Koppels die niet meer samen slapen, het is niet langer alleen iets voor mensen op leeftijd. Ook dertigers en veertigers maken vandaag bewust de beslissing om apart te slapen. Omdat het leven drukker wordt, omdat ze hun slaaptekort anders nooit weggewerkt krijgen. "Schaapjes tellen is nu eenmaal moeilijker met een snurkende partner naast je", zegt trendwatcher Herman Konings.
Omdat ze snurken, omdat ze meer privacy willen of omdat ze toch geen seks meer hebben. Oudere mensen kiezen er wel vaker voor om gescheiden van elkaar te slapen. "Vanaf vijftig jaar maken heel wat koppels bewust de keuze", zegt Johan Verbraecken, hoofdarts van het slaapcentrum in het UZ Antwerpen. "Vooral om de partner een goede nachtrust te gunnen. Het is misschien niet zo romantisch, maar hoe beter je slaapt, hoe beter je je voelt overdag. En op oudere leeftijd wordt dat samenzijn overdag belangrijker dan het samenzijn in bed."
Slaap is prioritair
Maar uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf Belgische koppels geen dubbele matras meer hebben. En daarbij gaat het niet alleen om de oudere generatie, maar ook om dertigers en veertigers, zo stelt relatiedeskundige Rika Ponnet vast. "Vanaf middelbare leeftijd, als er kindjes komen, maak je met je partner soms een paar praktische overwegingen om toch genoeg slaap te hebben. Een ouder die af en toe bij het kind slaapt, terwijl de partner wat nachtrust kan inhalen, bijvoorbeeld. Ook als je twee verschillende levens leidt, waarbij de ene altijd de andere wekt, concluderen koppels soms dat apart slapen beter werkt."
En dat werkt ook in iets extremere zin: om hun steeds drukkere leven vol te houden, boeten Vlamingen steeds vaker aan wat ‘lepeltje-lepeltje'-tijd in. "Jonge mensen krijgen vaak te maken met een veeleisende job die niet gesynchroniseerd verloopt", zegt trendwatcher en psycholoog Herman Konings. "De ene woont op honderd kilometer van het werk en moet vroeg opstaan, de andere moet maar drie kilometer stappen en kan later opstaan. Daar komen nog eens kinderen bij, files, sociale druk, mails die altijd en overal beantwoord worden. Slaaptijd wordt een soort van krediettijd: liever de nacht optimaal gebruiken om de resttijd aan te kunnen. Bovendien is de jongere generatie als de dood voor vanzelfsprekendheid, of verveling. Zij krijgen liever een verrassingsbezoekje in hun kamer dan elke nacht traditioneel naast elkaar te slapen."
Al blijft de vraag of zo'n verhoogde slaapkwaliteit niet ten koste gaat van je relatie. "In een aantal contexten kan dit perfect werken, en zegt het niets over je relatie", zegt Rika Ponnet. "Maar we moeten wel oppassen met een soort van managementdenken in relaties: je presteert minstens evengoed door een goede relatie als door een goede nachtrust. De slaapkamer is een van de laatste plekken waar je gewoon even met je tweeën kunt rusten, zonder afleiding. We moeten er geen trend van maken om die laatste ‘liefdeshaven' zomaar te schrappen."