Het jaar in taal: van bonusfamilie tot boemerangkind

02 april 2019

Jaaroverzichten en top 10-lijstjes: de media staan er vol van in december. Maar niemand maakt een jaaroverzicht aan de hand van taal. Niemand? Niemand - behalve deBuren en het Instituut voor de Nederlandse Taal.

Welke woorden domineerden in 2017 het publieke debat? Waarin verschilt ons taalgebruik in 2017 van dat van vorig jaar of 25 jaar geleden? En welk neologisme prikt het jaar 2017 even gevat in ons geheugen als "trumpisme" in 2016?

INT-expert Vivien Waszink onderzocht welke woorden het afgelopen jaar het meest in onze media aan bod kwamen. Ze vergelijkt de top 10 met 10 en 20 jaar geleden.

En dat in 5 thema"s, met 5 specialisten:
•Journaliste en auteur van Het ministerie van werkplezier Ilse Ceulemans gaat dieper in op de toenemende "verengelsing" van het taalgebruik op de werkvloer, de explosie van woorden als stress en burn-out in vergelijking met twintig jaar geleden en het verkeerd gebruik van de Nederlandse taal door managers die hun werknemers met een kluitje in het riet willen sturen.

•Seksuologe en relatietherapeut Rika Ponnet duikt met ons in het veelvoud aan woorden om de verschillende manieren van samenleven te beschrijven, want iedereen kent intussen wel een "patchworkgezin", waar de plusmama"s en -papa"s zorgen voor hun gemeenschappelijke kinderen, maar weet u ook wat een "boomerangkind" is?

•NOS-correspondent Sander van Hoorn, die gedurende vele jaren gewoond en gewerkt heeft in het Midden-Oosten neemt de evolutie van ons taalgebruik als we spreken over "veiligheid" onder de loep.

•Chef van DS Weekblad Guinevere Claeys (media & cultuur) praat over de opkomst van "fake news" en hoe bijvoorbeeld de hele #MeToo-beweging heeft aangetoond dat de kracht van sociale media in 2017 meer dan ooit incontournable is.

•VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zag in zijn carrière politieke partijen als het Vlaams Belang opkomen en weer naar de achtergrond verdwijnen, maar woorden als "populistisch", "links" en "rechts" lijken ook in 2017 onvermijdelijk als we spreken over politiek.

Slam poet Lisette Ma Neza, die onlangs nog tweede werd op het EK Poetry Slam, vat de belangrijkste conclusies van de avond voor ons samen.

Gastheer van dienst is taalvirtuoos en radiomaker Jan Hautekiet.

Vergezel ons voor een avond die bewijst dat hygge en relevantie hand in hand gaan.