Hoe fout kan een openingszin zijn?

13 april 2013

'Jij bent de koele witte moezelwijn, ik de crème de cassis. Als je zin hebt, kan ik je laten kirren.' Wanneer je met deze zinsnede weer een handtas in je nek of een platte hand tegen je voorgevel krijgt, dan weten wij het ook niet meer. De openingszin is een ijsbreker. Wij willen jullie op de juiste weg helpen met de steun van woordkunstenaar Jee Kast en seksuologe Rika Ponnet. Artikel in Het Belang van Limburg.

 

Hoe moeilijk kunnen vrouwen zijn? Als ze zeggen ‘Ga je mee naar huis', staan alle mannen klaar. Andersom? Noppes. Enkel als je het uiterlijk van Johnny Depp en Matthias Schoenaerts kunt combineren, duiken ze mogelijk mee de koffer in. Maar je zal maar eens een mix van Herman Van Rompuy en Kevin De Bruyne zijn... De ideale openingszin kan wonderen doen. Maar helaas. Rika Ponnet boort de hoop op massa's vrouwen aan de voeten en in het hemelbed met een leuke openingszin onmiddellijk de grond in. "Bijna elke zin kan. Zolang je ze maar in de juiste context zegt," verklaart de specialiste in relatiebemiddeling. "Zelfs de typische ‘Ken ik u ergens van?' is niet bij voorbaat verloren moeite. Het is aan jou om de persoon in te schatten tegen wie je iets zegt. Past het bij haar of niet? Hoe gedraagt ze zich? Wat zegt haar lichaamstaal?"

Zenuwachtig
Ook performer Jee Kast deelt de mening dat er geen superzin bestaat die alle poorten en benen doet opengaan. Hij kan het weten, want Jee Kast alias Joost Stockx pende drie jaar geleden tal van openingszinnen neer in een boekje, ‘Ik wou iets liefs tegen je zeggen'. "Sorry, maar het ideale recept bestaat gewoonweg niet. Door zeker van je stuk te zijn, ehm, kan het stuk ook zeker van jou zijn. Hoe kom ik over? Stel ik de juiste vragen? Stel ik niet teveel vragen? Als je zenuwachtig bent, zeg het gewoon. ‘Sorry, ik geraak niet uit mijn woorden, ik ben wat zenuwachtig.' ‘Zenuwachtig, hoezo?' en je bent weer vertrokken voor een half uurtje. Met ‘Ik wou iets liefs tegen je zeggen' wou ik de vage lijn aftasten van wat kan en niet kan met taal. Hoe kan ik door te spelen met taal zeggen: ‘Meid, je bent aantrekkelijk, maar ik wil gewoon geen onzin komen vertellen om jouw in mijn bed te krijgen. Laten we proberen gewoon een toffe babbel te hebben'. Ik ben een romanticus-in-je-nek-type, maar door het spelen met dit soort taal verwarren mensen me met een ‘player'. Iemand die bij elke meid de grote sier maakt, maar ik ben een speelvogel en wil zien hoe mensen reageren, maar ik speel meer dan -euh- voge..."
 
Interessant vs geïnteresseerd
Het merendeel van de zinnen van Jee Kast, recent nog finalist in Belgium's got Talent, zijn er met een hoek(je) af. "Het bleek een goed idee om foute openingszinnen te bedenken. Na de eerste tien was ik op dreef en opeens zit je met een tweehonderdtal. Vreemd genoeg waren sommige zinnen zo fout omdat ze grappig overkwamen en ze weer net wel gingen werken. Volgens mij gaat het eerder om de zelfzekerheid met wat je zegt en als het fout gaat hoe je je daaruit redt. Zelf ben ik geen held in het versieren van dames, toch beland ik in soms hilarische situaties gewoon door open te staan voor dingen."