Zo weer je je tegen submarining, stashing en phubbing

28 februari 2019

Lekker dan, denk je eindelijk de man of vrouw van je leven online te hebben gevonden, heerst er plots en zonder uitleg complete radiostilte. Of hoor je via een kennis dat je niet de enige was. Of wil hij geen contact meer, maar reageert ‘ie wel op al je social media posts (mét hartjes!). Ontdek hier of jouw date zich schuldig maakt aan één van onderstaande, harteloze online dating fenomenen en je hem of haar misschien best snel vergeet. Door Manon Kluten voor HBvL

Submarining
Net als een duikboot die zich lange tijd onder water schuilhoudt en dan weer komt bovendrijven, doet deze date exact hetzelfde. Zonder uitleg en zonder teken van leven verdwijnt hij weken tot maanden uit je leven.Totdat hij of zij weer uit het niets opduikt. En doet alsof er niets aan de hand is. ‘Zullen we dit weekend afspreken' of ‘Ik moest plotseling aan je denken...'

Zombieing
Vergelijkbaar met submarining, met dit verschil dat het om een date gaat die al jaren geleden zonder enige uitleg verdween. Zoals die oude schoolvlam van het vierde middelbaar die twintig jaar later vlak voor jullie schoolreünie plots uit het graf herrijst en je een berichtje stuurt dat hij je zo heeft gemist en opnieuw deel uit wil maken van je leven.

Ghosting
Nóg een variant op de duikboot: een date die plots alle contact verbreekt en die je nooit meer terugziet. Op een verklaring of op z'n minst een ‘sorry', mag je levenslang wachten. Een klassieke ghost.

Benching
Het voelt als zitten op het reservebankje bij voetbal, alleen zul je nooit meespelen en kom je nooit meer van je bank af. Hij of zij geeft je via flirterige berichtjes wel voortdurend het idee dat jullie ooit samen een toekomst zullen hebben. Dus blijf je hopen. Maar du moment dat je wil afspreken, wordt er een vergezocht smoesje bovengehaald.

Breadcrumbing
Ook de breadcrumber is een kei in het aan het lijntje houden van dates. Hij of zij investeert nog minder. Af en toe een broodkruimel kun je krijgen, meer zit er niet in. Net genoeg om je interesse vast te houden. Een sms'je om twee uur 's nachts met een zoentje of een Hey, ik mis je na twee weken doodse stilte.

Haunting
Geen zombie, maar een spook deze keer. De date die jou heeft gedumpt, maar toch je aandacht vraagt in de vorm van likes op al je social media updates... Deze ex-date wil in ieder geval niet vergeten worden, maar echt afspreken zit er niet in.

Stashing
Jullie daten al een paar weken, hij stuurt je berichtjes, jullie zijn elk weekend in zijn of haar appartement... Romantisch! Alleen heb je nog nooit vrienden of een familielid van je date gezien. Op zijn social media-kanalen ben jij de grote afwezig. Jij bent zijn of haar stiekeme liefje, waarschijnlijk zodat hij tegelijkertijd met anderen kan daten.

Phubbing
Lijkt het alsof je date meer interesse heeft in zijn of haar gsm dan in jou? Welkom in de wereld van phubbing: een samentrekking van phone en snubbing wat zoveel betekent als iemand in een sociale situatie negeren door voortdurend te bellen, sms'en en social media-updates te sharen, Gezellig. Not.

Sneating
Sommige daters (vooral vrouwen, sorry dames...) maken een sport van sneaten (als in sneaky eating). Ze hebben geen romantische intenties, maar wel veel honger en zin in dure gerechten die ze willen wegspoelen met champagne. Tegen de tijd dat de rekening komt, zitten ze meestal (erg lang) op het toilet. Bedoeling is dan ook dat jij betaalt, zonder de intentie trouwens dat er nog een tweede date komt.

Gaslighting
Vertelt je date overduidelijke leugens, ontkent hij of zij onterecht dingen, projecteert hij of zij eigen gedrag op jou, geeft hij of zij voortdurend gemengde signalen af en vertelt hij of zij jou dat je gek bent en dat het allemaal aan jou ligt? En begin je te twijfelen aan je eigen gezonde verstand? Run Forrest, Run! Een gaslighter is een manipulator van de ergste soort.

Breezing
Het compleet tegenovergestelde van lijdend moeten afwachten. Je date reageert zo snel mogelijk op een berichtje, belt elke dag, maakt complimentjes, stuurt lieve emoticons, liket al jouw posts op social media... Je moet ervan houden, al kan hij of zij wél goede bedoelingen hebben.

R-bombing
Heel irritant als je ziet dat je date wel je berichtjes heeft gelezen, maar niet antwoordt. Wat niet wil zeggen dat je niks meer van hem of haar hoort. Maar het is wel bijzonder ongemanierd en arrogant. Wijs je hem of haar erop, dan krijg je te horen dat hij of zij niet zo handig met gsm's is. Duh!

Cushioning
De date die achteraf al een relatie blijkt te hebben die niet zo lekker loopt of die bang is om gedumpt te worden, zoekt een zachte land-plek. En die ben jij: het kussentje om de mogelijke harde klap van zijn verbroken relatie zachtjes op te vangen. Daarom dus dat contact met jou altijd stiekem moest!

Micro-cheating
Oftewel vreemdgaan in het klein, zonder seks of lichamelijk contact. Je hebt een relatie maar sms't stiekem met hem of haar, slaat zijn of haar naam onder een andere naam in je agenda op, bekijkt dagelijks zijn social media-kanalen... En dat terwijl je partner van niks weet. Zo'n date wil je toch niet?


Vers overgewaaid uit Amerika:

Throning: Iemand alleen maar daten om je social media profielen een boost te geven of je reputatie op te krikken. Genre: kijk eens wat ik aan de haak heb geslagen!

Scrooging: Het uitmaken met je date vlak voor de kerstdagen zodat je geen dure cadeaus of dinertjes hoeft te betalen.

U-turning: Ondanks dat alles perfect tussen jullie leek te lopen, maakt je date plots en zonder reden een U-turn. Rechtsomkeer dus.

Banksying: Een zorgvuldig voorbereide, geregisseerde en ruim van tevoren geplande break-up, vernoemd naar Banksy, de kunstenaar die zijn kunstwerk Girl with a balloon door de papierversnipperaar haalde."Spreek uit wat je echt ervaart, voelt en verwacht"

Relatiedeskundige Rika Ponnet: "De vraag of iemand bij online dating serieuze bedoelingen met je heeft, hangt op de eerste plaats van je eigen verwachtingen én van het soort datingkanaal af. Op Tinder bijvoorbeeld, wil maar een derde iemand ook echt ontmoeten, terwijl de rest erop zit voor het amusement of ego-boosting. Waar je op kan letten is of iemand zijn afspraken nakomt. Belooft iemand jou de dag erna te bellen en gebeurt dat effectief? Reageert je date dezelfde dag op jouw berichtjes? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk serieuzere intenties dan iemand die dat niet doet.

Besef trouwens dat niet reageren vaak alle vormen van verlatingsangst voedt en je kwetsbaar maakt. Zeker als je ooit bedrogen of verlaten werd. Bewaak bij date-contacten je eigen grenzen. Wees daarbij zoveel mogelijk jezelf in je communicatie in plaats van vooral bezig te zijn met hoe je overkomt bij de ander. Heb ik iets fouts gezegd, vindt de ander mij wel leuk...? Het zijn vragen die geregeld door je hoofd kunnen schieten. Ben je al langere tijd zonder succes aan het daten en heb je weinig zelfvertrouwen, dan kunnen negatieve ervaringen extra worden uitvergroot. Hang je er te veel aan vast, ben je wanhopig of stop je er te veel tijd en energie in, ga dan een tijdje af van de dating sites en concentreer je op offline contacten.

Schrijf je in voor een cursus, spreek af met vrienden en vertoef in omgevingen waar er echte verbindingen tussen mensen worden gelegd en je als persoon écht geapprecieerd wordt. Je zult merken dat echte contacten je wel een goed gevoel geven. Online wordt er gemakkelijker met emoties omgesprongen.

Liegen bijvoorbeeld doe je online veel gemakkelijker dan dat je iemand in zijn gezicht iets wijsmaakt. Omdat je dan ziet wat het met de ander doet en je je schuldiger voelt. Ook komen romantische boodschappen online vaak heftiger binnen. Ik zie je graag en je bent mijn schatje, zeg je veel gemakkelijker via sms dan dat je het iemand in zijn gezicht zegt. Alleen meent niet iedereen het, en als iemand dan plots niks meer van zich laat horen, is dat extra pijnlijk.

Offline is het liefdestempo trager, maar is er meer onderbouwing. Na drie offline dates bijvoorbeeld, weet je sneller of het wat tussen jullie wordt of niet. Maar we zijn kwetsbaarder geworden en hebben meer angst voor verlies en voor falen. En blijven al eens aan online personen vasthouden, uit angst voor afwijzing en pijn en omdat we zo graag willen dat het lukt in de liefde. Terwijl we juist beter onze veerkracht zouden vergroten. Daarom is het belangrijk dat je uitspreekt wat je écht ervaart, voelt en verwacht. Dan ervaar je ook sneller de echte waarde van het contact. En verstop je angst niet. Voel je je zenuwachtig op je date, zeg dat dan. Word je onzeker van het lange wachten op een reactie? Laat het weten.

Wat is het ergste dat je kan overkomen? Weet dat het je vooral een sterke ervaring geeft en jou empowered. Je mag alles uitspreken, zolang je het met respect doet. Iemand die het contact met jou belangrijk vindt, zal daar rekening mee houden. En is daarmee het contact met die date misschien verbroken, dan is dat zeker niet leuk, maar ben je er ook geen maanden eraan kwijtgeraakt."