Komen knipperlichtrelaties eigenlijk ooit goed op lange termijn?

01 augustus 2022

Arnaud De Bremaeker (29) en Tibby Jonckheere (25) uit het Play 4-programma ‘Personal trainers’ zijn geen koppel meer. Tibby laat via TikTok weten dat het na de 10.000ste poging nu echt voorbij is. Kan zo’n knipperlichtrelatie ooit veranderen in permanent ‘groen licht’ zodat het koppel ervoor kan gaan op lange termijn? We vroegen het aan relatiedeskundige Rika Ponnet van Duet Relatiebemiddeling.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Arnaud De Bremaeker (29) en Tibby Jonckheere (25)  — ©  Play4 Arnaud De Bremaeker (29) en Tibby Jonckheere (25) — © Play4

Het antwoord op die vraag is niet zo simpel als ‘ja’ of ‘neen’. “Een knipperlichtrelatie betekent vaak dat de relatie waarnaar wordt teruggekeerd eigenlijk nooit helemaal over was. Er is in tussentijd misschien wel iemand anders geweest, maar het verbindend gevoel met de ander is wellicht blijvend gevoed”, zegt Rika Ponnet.

Sterke verbinding

Op een bepaald moment kan het gevoel van die verbinding opnieuw zo sterk zijn, dat het weer goedkomt tussen de ex-partners. Een knipperlichtrelatie werkt als een elastiek. “Die rekt heel ver uit om uiteindelijk weer samen te komen. Dat proces kan lang duren, al zie je op termijn wel dat er geen rek meer op de elastiek zit”, klinkt het.

Hoe komt het dat mensen (meerdere keren) terugkeren naar een relatie die eerder is afgesprongen? “Zolang partners een relatie herstarten, zitten er dingen in die ze nodig hebben. Dingen die ze niet kunnen loslaten. Het is een teken dat er meer zaken zijn die hen in de relatie houden dan motiveren om eruit te blijven. Dat is een heel verslavende dynamiek met een emotionele achtergrond”, stelt Ponnet.

“Mensen in een knipperlichtrelatie hebben vaak moeite met het vinden van de afstand en nabijheid die voor hen werkt. Dat is een ingewikkelde hechtingsstrategie, die het gevolg kan zijn van een trauma uit de kinder- of jeugdjaren met de eerste hechtingsfiguren. Mogelijk waren die vaak afwezig of onvoorspelbaar waardoor wel hevig naar intimiteit wordt verlangd, maar het concept niet wordt vertrouwd. Het is een heel moeilijk iets waarbij veel lijden komt kijken.”

Als een achtbaan

Ook veel vreugde, want een knipperlichtrelatie zet een koppel als het ware op een achtbaan. “Het samenkomen geeft een enorm goed gevoel. Euforie tot en met. Het seksleven bereikt dan meestal ongekende en ongeëvenaarde hoogten. Met de pieken komen echter ook de dalen. De relatie is doorgaans erg onrustig van aard, al kunnen de mensen erin wel heel liefdevol zijn.”

Rest ons de vraag hoe je van die rollercoaster af komt en de structuur van de knipperlichtrelatie doorbreekt. “De partners kunnen voor zichzelf de knoop doorhakken en beslissen dat ze er niet meer in meegaan. Vooral met ouder worden vindt men daar een weg in. We zien ook soms dat mensen uit knipperlichtrelaties op latere leeftijd voor relaties gaan waarin ze goede maatjes zijn met een partner. Ze laten passionele verliefdheid niet meer toe omdat ze hun weg niet vinden in het verbindende, intieme aspect.”