Gouden relatiejaren

01 maart 2019

Column in het kader van het programma "fifty-fifty". Op woensdag 6 maart heeft Annemie Peeters het tussen 9 en 10 uur over "opnieuw beginnen in de liefde".

Ze profileerde zich nooit als happy single, omdat het volgens haar de lading niet dekt. En ook al kunnen buiten een liefdespartner heel veel mensen invulling geven aan je gevoelsleven, het gemis van een wederhelft, de man-vrouw-intimiteit was er altijd geweest. Tot ze er dit jaar gewoon genoeg van had en zich als net zestigjarige op Tinder begaf. Drie dates verder heeft ze een beloftevolle ontmoeting achter de rug die haar opnieuw de lente ten volle doet voelen. Aan het woord is Hilde Van Mieghem, in haar laatste column voor De Morgen. In diezelfde week in de Standaard het verhaal van een koppel vijftigers dat al meer dan 30 jaar samen is en getuigt over de liefde ondanks en na alles, en hoe mooi die kan zijn. Het zijn maar twee voorbeeldverhalen uit een rij van vele.

Werden relaties en seksualiteit op rijpere leeftijd tot voor kort gewoon dood gezwegen, vandaag zijn ze ‘hot" en alomtegenwoordig. En ‘rijpere leeftijd" is een tijdsspanne die zich almaar verder uitstrekt in de tijd: van de seksueel vrijgevochten therapeute Jean in "Sex Education" (Netflix) tot de kwieke kapoenen op liefdesjacht in "Hotel Römantiek", van 50 tot ruim 70 dus. Het zegt veel over onze levensverwachting in tijd maar ook wat invulling betreft. Ja, we worden allemaal ouder, maar willen dat vooral op een ‘goede", ‘kwalitatieve" manier en daar hoort voor de meesten een relatie bij.

Toch is dit geen modeverschijnsel. Het belang van relaties op rijpere leeftijd kan moeilijk overschat worden, daarvan getuigt ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen zijn mensen in een relatie op die leeftijd het gelukkigst, ze blijven ook het langst gezond en hebben de meeste middelen om van hun gouden jaren te genieten. De relatiesatisfactie, maar ook seksualiteitstevredenheid, piekt trouwens tijdens die jaren. Inzetten op een positieve beeldvorming wanneer het gaat over relaties en relatievorming op rijpere leeftijd is bijgevolg niet alleen probate preventie op het vlak van gezondheidszorg, ze dekt ook gewoon een realiteit.

Uiteraard gaat de liefde op rijpere leeftijd niet enkel over rozen. Single vrouwen ervaren de datingmarkt als ‘schaars" of pinnen zich vast op de idee dat alle mannen op die leeftijd het jonger zoeken. Die schaarste is deels een werkelijkheid, het jonger zoeken eveneens, al blijft de meerderheid kiezen voor een partner binnen de eigen generatie. Een klant van 15 jaar geleden, ze is intussen ook net geen 60, leerde op 52 een fantastische man kennen met wie ze de rit van het leven wou uitdoen, maar kanker besliste daar snel anders over. Ze bleef nadien 5 jaar alleen en vond nu opnieuw een liefde voor het leven. Ze vatte het met een speelse twinkel in haar ogen samen: ‘de boodschap is niet te zeuren, maar je zon te laten schijnen."

Het is wat Hilde recent besliste ook te doen. Zich opnieuw te smijten in dat domein van het leven dat het vermogen heeft ons op elke leeftijd gelukkig te maken.