De nieuwe man is een mythe

01 maart 2004

Ponnet ziet in de praktijk erg weinig mannen die bereid zijn om thuis te blijven voor de kinderen en mee het huishouden te runnen. Het hele concept van de nieuwe man met zachte, vrouwelijke trekken is een illusie, gecreëerd door reclamejongens. Die willen in dit geval een nieuwe markt aanboren om vrouwelijke producten als dag- en nachtcrèmes ook aan mannen te slijten.

Nachtwacht - Interview met Jan Leyers

Reclame en media kunnen de ware aard van mannen en vrouwen niet veranderen: mannen zijn en blijven van nature doeners en minder zorgers. En zelfs al zou de nieuwe man echt bestaan, dan zou hij slecht in de markt liggen. Vrouwen vinden softe mannen wel leuk als vriend, maar niet als partner. De seksuele geladenheid gaat immers verloren als een vrouw een man als vrouwelijk ervaart. We vergeten het soms: de aantrekkingskracht tussen de twee geslachten zit hem toch vooral in de verschillen.
In haar relatiebureau merkt Ponnet dat het uiterlijk van de vrouw voor elke man in de top drie staat van zijn belangrijkste eisen. De verwachtingspatronen van mannen en vrouwen zijn vaak nog klassiek: mannen willen een lieve, zachtaardige vrouw, en vrouwen willen mannen met macht, status en aanzien. Geen enkele zelfbewuste vrouw zal vallen voor een man die huiselijkheid op de eerste plaats zet. Een vrouw die op alle vlak een man domineert, dat werkt gewoon niet.
 
Allemaal clichés, zegt Mieke Vogels, in een vorig leven nog Vlaams Minister van Welzijn en Gelijke Kansen. Volgens haar bestaat de nieuwe man wel degelijk en als Vlaamse minister heeft ze er ook alles aan gedaan om die nieuwe man uit zijn schelp te krijgen. De campagnes moeten gewerkt hebben want meer en meer mannen kiezen tegenwoordig voor een carrière als huisvader en opvoeder, naast of in de plaats van hun professionele loopbaan. Sterker nog, volgens Vogels is de ‘nieuwe man’ niet het mannenmodel van de toekomst maar gewoon de enige echte man! Alleen durven de meeste mannen hun zachte kant niet naar boven laten komen uit angst voor negatieve reacties. “En dat terwijl vrouwen helemaal wegsmelten voor mannen die ook thuis hun verantwoordelijkheid durven nemen”, aldus Vogels.
 
Sociobioloog en reclameman Gino Delmotte wil nog een stap verder gaan, want hij is er van overtuigd dat de nieuwe man de volgende stap kan zijn in de evolutie van de mens. Voor de vrouwen is de nieuwe man aantrekkelijk omdat hij een betrouwbare partner is die veel zal investeren in de opvoeding van hun kinderen. De macho komen daardoor helemaal in gevaar als ze zich niet aanpassen, ze zullen geen partners vinden en zich niet meer kunnen voortplanten. Je zou het niet verwachten maar de nieuwe man zou wel eens kunnen zorgen voor de uitroeiing van de machomannen. De nieuwe man, een evolutionair foutje of net niet?

Nachtwacht - Rika Ponnet from Duet Relatiebemiddeling on Vimeo.