Mannen verkiezen een 'bromance' boven een 'romance'

02 april 2019

iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/599735925&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true">

"Mannen zijn emotioneler geworden, ze stellen zich meer open op." zegt seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet. "Steeds vaker praten mannelijke twintigers en dertigers over hun emoties." En dat niet alleen. Mannen worden ook steeds fysieker: "Meer en meer zoenen mannen elkaar ter verwelkoming." Maar dat is volgens Ponnet niets nieuws. Al lang voor de eerste "bromance" hadden mannen zeer intieme relaties. Dat veranderde op een bepaald moment echter.
 
Echtgenote als beste vriend
Volgens Ponnet vond die shift al in de 19e eeuw plaats: "Van dan af zie je dat er een heel negatieve basishouding komt ten opzichte van homoseksualiteit. Tegelijk komt er een shift naar het romantisch liefdesideaal binnen een huwelijk. Voordien was die veeleer economisch." Mannen, die vroeger vaak nauw met elkaar optrokken in allerhande mannenclubs, richtten zich vanaf dat moment op hun partner om lief en leed te delen. De echtgenote wordt ook de beste vriend.
 
Bromance > Romance
Waarom hechten de ondervraagden uit het onderzoek dan meer belang aan een "bromance" dan een "romance"? "Dat komt omdat romantische relaties steeds volatieler zijn. Het is kwetsbaar om al je behoeftes via die ene relatie in te vullen. Vriendschapsrelaties zijn een buffer. Je kan emoties, die je liever niet in een relatie binnenbrengt, kwijt bij je vrienden."