Hoe kom je als single je zetel uit?

16 juli 2011

Zomers van Antwerpen en Balder, Gentse feesten en festivals allerhande, openluchttentoonstellingen en barbecues, de zomer zit agendagewijs vaak propvol. Wie een relatie heeft, heeft als vanzelf gezelschap om er op uit te trekken, maar hoe kom je als single je zetel/tuin uit? Nathalie Le Blanc van De Morgen vraagt het aan Rika Ponnet.

 

Door een inspanning te doen, weet singlecoach Rika Ponnet.
“Sommige singles hebben permanent een volle agenda, en zullen ook in de zomer niet veel thuis zijn. Maar het klopt dat er een groep mensen zonder relatie is die niet zo’n druk sociaal leven heeft. Kinderen hebben, al iets ouder zijn en nog niet lang alleen zijn, zijn daar factoren in.
Het is belangrijk om te beseffen dat een aangenaam volle agenda niet vanzelf komt, je moet er moeite voor doen. Veel mensen blijven steken in een bepaalde strategie, maar als je merkt dat die niet werkt, en je naar je eigen zin te vaak alleen thuis zit, verander je beter van methode. Bel mensen, organiseer etentjes, plan uitstapjes, dat soort dingen. Dat is niet altijd makkelijk, want het betekent dat je je comfortzone uit moet. Vandaar dat we dat vaak uitstellen. Morgen, dan bel ik iedereen op. Niet doen. Neem meteen als je iets leuk ziet of bedenkt, de telefoon. Maar wees ook selectief. Doe de dingen die je echt leuk vindt, en niet zo maar alles, omdat je denkt dat je anders iets zult missen. Trop is ook in dit geval te veel. En als je als single de deur uit gaat, doe het dan omdat je plezier wil maken, en niet omdat je een lief zoekt. Te veel focussen op een potentiele nieuwe partner is een fout die veel mensen maken. Amuseer je gewoon, en denk niet te eng.”

Zo krijg je een volle agenda

Neem zelf initiatief.
Als de telefoon niet rinkelt of bliept, dan gaan veel mensen er van uit dat niemand hen wil zien. Klopt niet. Hoe geweldig leuk je ook bent, als je niet zelf het initiatief neemt, zal er weinig gebeuren. Wees niet ongerust dat je je gaat opdringen, als mensen geen zin hebben in een etentje/concert/uitstap zullen ze het wel zeggen.


Plan dingen.
Een lege agenda is troosteloos, dus zoek uit welke leuke zomerse dingen je wil gaan doen en nodig mensen uit om samen te gaan. En neen, je moet niet meteen met dertig mensen naar Pukkelpop. Gewoon samen aperitieven, naar de film als het regent, meer moet dat niet zijn.


Vis eens in een andere vijver.
Veel mensen blijven steken in dezelfde vriendenkring, en als die allemaal op vakantie zijn, missen ze gezelschap. Denk ook eens aan buren, collega’s of facebookvrienden. En ga op feestjes of barbecues ook eens bij de mensen staan die je niet kent.


Zoek geen excuses.
Te moe? Kans is dat buiten en onder de mensen komen je net energie geeft. Geen zin? Fake it till you make it. Als de zon in de tuin schijnt, wil niemand de auto in naar die zoveelste barbecue. Maar eenmaal aan de caiperinha, verdwijnt die tegenzin smel. Gewoon doen, dus.


Ga alleen op pad.
Dat is in het begin een moeilijke stap wegens best angstaanjagend, maar het loont de moeite. Vooral ook omdat iemand die alleen is, sneller wordt aangesproken dan koppels of groepen.