“Mannen vinden mij 'te lief'. Hoe kan je nu te lief zijn?”

13 maart 2019

Ik ben een single vrouw (33) en heb al een aantal relaties gehad. Telkens worden die door de ander verbroken en krijg ik daar geen duidelijke reden voor. Ze vinden me allemaal lief, aangenaam om bij te zijn, makkelijk om mee te leven, aardig, maar misschien te lief voor hen. Ik begrijp dat niet. Hoe kun je nu te lief zijn? Misschien is het een drogreden, spelen andere dingen, maar die ken ik dan niet. Ik weet het soms niet meer.
 
Rika Ponnet:
 
Afgewezen worden is een van de moeilijkste dingen in ons liefdes-leven. Het raakt iedereen diep, doet mensen twijfelen aan hun vermogen om lief te hebben, maar ook aan de mogelijkheid om geliefd te zijn. Afgewezen worden op een positieve eigenschap als lief zijn, komt extra hard aan. De ander verwerpt immers niet alleen jou als persoon, maar ook de manier waarop je uiting geeft aan je liefde en betrokkenheid, hoe je relationeel functioneert. Ik begrijp dan ook de zelftwijfel.
 
Uiteraard is lief zijn een prachtige, verbindende eigenschap. Toch denk ik dat het ook een valkuil kan zijn, en dat het goed is om even stil te staan bij hoe jij vormgeeft aan dat lief zijn, wat je daarbij ervaart.
 
Heel vaak merk ik dat, als mensen een vrouw of een man als te lief omschrijven, ze niet zozeer de liefdevolle aard van die ander als een probleem ervaren, maar wel de afwezigheid van enige begrenzing. Lief zijn kan immers wijzen op een neiging om zich altijd aan te passen aan de noden, de verwachtingen van de ander vanuit de hoop dat op die manier de relatie zal blijven bestaan, de geliefde zal blijven. Dit wordt in het begin vaak als aangenaam ervaren, na verloop van tijd vooral als saai. De ander heeft immers het gevoel dat de partner zich nooit toont of uit, niet opkomt voor de eigen behoeftes of die zelfs niet goed kent.
 
Vermoedelijk is dat ook wat je ex-partners bedoelden: dat je je te vaak aanpaste, waardoor ze jou te weinig in de relatie te zien kregen, je te weinig voelden. Vaker durven op-komen voor jouw verlangens - ook als die tegengesteld zijn aan die van de ander - lijkt me belangrijk. Je kunt deze vorm van assertiviteit oefenen in al je contacten met anderen, waardoor je ook binnen een liefdesrelatie jezelf duidelijker zult durven laten zien.