Hoe help je je vakantieverliefde puber?

30 juli 2011

Kleine kindjes worden groot, en verliefd, zeker op vakantie. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Hoe kun je je vakantieverliefde puber bijstaan in goede en slechte tijden? Nathalie Le Blanc van De Morgen vraagt het aan Rika Ponnet.

 

Ouders schrikken vaak van de eerste liefdesperikelen van hun kinderen, weet relatiedeskundige Rika Ponnet; “Het is confronterend om te zien dat je kinderen hun eerste stappen wagen op dat vlak. Ook omdat ouders hun kinderen willen beschermen. Ze weten dat er bijvoorbeeld bij vakantieliefdes veel gebroken harten komen kijken. Zestig procent van de 13- tot 15-jarigen op vakantie of kamp wordt verliefd. Het is onvermijdelijk, dus ga je er maar beter goed mee om. Paniek is nergens voor nodig, positief blijven daarentegen is onmisbaar. Dat is namelijk de enige manier om de communicatie open te houden, zodat je toch een beetje op de hoogte blijft wat er zich in het leven en het hart van je tiener afspeelt. Vergeet niet dat dit waarschijnlijk een van de eerste ervaringen van je kind op liefdesvlak is. Of dat goed of slecht verloopt, kan een grote impact hebben op zijn of haar zelfvertrouwen. Zie een eerste vakantieliefde dus als een unieke kans voor je kind om iets te leren of te groeien. Ga er ook maar van uit dat je je job als ouder goed gedaan hebt, en dat je kinderen te vertrouwen zijn. Vergeet in dit soort situaties ook nooit je positie. Je bent een ouder, geen vriend”.
 
Dit staat je te doen
 
Blijf rustig
Natuurlijk heeft je kind succes bij de andere sekse!
 
Wees betrokken
Stel vragen, nodig de nieuwe liefde uit voor een drankje …maar hou ook een beetje afstand en besef dat je hier als ouder eigenlijk geen deel vanuit maakt.
 
Hou overzicht
Gun je tiener privacy, maar zorg wel dat je weet waar hij of zij is, en met wie. Controleer dat ook, van tijd tot tijd. Zo blijven ze alert.
 
Informeer ze
Je seksuele voorlichting komt nu van pas. Uiteraard heeft je tiener intussen een duidelijk zicht op de technische, contraceptieve en SOA-kant van de zaak, maar hij of zij moet ook beseffen dat seks niet alleen spannend maar ook emotioneel is. Praat over grenzen, meeslepende momenten en 'peer pressure'.
 
Minimaliseer niet
Dit is ‘maar’ een vakantielief. Maar denk eens terug aan toen jij 15 was, en liefde een 'big deal'. Als je betuttelt, minimaliseert of gniffelt, zal je tiener zich niet ernstig genomen voelen of zich afsluiten.
 
Leer hem/haar manieren

Een vakantielief op dezelfde reis al bedriegen of anderszins respectloos behandelen, ook dat soort vuile manieren moet je als kind afleren. Om Aretha te citeren: R.E.S.P.E.C.T.
 
Troost een gebroken hart
Doe iets liefs. Een knuffel, extra tijd op Facebook, een favoriet gerecht. En geef de arme ziel de tijd om te recupereren.