Mannen kunnen niet om met hoog opgeleide vrouwen. Mythe of niet?

02 december 2019

 

Dat mannen niet om kunnen met slimme vrouwen, het is een hardnekkig vooroordeel in datingland. 

Dat mannen niet om kunnen met slimme vrouwen, het is een hardnekkig vooroordeel in datingland. Wie de statistieken raadpleegt, of simpelweg even rondom zich kijkt, stelt vast dat het merendeel van de hooggeschoolde vrouwen een partner heeft die er duidelijk dus geen probleem mee had dat zij lang gestudeerd heeft. Uiteraard zijn er mannen die het intimiderend vinden, een vrouw met diploma's en een goed inkomen, maar het merendeel ziet het echt niet zo, dat merk ik dagelijks in mijn praktijk. Integendeel, vaak geven mannen aan het fijn te vinden dat een vrouw verstandig is en op eigen benen staat, ook met boeiende verhalen naar huis komt. De vraag naar een lager geschoold iemand wordt vandaag nog zelden op tafel gelegd.

Lang was de economische factor een erg bepalend element in de partnerkeuze van vrouwen. Vandaag kan dat nochtans anders en toch is een groep, ondanks de financiële autonomie, niet in staat om dat partnerbeeld te verruimen.

Vaker bij vrouwen evenwel ervaar ik een negatieve houding tegenover lager geschoolde mannen. Het argument dat dan gebruikt wordt is 'mannen kunnen daar niet mee om', terwijl ze werkelijk willen zeggen 'ik zie het niet zitten met een lager geschoolde man'. Dat heeft uiteraard zijn geschiedenis. Lang was de economische factor een erg bepalend element in de partnerkeuze van vrouwen. Vandaag kan dat nochtans anders en toch is een groep, ondanks de financiële autonomie, niet in staat om dat partnerbeeld te verruimen.

Dit fenomeen zou wel eens emotioneel kunnen geduid worden. Verwachten dat een man aan een strak, stereotiep profiel voldoet, de lat hoog leggen bij het kiezen van een partner, er zit een vorm van verwerping onder die dan weer gestuurd wordt door bindingsangst. Als ik de lat heel hoog leg, zal er zelden of nooit iemand voldoen. Ik hoef dan geen relatie te starten en kan de oorzaak toch elders leggen, bij een falende datingmarkt. Vaak heeft men dan als vrouw de neiging het aspect autonomie, zelfredzaamheid...heel sterk in de verf te zetten. De boodschap is meestal duidelijk: ik heb niemand nodig en wie bij mij mag aantreden, zal heel wat in zijn mars mogen hebben. Logisch dat een man dan al op voorhand de handdoek in de ring gooit en zijn kansen waagt bij een makkelijker in te nemen 'burcht'.

En ja, er zijn zeker mannen die niet om kunnen met een hoogopgeleide vrouw, zoveel is zeker. Ook dat heeft emotionele redenen. Onzekerheid over het eigen kunnen en zijn, een laag zelfbeeld kan in relaties aanleiding geven tot allerlei vormen van controlegedrag. En een slimme, eigengereide vrouw valt nu eenmaal wat minder makkelijk te controleren en domineren dan eentje die duidelijk wat trappen lager staat op de maatschappelijke ladder of beter nog, zich financieel in een afhankelijke positie bevindt.
Voor hoog opgeleide vrouwen is de boodschap alvast duidelijk. Probeer je open te stellen voor 'interessante' mannen en durf dat anders te definiëren dan 'hoog geschoold'. Het zal je wereld van mogelijkheden enorm verbreden. Want de grootste groep van mannen kan wel degelijk om met een slimme vrouw.