Vissen op datingsites: tips en tricks

05 oktober 2015

Er zijn in België maar liefst 1,6 miljoen singles: een aantal dat in vijftig jaar tijd maar liefst verdrievoudigd is. En hoewel 80% van de vrijgezellen nog steeds zijn significante andere vindt in het dagelijkse leven, zoeken we met zijn allen ook duchtig naar de ware liefde online. Maar hoe sla je een deftige vis aan de haak op datingsites en -apps? Een handleiding met tips en tricks van seksuologe Rika Ponnet (Duet) en Chris Verlinden (Parship). Artikel van Elke Van Huffel voor Het Laatste Nieuws.

 

1. Profiel aanmaken
* kies de juiste foto:
Een foto zoeken voor op je datingprofiel: veel Romeo's en Julia's in spe slaan daar al de bal mis.
Ponnet: "Foto's posten van 20 jaar of 20 kilo geleden: niet doen. Als het tot een date komt, komt de waarheid toch uit. Kies voor een neutrale, waarheidsgetrouwe foto waaruit toch een zekere opgewektheid spreekt. Weet ook dat bepaalde foto's ook bepaalde reacties kunnen opwekken: sta je met een duizelingwekkend decolleté op de foto, kan je berichten verwachten die vooral alluderen op seks. Minder handig als je uit bent op een serieuze relatie. Vraag gerust ook aan vrienden wat zij een goeie foto van jou vinden: vaak hebben die er een beter zicht op dan jij zelf. En alsjeblief: geen slechte selfies."
Verlinden: "Zoek een foto die zo dicht mogelijk bij jou ligt. Géén foto van jezelf op een bruiloft of ander chique feest. Draag je nooit make-up, of ben je geen sportief type: kies dan ook geen profielfoto die het omgekeerde laat uitschijnen. En ook al ben je alleenstaande ouder: post geen foto samen met je kinderen, ook al uit privacyoverwegingen. Nog zo'n simpele vuistregel die vaak met de voeten wordt getreden: neem een foto waar je alléén op staat. En geen huisdieren. Dat kan potentiële partners afschrikken."

*geef een goeie beschrijving van jezelf
Ponnet: "Mensen willen de beste versie van zichzelf te presenteren online, wat natuurlijk erg logisch is. Maar ga daar niet te ver in en misleid ook niet. Liegen over diploma's, leeftijd, kinderen... Het komt nog altijd vaak voor, wat nefast is voor het vertrouwen dat mensen stellen in online daten. Lieg dan ook zelf niet."
Verlinden: "Stel jezelf op een leuke manier voor. Als je van lekker eten houdt, kan je dat gerust wat creatiever verwoorden. ‘Geef me een lange tafel, een paar vrienden, een goeie fles wijn en een heerlijk diner: da's geluk voor mij.' Ben je minder goed met woorden, forceer het wel niet. En laat je profiel zeker niet door iemand anders schrijven."
Ponnet: "Let op je taalgebruik: spelfouten staan in de top 3 van ergerlijkste online dating-missers. Ook belangrijk: mensen zijn geneigd om te zeggen wat ze vooral nìet willen. Dan krijg je oneliners als "ik wil géén oneerlijke mensen", vaak nog in hoofdletters en met een uitroepteken erna. Dat wekt de indruk dat je nog niet over je vorige relatie heen bent. Buig het om naar een positief verhaal. Probeer te vermijden dat je al meteen je relationele verleden blootlegt. Je legt in het echte leven ook niet meteen al je trauma's op tafel als je iemand leert kennen. Bespreek ook gerust met je vrienden hoe zij jou zouden omschrijven. Pen ook geen lange epistels neer: hou het bondig, maar duidelijk en eerlijk. Je mag gerust zeggen dat je op zoek bent naar een lange relatie, zonder wanhopig te worden weliswaar. Eerlijke profielen hebben het meeste succes."

2. Aan de slag: 5 hamvragen
*Hoe spreek ik iemand aan?
Ponnet: "Niet met ‘hoikes' (lacht). Vermijd ook standaardberichten: sommige online daters sturen naar iedereen dezelfde boodschap, maar veranderen enkel de aanspreking. Tot ze de naam eens vergeten veranderen zijn en door de mand vallen: dan krijgen ze natuurlijk geen reactie. En terecht. Humor werkt altijd, maar overdrijf het ook niet."
Verlinden: "Pik in op iets wat je in de beschrijving van de persoon in kwestie hebt gelezen. Reist hij of zij vaak? Vraag dan wat zijn favoriete bestemming is, en of hij of zij tips heeft. Zoek op een luchtige manier contact. Die eerste gesprekken hoeven heus niet diepzinnig of zwaar te zijn. Bouw het op. Je mag als vrouw zeker zelf het initiatief nemen: de tijden dat je als vrouw moet wachten tot iemand jou aanspreekt liggen ver achter ons. En actie zorgt voor reactie."
Ponnet: "Dat je als vrouw de eerste stap zet voor een gesprek hoeft ook niet te betekenen dat je de ander meteen uitvraagt voor een date."

*Hoe wijs ik iemand af?
Verlinden: "Ik pleit voor een online datingetiquette. Het is misschien het makkelijkste om niets te laten weten indien iemand waarin je niet geïnteresseerd bent een berichtje stuurt, maar het hoort niet. Wees zo beleefd om die persoon vriendelijk te laten weten dat de interesse niet wederzijds is. Een kort antwoord volstaat: je wil ook geen discussie beginnen over het hoe en waarom."
Ponnet: "Jammer genoeg zijn mensen daarin nog veel te nonchalant. Heb ook de moed om iemand af te wijzen; neem je verantwoordelijkheid."

*Wat als ik een bekende tegenkom op de datingsite?
Ponnet: "Daar hoef je je toch niet over te schamen? Jullie zitten er allebei op. Til daar zeker niet zwaar aan."
Verlinden: "Het taboe op online daten is de laatste jaren verminderd. We zien nu ook twintigers hun toevlucht zoeken tot datingsites. Dat succes is volgens mij deels te danken aan Tinder: online contact zoeken is helemaal niet zielig meer. Iedereen doet het - in het geval van Tinder mag je dat heel letterlijk nemen, want je vindt er ook heel wat mensen met een relatie (lacht)."

*Hoe herken ik de signalen dat iemand al een relatie heeft?
Verlinden: "Een absolute garantie heb je natuurlijk nooit. Maar datingapps met een lage drempel - zoals een Tinder bijvoorbeeld - trekken natuurlijk ook types aan die enkel een avontuurtje willen, of willen vreemdgaan. Wie overspel wil plegen, gaat doorgaans geen lidgeld betalen voor een minder laagdrempelige datingsite."
Ponnet: "Wees op je hoede voor inconsequent contactgedrag: verdwijnt hij of zij soms dagen van de radar? En het helpt natuurlijk om zo snel mogelijk een volledige naam te hebben: wat googlewerk levert meestal meteen een goed beeld op van met welke persoon je te maken hebt. Verlies je ook niet in extreem achterdochtig gedrag, natuurlijk."

*Hoelang moet ik wachten eer ik afspreek met iemand in het echt?
Verlinden: "Niet te lang. Kom zo snel mogelijk achter je pc of smartphone vandaan. Als je maanden met iemand mailt en chat, vorm je je een bepaald beeld van die persoon. Als dat beeld dan bij de eerste ontmoeting niet blijkt te kloppen, kan je enorm teleurgesteld zijn. Maar dan heb je wel maanden geïnvesteerd in iemand die toch je match niet blijkt te zijn."
Ponnet: "Eindeloos mailen en bellen is inderdaad geen verstandig idee. 80% van de aantrekking tussen twee personen heeft te maken met lichaamstaal: dat kan je enkel ondervinden door elkaar in het echte leven te ontmoeten. De ene vrijgezel is al sneller geneigd om de stap te zetten naar een echte date, dus ik wil er geen exacte termijn op plakken. Dat kan van 2 dagen tot enkele weken gaan. Maar een maand wachten vind ik eigenlijk al veel te lang."
Verlinden: "Die eerste date hoeft ook niet meteen een avondvullend programma te zijn. Ik raad aan om voor een luchtige eerste date te kiezen: ga een kop koffie drinken bijvoorbeeld. Valt dat goed mee, kan je nog altijd een vervolg breien aan de avond. Maak dat zeker niet te zwaar. Ook belangrijk: schrijf iemand ook niet meteen af."
Ponnet: "Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om zich op hun gemak te voelen. Valt een eerste date wel mee, zonder overweldigend te zijn? Gun die hem of haar dan nog een tweede kans, ook al voel je het niet meteen. Online kunnen verlegen mensen vaak boven zichzelf uitstijgen en heel grappig en ad rem uit de hoek komen. Geef zo iemand de tijd om ook in het echte leven zichzelf te kunnen zijn."
Verlinden: "Tot slot: laat je als single ook niet onder druk zetten door je omgeving én door jezelf omdat je nog niet "van straat bent". Geef jezelf tijd. Het is heus geen schande om vrijgezel te zijn, ook al kan je soms die indruk krijgen van vrienden en familie."