Datingmythe: Ga niet op zoek naar de liefde, echte liefde overkomt je

22 oktober 2019

Weinig liefdesscenario's zijn zo hardnekkig als het idee dat echte liefde je overkomt. Hij ontmoet haar, de passie ontsteekt en ze leven nadien nog lang en gelukkig. Uit dat scenario spreekt een irrationeel geloof in de 'voorzienigheid'. Ergens buiten ons, in dat wijde universum, is er een kracht die de liefde stuurt en de ware op ons pad brengt.

Wie daar tegenover de droge uitkomsten van statistieken plaatst, komt evenwel tot heel andere bevindingen. Een klein percentage van de duurzame relaties start op basis van dat Hollywoodscenario. Het merendeel van de koppels begint pas een relatie nadat ze elkaar al een tijdje kennen, zonder dat er zelfs sprake is van 'liefde op het eerste gezicht'...

En dat 'leren kennen' gebeurde in meer dan 80% van de gevallen via traditionele kanalen: vrienden van vrienden, school, jeugdbeweging, het werk, buren....Slechts zelden is er dus sprake van dat dromerige scenario waarbij een totaal onbekende ons leven op zijn kop zet. Je vastklampen aan dat toevalsscenario is dan ook geen goed idee. Het verengt je kansen tot de spreekwoordelijke speld in de hooiberg en zorgt er vooral voor dat je het idee voedt 'waarom overkomt de liefde anderen en niet mij.'

Als relaties vooral ontstaan vanuit onze bestaande netwerken en als we weten dat vanaf een bepaalde leeftijd (25 en ouder) die netwerken stabieler worden (lees: er komen niet zo vaak meer 'nieuwe 'mensen bij), dan is het ook logisch dat het zomaar op iemand botsen in kans afneemt. Kijk je dan naar de groep van 35+ die als alleenstaande ouder vaak werk en gezinszorg combineren, jaren niet veel investeren in het uitbouwen of in stand houden van een netwerk, dan weet je dat die kans nog kleiner wordt. Op zijn minst bewust bezig zijn met het creëren van kansen is dan ook de boodschap. Wie op jaarbasis heel af en toe een waterkansje heeft, moet er echt niet op rekenen dat de liefde hem of haar zal overkomen.
Buiten komen, investeren in contacten, je leefwereld verbreden, actief gaan daten, het klinkt allemaal als 'werken', maar het levert ook op, zoveel is zeker.
En toch schuilt er in de uitspraak 'ga niet op zoek naar de liefde' ook een beetje waarheid. Zoeken naar de liefde in de zin van je erg 'needy' opstellen, is geen vruchtbare strategie. Zoeken naar de liefde vanuit de hoop en verwachting dat wie lang en intens genoeg zoekt, ooit de perfecte prins of prinses aan de haak slaat, evenzeer. Vruchtbaar zoeken is immers niet najagen. Het is geen actiestrategie, maar een houding, een manier van zijn. Het gaat over bewust kansrijke omgevingen opzoeken en met een ontvankelijke houding die kansen ook echt een kans geven.