Je nieuwe lief lijkt op je oude lief

04 september 2019

Je nieuwe lief lijkt heel sterk op je oude lief. “Ander en beter”, zegt men wel eens. Maar dat klopt dus niet, volgens een nieuwe studie. Het moet zijn: “Ander maar hetzelfde.”  Lieven Vandenhaute van Nieuwe Feiten (radio1) legt het voor aan Rika Ponnet.

Een Canadees-Duitse studie stelt dat een nieuwe relatie grosso modo verloopt volgens hetzelfde patroon als de vorige relatie. De studie werd uitgevoerd bij meer dan 500 mensen, die 8 jaar lang zijn gevolgd, en die ook in die tijd van lief zijn veranderd.

“In nieuwe relaties ontwikkelen we dezelfde relatiedynamiek als degene die we kenden in onze oudere relaties.” Het is een beetje hetzelfde toneelstuk maar met andere acteurs, bevestigt relatiedeskundige Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’.

Ponnet: “We hebben allemaal een geprefereerde positie in onze relatie. Dat hangt samen met onze emotionele geschiedenis, opvoeding, achtergrond, maar ook met vorige relatie-ervaringen. We vallen op iemand die samen met ons die geprefereerde dynamiek tot stand brengt.”

Denk bijvoorbeeld aan de wijze, oudere man die graag zorgt voor het prachtige, kwetsbare vogeltje. Eenmaal geholpen fladdert dat vogeltje weg. De relatiedynamiek heeft zijn beperking in tijd, maar in een volgende relatie probeert die man opnieuw die rol van sterke, verzorgende partij waar te maken.

Is dat een probleem? “Het toont aan dat we als mens dezelfde blijven” zegt Ponnet. En het hoeft dus ook helemaal geen probleem te zijn. Het heeft ook geen zin om van rol (de bewonderaar, de verzorgende,…) te veranderen. “Probeer niet de relatiedynamiek en jezelf te veranderen. Maar ga anders en beter om met de relatiedynamiek.”

Evolutie mogelijk

“Wat niet uit deze studie blijkt, is dat daar evolutie in mogelijk is” zegt Ponnet. “Het is niet omdat we een patroon herhalen dat die relatie helemaal dezelfde is als de vorige.”

Uit de studie blijkt ook dat de relaties wel gewijzigd waren op twee belangrijke vlakken. Zo was de frequentie van seks hoger in de nieuwe relatie dan in de vorige. En: er is er een grotere relatietevredenheid. “Men toont meer waardering naar de partner toe. De waardering brengt een veel groter gevoel van verbondenheid met zich mee.” 

Die waardering is een belangrijk gegeven, vindt Ponnet. Want wat maakt dat relaties stranden zijn niet zozeer de verschillen, maar wel het gevoel dat er geen verbondenheid meer is.

Ponnet vindt ook dat we helemaal niet negatief naar een vorige relatie moeten kijken. “De ene relatie brengt ons naar de andere. We hebben vaak een te negatieve manier om dat te beoordelen. Het is geen mislukking of falen. Relaties lopen nu eenmaal af. ”

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten':