Zoek je nog een lief? Deze openingszin werkt het best.

05 juni 2015

Een doos pralines, een nieuw lingeriesetje of een weelderig boeket: het is mooi meegenomen op Valentijnsdag. Maar wie wil verleiden, doet er goed aan om zijn vlam te verwennen met woorden. Met een slimme openingszin, bijvoorbeeld. Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet hoeft die zelfs helemaal niet melig te zijn.

 

Even naar de andere kant van het Kanaal: de Britse Jean Smith noemt zichzelf een experte op het gebied van flirten en heeft onlangs een boek geschreven. Dat heet ‘The Flirt Interpreter' en overloopt allerlei signalen die op interesse kunnen wijzen van een potentiële partner. In dat boek doet ze de beste openingszin ‘ooit' uit de doeken. ‘Het je dit soort appel al geprobeerd?', zou bij iedereen een zwakke plek raken.
 
‘Of het nu over appelen, peren of nog iets anders gaat: met deze vragen pols je naar de mening van de ander en dat kan verbondenheid creëren', zegt Rika Ponnet. ‘Kom je hier vaak', is dan weer een heel ander type vraag omdat deze niet inspeelt op dieperliggende emoties.'
 
Vragen waarmee je iemands mening wil achterhalen zijn niet enkel een goede keuze om een gesprek aan te knopen met je vlam, ze genereren ook een gevoel van tevredenheid binnen de relatie. ‘Niets werkt zo versterkend voor een liefdesband als de mening van je partner vragen. Ontbreekt dit in jullie relatie, dan kan een van beiden denken dat hij of zij er niet toe doet met teleurstellende gevoelens als gevolg. De kern van een goede relatie is dat beide partners zich gewaardeerd voelen.' Of hoe je elke dag - en niet alleen met valentijn - subtiel kan laten blijken dat jullie elkaar graag zien.