Mijn ‘friend with benefits’ kwam iemand anders tegen

13 maart 2019

Ik, een man van 34, had de afgelopen vier jaar, bewust, een relatie die valt onder de noemer friend with benefits. We zijn altijd open en eerlijk met elkaar omgegaan. Acht maanden geleden verbrak ze onze relatie omdat ze iemand is tegengekomen. Ik wist dat dit deel van de afspraak was, maar heb het bijzonder moeilijk met deze breuk. Ik ben er echt ziek van en denk dat ik de fout van mijn leven heb gemaakt door me niet echt voor haar open te stellen.
 
Rika Ponnet:

Liefdesverdriet is de juiste omschrijving voor wat jij doormaakt. Dat klinkt als iets banaals, iets wat we allemaal wel eens doormaken, maar is het geenszins. Het kan zowel op psychisch als fysiek niveau een enorme impact hebben op je functioneren. Bij jou liggen de kaarten bovendien extra moeilijk: door op een rationeel niveau te kiezen voor een "vrijblijvende" relatie denken we al eens dat we alle emotionele en mentale processen die samenhangen met die relatie onder controle hebben. Niets is minder waar.

Op een eerste niveau kan het zo zijn dat je koos voor een "veilige", niet-toekomstgerichte relatievorm uit angst voor verbinding, maar dat je daar eigenlijk wel naar verlangt en je dus meer met je hart in deze relatie zat dan je zelf wilde. Meestal beseft men dit maar, zoals jij, als de relatie voorbij is.

Op een tweede niveau is het zo dat een fysieke relatie uitbouwen ook maakt dat we emotioneel aan de andere gehecht raken. Onderzoek door neuropsychiater Louann Brizendine toonde zelfs aan dat lichamelijk contact snel tot letterlijke verbindingen op hersenniveau leidt, banden die je niet zomaar ongedaan kunt maken en vaak lang nadat je afscheid nam van elkaar, aanwezig zijn. Dat veroorzaakt de diepe emotionele en zelfs fysieke pijn die je nu doormaakt.

Neem al deze elementen mee in je evaluatie van de relatie. De rouw die je doormaakt, zegt iets over de waarde van je voorbije relatie en je betrokkenheid erin, maar ook over de verbinding die samenhangt met een vaste seksuele relatie, los van de emotionele waarde ervan. Wat geweest is dus niet idealiseren of zien als de vergokte kans van je leven, kan helpen in je verwerkingsproces. Liefdesverdriet is heftig en de tijd heelt niet alle wonden, maar zal je wel leren leven met wat geweest is en wat niet zal zijn, maar op een andere manier, in een andere relatie toch opnieuw vorm kan krijgen.