Ik heb partner die me graag ziet. Maar ik twijfel: is het dit nu wat ik wil?

13 maart 2019

Ik (vrouw, 36) ben 9 jaar samen met mijn partner. We hebben samen een huis gebouwd, reizen vaak, hebben een goed leven. Ik mag me gelukkig prijzen. Hij ziet me ook heel graag. Ik dacht lang dat ik de juiste keuze had gemaakt, maar de laatste tijd twijfel ik vaak. Is het dit wat ik wil, is hij het met wie ik verder wil? De twijfel is slopend, ik krijg de knop niet omgedraaid. Wat moet ik doen?
 
Rika Ponnet:
 
We koesteren vandaag al te vaak de illusie dat, als we iets graag willen in het leven, als we een keuze maken of gemaakt hebben, dat altijd gepaard gaat met zekerheid, een volle overtuiging, duidelijkheid. Vooral van ons "gevoel" verlangen we in relaties dat het helemaal juist zit, dat het zuiver en duidelijk "ja" zegt, er geen twijfels zijn. In de praktijk van duurzame relaties is dat evenwel zelden zo.
 
Vaak hoor ik dat iedereen door periodes van twijfel gaat en als mensen aangeven zeker nooit twijfels te hebben, de relatie, de andere als helemaal "juist" zien, dat meestal hun manier is om twijfels te counteren of gewoonweg niet toe te laten. Jij doet dat wel en dat lijkt me een gezonde basishouding. Het betekent dat je bereid bent naar je twijfels, je gevoelens te kijken. Wel zie je twijfel als iets negatiefs, wat zeker niet zo hoeft te zijn. Al te vaak interpreteren we twijfels als een indicatie dat dingen niet goed zitten. Je zou het ook kunnen zien als een indicatie dat je wel nog verder wilt binnen wat je hebt (zolang je twijfelt, is het antwoord op de "wil ik verder?"-vraag immers niet nee), maar mogelijk verlangt naar verandering, evolutie.
 
Probeer je twijfels gewoon toe te laten, een tijdje te "dragen", de angst die er onder zit onder ogen te zien. Durf wel te kijken naar hoe je nu leeft, hoe je je verhoudt tot je partner, wat je voldoening brengt in jullie gezamenlijk leven, wat je mist of graag anders wilt zien. Je twijfels delen in je relatie, samen kijken naar mogelijke verandering, is daarin de meest constructieve én relatieversterkende strategie. Ik hoor ook vaak dat, als een relatie door een periode van twijfel en onzekerheid is gegaan, ze nadien als nog beter wordt ervaren. Het feit dat je als koppel in staat bent dit soort van moeilijke periodes te overbruggen, doet namelijk de overtuiging groeien dat jullie keuze voor elkaar wel degelijk de "juiste" is.