Hoe ga ik verder na de dood van mijn vrouw?

11 juni 2019

"Mijn vrouw is een paar maanden geleden overleden na een lange ziekte. Wij waren 42 jaar samen, hadden een goed huwelijk, maar haar overlijden voelde wel als een verlossing. Vandaag denk ik veel aan toen we jong waren, ik koester onze foto's en word overspoeld door gevoelens van liefde, maar ook lust als ik kijk naar haar jonge versie. Ik verlang ernaar om samen te zijn met iemand, ging al eens kijken op een datingsite, maar voel me dan schuldig tegenover mijn kinderen. Hoe ga ik hier het beste mee om?"


 Rika Ponnet:
 
We gaan er nog al te vaak van uit dat een rouwproces na het overlijden van een levenspartner altijd een gelijkaardig verloop kent en zich lang uitstrekt in de tijd. Is dat niet zo, dan denkt men al snel dat van echte liefde geen sprake was. Dat klopt absoluut niet. Niet alleen is een rouwproces iets hyperindividueels, komen alle emoties en soorten verlangens aan bod, het kent ook vaak een grillig tijdsverloop.
 
Veel hangt af van hoe je als individu omgaat met verlies, van je veerkracht en je vermogen om ook in andere omstandigheden te herbeginnen. In staat zijn verder te gaan met de rest van je leven, dat leven opnieuw zin- en hoopvol proberen in te vullen, wijst dan ook eerder op een gezond psychologisch adaptatievermogen en niet op een gebrek aan liefde voor je vrouw.
 
Dat je terugkeert naar foto's van vroeger onderbouwt dat. Het zijn beelden uit een tijd waarin de toekomst jullie toelachte, diezelfde toekomst vol van beloftes was. Dat perspectief, de kans op geluk, zijn dingen waarnaar jij sterk verlangt en die je opnieuw vorm wilt geven. Het verklaart ook je aandacht voor andere vrouwen. Gelukkig zijn, leven, hangt bij jou duidelijk samen met iemand graag zien, met deel uitmaken van een liefdevolle relatie. Uiteraard rouw jij op dit moment nog en kan alleen de praktijk uitwijzen of je al echt toe bent aan een relatie. Durf daar zonder schuldgevoel over te fantaseren en te praten, laat die behoefte toe. Het is een uiting van je levenskracht en in wezen ook een ode aan het leven dat achter je ligt, aan de liefde die je koesterde voor je vrouw.