Zondag datedag

07 november 2017

De tijd dat u op vrijdag de restaurants onveilig maakte met Tinder-afspraakjes en op zondag bij de bomma thee dronk, is definitief voorbij. Volgens experts is vrijdagavond totaal niet geschikt voor een first date, de dag des Heren des te meer. Artikel van Stefanie Van den Broeck voor Knack.

Er zit minder volk op café. Er zijn minder hippe feestjes, dus je hebt minder last van ‘fomo" - fear of missing out - als die eerste date tegenvalt. De kans is klein dat je gesprekken over het werk gaan (saai!). Je hebt een excuus om op tijd naar huis te gaan, want morgen moet je werken. En het is ten slotte een perfecte remedie tegen de sunday blues. Tot zover de vijf argumenten die de Amerikaanse journaliste Lauren Larson in het magazine GQ aanhaalt om haar stelling kracht bij te zetten: zondag is de beste dag voor een first date. En vrijdag is dat zeker niet. Draai alle bovenstaande argumenten gerust om. Quod erat demonstrandum.

Hoogstwaarschijnlijk fronst u nu al de wenkbrauwen. Wie maakt zich nu druk over iets futiels als de perfecte dag voor een eerste date? Maar het blijkt wel degelijk een punt van discussie. Datingwebsite Tawkify wijdde er zelfs een onderzoek aan: medewerkers analyseerden de resultaten van 1000 eerste dates (lees: ze zochten uit in welke gevallen beide partijen interesse toonden voor een vervolg) en konden een opvallende link leggen met het moment waarop die date plaatsvond. In dit geval kwamen dinsdagavond en zaterdagmiddag als winnaars uit de bus.

Het perfecte moment is natuurlijk zeer verschillend van persoon tot persoon. Ochtendmensen kiezen beter voor een brunch dan een diner, en voor workaholics is een weekavond meestal geen optie. Maar dat vrijdagavond beter afgeschreven wordt, daar kan relatiedeskundige Rika Ponnet best inkomen. ‘Na een lange werkweek zijn we moe, waardoor zo'n afspraakje soms het laatste punt op de to do-lijst wordt.'
 
Bovendien is de kans groot dat je eerst kilometers file moet trotseren en daarna nog lang moet zoeken naar parkeerplaats, waardoor je helemaal opgejaagd bij de date aankomt. Dan wordt het zeer moeilijk om jezelf open te stellen en de opdracht te vervullen. Want hoe je het ook draait of keert: een eerste afspraakje is zelden ontspannend. Je zou het zelfs kunnen vergelijken met een sollicitatie: dat doe je ook niet op vrijdagavond, als je afgepeigerd bent na een lange werkweek. Je zorgt dat je uitgeslapen en fit bent, en dat je er goed uitziet."

Mindful daten
En ja, ook Ponnet ziet wel iets in zondag als het nieuwe vrijdag. ‘Voor veel singles is zondag de eenzaamste dag van de week. Wie een gezin heeft, geniet dan van tijd met kinderen en familie, maar voor alleenstaanden is dat maar een saaie boel. Bovendien ben je op zondag al goed uitgerust van de werkweek. Maar ook zaterdagavond blijft wat mij betreft een zeer goed moment. Het klopt natuurlijk dat er dan veel interessante feestjes zijn die je door zo"n date - die mogelijk op niets uitdraait - moet missen, maar op die manier toon je tenminste enig engagement. Je houdt de hele avond vrij voor iemand: dat op zich is al waardevol. Het is jammer dat daten tegenwoordig, in tijden van Tinder-overvloed, zo casual en zakelijk wordt. Even een uurtje koffiedrinken, zodat je meteen weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Zo werkt het natuurlijk niet. We hebben nood aan een soort ‘mindful daten": bewust tijd maken voor de ander en niet als een boekhouder snel-snel onze verlanglijst afvinken. Toon toch wat overgave."

Stel: u bent helemaal overtuigd van zo"n date op de dag des Heren. Dan volgt natuurlijk een tweede vraag: wat doe je dan? Samen naar de bomma gaan is misschien toch wat voorbarig. Ook daarvoor heeft Ponnet de nodige adviezen. ‘Veel mensen spelen op veilig en gaan op restaurant op café. Zeker bij een Tinder-date met een onbekende is het makkelijk om in zo"n veilige omgeving af te spreken. Maar anderzijds kan samen lunchen of dineren ook heel stresserend zijn. Eten blijft een intieme bezigheid. Denk maar aan de typische zakenlunch: echt lekker smaakt dat nooit." Dan is het volgens Ponnet beter om iets actiefs te doen. ‘Een wandeling in de stad of de natuur, een tentoonstelling, een festival, ... Dan heb je meteen iets om over te praten en leer je de andere op een vrij spontane manier kennen. Er is dan ook veel minder spanning dan wanneer je tegenover elkaar op restaurant of café zit.

Let wel op met té gekke ideeën: samen sporten kan eventueel, als je dat allebei leuk vindt. Maar voorstellen om de eerste date in de sauna te doen, zal toch wenkbrauwen doen fronsen. Ja, zelfs op een zondagmiddag."