We daten meer dan ooit online: waarom en werkt het ook?

26 februari 2019

Elkaar leren kennen via het internet? Dat vertelde je vroeger liever niet tegen de bomma op het familiefeestje. Maar in 2018 braken online datingsites records en op Tinder je lief leren kennen, is even normaal als op café. Maar waar zitten de valkuilen en hoe groot is de kans dat je er een lief aan over zal houden? Artikel van Lien Lammens voor Het Nieuwsblad

Parship, Happn, Tinder,...het zijn maar enkele datingwebsites en apps die campagne voeren om de vrijgezelle man of vrouw te helpen in hun zoektocht naar de liefde. Maar wat ooit nog bekend stond als een obscure manier om een partner te vinden, lijkt anno 2018 doodnormaal.

Waarom is online daten zo populair?
"Dat is simpel. Het is intussen ingeburgerd", zegt Chris Verlinden, country director BELUX bij Parship, de grootste online datingsite in Europa en actief in België sinds 2005. "De generatie die nu klaarstaat, heeft het internet en bijhorende sociale media met de paplepel binnengekregen. Vroeger schaamde men zich als het ging om het vinden van de liefde online maar dankzij de digitalisering is dat voorgoed voorbij. En dat zien we ook in de cijfers.

We daten meer dan ooit online: waarom en werkt het ook?
Bij Tinder en Happn, twee populaire datingapps, klinkt hetzelfde verhaal. " In België maken 450.000 mensen gebruik van onze app sinds de lancering in 2015", zegt Eugénie Legendre, internationaal communicatiemanager van Happn. "Ons ledenaantal groeit jaar naar jaar, wat hand in hand gaat met de veranderingen in de maatschappij. Ons leven wordt steeds drukker en we willen steeds meer: we hebben nieuwsapps die ons 24/7 voorzien van nieuws, we kunnen de klok rond winkelen en bestellen eten wanneer we dat willen. Als het op relaties aankomt, verwachten we dezelfde service en die wordt geleverd door datingapps en websites."

Ook zijn vrouwen assertiever geworden. De tijd dat enkel mannen het initiatief ‘mochten" nemen, ligt achter ons. "Vandaag melden vrouwen en mannen van alle leeftijdsgroepen, gaande van 18 tot 55 plussers, zich aan bij ons", zegt Verlinden. "Het gaat om vrijgezellen die klaar zijn met studeren en aan het arbeidsleven willen beginnen of gescheiden mannen en vrouwen met kinderen die een nieuwe start willen nemen,..."

Opvallend? Bij de datingwebsites zien ze tegenwoordig ook jonge leden de revue passeren. Bij Happn, een app die gebruikmaakt van je locatie om matches aan je voor te stellen, zien ze dan weer een omgekeerde beweging: daar stijgen de dertigers het meest. "De jongere generatie date volop online en dat wekt nieuwsgierigheid op bij de andere generaties: ze willen het ook proberen", zegt Legendre.

Wat zijn de negatieve gevolgen van online daten?
"Hoe mooi de cijfers ook lijken, online daten moet je altijd met een korrel zout nemen", zegt Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar bij Duet Relatiebemiddeling. "Om te beginnen heeft niet iedereen op een datingapp, en in mindere mate op een datingsite, dezelfde intentie. Eerder onderzoek toonde aan dat maar 1/3 van de gebruikers ook effectief wil afspreken in het echte leven. Daarnaast wordt zo"n app ook wel eens gebruikt als tijdverdrijf of egobooster. Het zijn sociale platformen die voor verschillende redenen gebruikt worden en daar moet je je bewust van zijn."

Als het tot een afspraak komt, moet je rekening houden met een verschillend verwachtingspatroon. "Een van de grootste mankementen van online daten, is het gebrek aan sociale controle wat op zijn beurt weer kan leiden tot onfatsoenlijk gedrag en emotionele schade. Denk maar aan afspraakjes die niet komen opdagen, een verschillend idee over het doel van de ontmoeting, de ene is op zoek naar een relatie, de andere naar wat vertier,...het kan ervoor zorgen dat de vrijgezelle man of vrouw het zelfvertrouwen verliest. En omdat je de andere persoon alleen online ‘kent" en niet ziet, ervaar je hem of haar niet. Je toont minder empathie en hebt amper tot geen schuldgevoel."

En misschien wel het belangrijkste raad: relativeer het online daten. "Wees je ervan bewust dat de persoon aan de andere kant misschien wel dingen zegt, die niet kloppen. Besef ook dat een aangenaam chatgesprek nog niet betekent dat je er al bent. Het daten moet dan nog beginnen. Het is maar een eerste, kleine stap."

Hoe maak je jouw online datingprofiel zo aantrekkelijk mogelijk?
De belangrijkste tip: Blijf gewoon jezelf. "Maar wat is dat precies, jezelf blijven?", zegt Ponnet. "Ik raad vooral aan om niet té veel na te denken omdat het gevaar bestaat dat je jouw profiel gaat aanpassen aan wat andere willen of zoeken. We hebben de neiging om online een betere versie van onszelf voor te stellen en dat is niet nodig. Blijf zo authentiek mogelijk en wees zelfs specifiek: speel je trompet bij de plaatselijke fanfare? Zeg dat dan en durf jezelf profileren. De kans bestaat dat er enkele personen zullen afhaken maar die zullen, als je het later wel vertelt, misschien ook afhaken. Het draait niet om het aantal potentiële kandidaten dat je overhoudt maar wel om de kwaliteit ervan."

Voor wie gebruikmaakt van Tinder, heeft communicatiemedewerker Evan Bonnstetter nog enkele handige tips. Een daarvan is het samenstellen van een korte biografie die zichtbaar is voor andere leden. We kunnen niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om die ruimte niet blanco te laten. Singles willen niet alleen je foto"s bekijken, ze willen ook meer weten over jou. Noem het inspelen op de nieuwsgierigheid van mensen."

Uiteraard spelen op een app als Tinder, waarbij mensen eerst foto"s te zien krijgen, de beelden een grote rol. "Intern onderzoek wees uit dat foto"s waarbij de personen glimlachen tot wel veertien procent meer worden aangeklikt dan wanneer de man of vrouw niet lacht. En laat ook die zonnebril achterwege: mensen willen je ogen zien." Ook kies je beter geen foto"s van tien jaar geleden, wees actueel."

Heb je een match maar je weet niet goed wat te zeggen? "Maak dan gebruik van een gif-afbeelding. Je hebt dertig procent meer kans dat de man of vrouw aan de andere kant reageert."

Is online daten succesvol en is de (online)relatie kwetsbaarder ?
"Onderzoek heeft aangetoond dat een relatie die virtueel ontstaat en verder gaat in de realiteit niet kwetsbaarder is dan degene die zijn oorsprong ‘in het echte leven" vindt", zegt Ponnet. En dat kan verschillende oorzaken hebben. "Mensen op datingwebsites, en dan heb ik het niet over Tinder, die bewust op zoek gaan naar een relatie zijn vaak gemotiveerder om een goede partner te vinden. Ze zijn zoeken naar liefde en zien het als een nieuw begin, een nieuw hoofdstuk van hun leven."

Volgens Verlinden heeft online daten een goede kans op slagen. "Als onze leden voortijdig hun lidmaatschap opzeggen, vragen wij altijd om feedback", zegt Verlinden. "Daaruit blijkt dat 38 procent wel degelijk een relatie aangaat. Dat komt neer op een op de drie wat zeker geen slecht cijfer is." Als de relatie na een tijdje spaak loopt, om welke reden dan ook, zien we dat onze ex-leden terugkomen."

Is online daten de toekomst en behoort het klassieke daten daarmee tot het verleden?
Daarin is Ponnet erg duidelijk. "Het daten begint pas écht op het moment dat je elkaar ontmoet. Je leert online iemand kennen en spreekt, als beide partijen dat een goed idee vinden, af in de echte wereld. Op die manier wordt een datingapp of website herleid tot een middel, een opstap, een manier om iemand te ontmoeten maar het vervangt het echte daten nog altijd niet. Je kan online een relatie aangaan en beginnen maar als je ze wil voortzetten in het echte leven moet je wel van achter je scherm komen."