Tinder voor poloshirts en achterover gekamd gelhaar

06 juni 2017

We zijn massaal uitgetinderd. Selectieve datingapps als The Inner Circle spelen daar handig op in. ‘De club telt bijna 300.000 actieve leden. 95 procent is hoger opgeleid. Hetzelfde aantal staat op de wachtlijst.’ Tijd voor een test. Artikel van Elien Delaere voor De Standaard.

 

Eindelijk een app met aantrekkelijke mannen' schreeuwt Facebook me toe. Oef, de algoritmes hebben het stilaan begrepen: ik ben single.
De leden van The Inner Circle, dat na de zomer ook officieel in Brussel en Antwerpen van start wil gaan, zijn dat ook. En ze zijn niet alleen dat: ze zijn hoogopgeleid, knap en ambitieus. ‘Met The Inner Circle creëren we een gesloten internationaal netwerk van gelijkgestemde, singles in Londen, New York, Parijs, Milaan, Stockholm, Barcelona en Amsterdam, die zich in dezelfde levensfase bevinden en een passie delen voor wat ze doen', zegt David Vermeulen, zelf afkomstig uit Amsterdam en ceo van The Inner Circle. ‘Maar voor elke persoon die we toelaten moeten we ook iemand weigeren, voor het evenwicht.'
Ik twijfelde er eigenlijk niet aan dat het netwerk mij zou toelaten. Ik ben jong, sportief, met smaak opgevoed - al valt daar altijd over te discussiëren - niet onknap en heb twee masterdiploma's en enkele werkervaringen op zak.

Vanaf het moment dat de felicitaties mijn mailbox inrollen, samen met de boodschap dat het Lidmaatschapscomité mijn aanvraag heeft goedgekeurd, kan de speeltijd beginnen. Want daar heeft de darwiniaanse selectieprocedure van The Inner Circle wel wat van weg. Minder dan vier uur na mijn registratie ben ik deel van de club. We maken een kringetje van jongens en van meisjes...

Relatietherapeute Rika Ponnet kent de app, maar ziet weinig verschil met andere datingapps. ‘The Inner Circle richt zich duidelijk op de happy few. De datingmarkt is een vijftiental jaar geleden bescheiden gestart, toen enkel hoger geschoolden toegang hadden tot het internet. Daarna is ze in sneltempo opengegooid, waardoor nogal wat van die platforms zeer breed toegankelijk werden. Het succes ervan kreeg een keerzijde: mensen hebben het gevoel door het bos de bomen niet meer te zien. Ze stoppen heel veel tijd en energie in het doorlopen van profielen om toch altijd weer bij foute mensen terecht te komen. Onder andere The Inner Circle is het selectiever gaan aanpakken. Allemaal prima voor mij. Je hebt tegenwoordig dating apps voor vegans, dus waarom zou dat ook niet kunnen voor rijke mensen? Dat is allemaal discriminerend, laten we daar eerlijk in zijn. Ik heb wel moeite met de logica die al die platforms blijven volgen. De onderliggende gedachte is dat je mensen almaar sterker gaat doen geloven dat de sleutel tot een geslaagde relatie is dat je zo veel mogelijk op elkaar lijkt. Terwijl we telkens zien dat het succes van een relatie, in eender welke vorm, in de ontvankelijkheid en de ontmoeting zit. Dat klinkt heel banaal en wollig, maar het moet ergens op emotioneel niveau klikken tussen twee mensen.'

Geen blote bovenlijven
‘Een goede mix van leden is belangrijk', zegt David Vermeulen. ‘We hebben best wel een aandeel mensen uit de creatieve industrie bij The Inner Circle die niet per se een hoger diploma op zak hebben, maar wel succesvol zijn, zoals muzikanten en acteurs. Hoe we dat succes precies afmeten, is moeilijk te zeggen. Laten we zeggen dat als je achter de kassa bij Albert Heijn zit, je niet wordt toegelaten, maar als je op het hoofdkantoor de marketing doet, is het een ander verhaal. Naast beroep en educatie speelt ook leeftijd een rol. En je sociale profiel. Hoeveel van je vrienden zijn er al aangesloten bij The Inner Circle? Zie je er een beetje netjes verzorgd uit op je foto? Iemand die met ontbloot bovenlichaam selfies voor de spiegel maakt, is uit den boze.'

En toch is hij binnen de eerste tien uur van mijn lidmaatschap al daar: de eerste badkamerselfie. In de loop van de nacht vertelt de app me dat ik populair ben op The Inner Circle - hoera! - met één nieuwe knipoog en één nieuw bericht. De eerste woorden die iemand tot mij richt - ‘Hello there gorgeous!!' - zijn dan wel van twijfelachtige aard, je mag nooit op de eerste indruk afgaan. Dus neem ik de tijd om een kijkje te nemen tussen mijn potentiële levensgezellen. Als deze profielen op het mijne lijken, kan ik het grondig schudden. Tristesse met een laagje glazuur.
Of ben ik nu zelf te veeleisend? Akkoord, de mannen voldoen beduidend beter aan een schoonheidsideaal, maar vrolijker dan bij mijn Tinder swipe-sessies van weleer word ik er niet van.

De net-niet-date 
Cedric - 36, ondernemer, atletisch gebouwd, 186 cm, niet-roker, laatst gezien in Grimbergen op 8 kilometer van mijn woonplaats - is onder de indruk dat ik zo ondernemend ben, wanneer ik hem aanspreek via de chatfunctie en hem feliciteer met zijn voorkeur voor goede wijnen. Weinig vrouwen nemen volgens hem het initiatief om een gesprek te openen. Cedric is al een jaar lid van The Inner Circle, maar vindt de app niet bijzonder interessant. ‘Oppervlakkig', luidt het verdict, ‘maar wel to the point'. Een date is er via The Inner Circle nog niet van gekomen. Wel enkele bijna-dates: ‘Met dames met wie je een datum afspreekt en die dan de dag voordien afzeggen, omdat ze die week nog een andere date hebben. Als die meevalt, gaan ze niet nog eens de dag erop met een tweede date afspreken. Wat ik op zich wel correct en eerlijk vind.' Techiquette, heet dat dan.

‘We leven in een volatiel relationeel klimaat', zegt Rika Ponnet. ‘Alles en iedereen is inwisselbaar. Door het gigantische aanbod op de datingmarkt en de presentatie van de profielen krijg je het idee dat er op elke hoek van de straat wel een andere date wacht. De afwijkende vorm van een neus, een bepaalde hobby, zijn haargrens die wat wijkt en hup: afgeschreven. Vandaag nog kreeg ik een reactie: "Hij houdt van bergbeklimmen, dat is echt niets voor mij". Maar als je zo snel je oordeel klaar hebt, wordt het almaar moeilijker om met open vizier tot een ontmoeting te komen. Het brengt nogal wat faalangst met zich mee, die er op zijn beurt voor zorgt, altijd opnieuw, dat mensen terughoudender zijn en zich kritischer gaan opstellen. Ze kijken veel meer van achter een muur: eerst oordelen en beoordelen, om toch vooral zelf niet gekwetst te worden. Dat werkt gigantisch contraproductief.Eigenlijk is er geen sprake meer van echt ontmoeten. Het is gek dat mensen die verstandig en ondernemend zijn op zoveel domeinen, zich toch ook zo vastrijden in dat soort patronen.

Rika Ponnet vreest dat initiatieven als The Inner Circle die gedachten en defensieve gedragspatronen heel sterk voeden. Er zijn andere vragen die je je moet stellen, los van of je nu elkaars hobby's deelt. ‘Blijf nadenken over vragen als: word ik hier nu beter van? Wat levert mij dit op? Wat doet het met mij als mens en ga ik hierdoor anders kijken en omgaan met mensen?'

Betrapt: je bent interessant!
Marie (30) uit Leuven vraagt zich af of het mogelijk is om zonder verwachtingen te daten. Ze kent The Inner Circle niet en is in de eerste plaats sceptisch. Ze heeft Tinder wel eens uitgeprobeerd en haar vrienden met een relatie toen zelfs de kans gegeven om in haar naam wat te swipen en chatten, maar dat schoentje begon toch snel te knellen. ‘Uiteindelijk zijn dat ook wel mensen die daar zitten. Daar sta je niet meteen bij stil, hoe je hen devalueert door er lacherig over te doen. Ik genoot wel van de korte high die de likes en complimentjes me bezorgden, maar voor mij stonden die dates toch wat te veel onder druk. Ik vind het niet leuk om mezelf erop te betrappen dat ik interessant probeer over te komen. Zo'n date is helemaal niet te vergelijken met een ongedwongen gesprek dat je met een onbekende man op café zou voeren.'

Britt (26) uit Antwerpen heeft The Inner Circle vijf minuten uitgetest, maar heeft de app meteen weer verwijderd. ‘Vreselijk, ik zag alleen maar polo's en achterovergekamd gelhaar. Dit is niet mijn definitie van hogeropgeleid. Eigenlijk zitten hier de losers, maar dan met een job.' Ze wist trouwens niet dat haar foto nog steeds opduikt in de app en is daar niet erg mee gediend. Vijf minuten virtuele vriendschap aanbieden blijkt voldoende om levenslang deel te zijn van de club. Geen weg terug.

Het is nog even afwachten of de Belgische markt zit te wachten op The Inner Circle. Voorlopige conclusie, na 48 uur, zes mails, dertien notifications, twee winks, zeventien views en nul matches? Dat de app vooral goed is in eenzame mensen zich eenzamer doen voelen.