Steeds meer mannen vinden kwaliteiten als intelligentie en humor belangrijker in een vrouw dan looks of rondborstigheid. Bij vrouwen stelt zich net een omgekeerde beweging: voor hen wordt het uiterlijk van een man doorslaggevender dan vroeger, een dikke portefeuille verliest aan belang. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van de universiteit van York. De tendens wordt enkel in landen waar er grote gelijkheid is tussen mannen en vrouwen waargenomen. Artikel van Elke Van Huffel van HLN die ook de mening van Rika Ponnet vraagt.
Een nieuwe wetenschappelijke studie van de Universiteit van York doet de grondvesten van de evolutionaire psychologie op zijn grondvesten daveren. Onderzoekers Marcel Zentner en Klaudia Mentura peilden bij 3.177 mensen uit 10 verschillende landen naar wat zij de belangrijkste criteria vinden voor hun droompartner. Wat bleek? In de Westerse samenlevingen waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben, zijn de traditionele criteria van partnerkeuze grondig dooreengeschud. Mannen hechten steeds meer belang aan humor en intelligentie in een vrouw. Traditionele criteria als een weelderige boezem of uitmuntende kookkunsten verliezen aan populariteit. Ook de vrouwen verrassen: «Traditioneel geven vrouwen de voorkeur aan welstellende mannen die in het onderhoud kunnen voorzien van de toekomstige kroost,» aldus Marcel Zentner. «Maar hoe meer gelijkheid tussen man en vrouw, hoe meer die maatstaf aan belang verliest. Vrouwen gaan daarentegen steeds meer eisen aan de looks van een potentiële partner stellen.» Vooral in Scandinavië gaan de vrouwen steeds ‘mannelijker' kiezen en de mannen ‘vrouwelijker'. Maar ook in ons land gaat die vlieger op: België staat wereldwijd op een hoge 14e plaats wat gendergelijkheid betreft.
Zentner benadrukt dat zijn studie niet betekent dat mannen niet langer een knappe vrouw of vrouwen niet langer een rijke vent aan de haak willen slaan. «Het gaat om een accentverschuiving, niet een omkering.» Toch beloven de nieuwe inzichten voor heel wat academische discussies te zorgen, omdat ze één van de sleuteltheorieën van de evolutionaire psychologie in vraag stellen. Volgens deze theorie is schoonheid voor de man een manier om de meest vruchtbare vrouw uit te kiezen, die hem een nageslacht kan schenken. Rijkdom en status is voor vrouwen dan weer een bewijs dat de man in kwestie in het onderhoud van haar kinderen kan voorzien. Die mechanismen gaan terug tot de oertijd en zijn volgens de evolutietheorie in ons instinct geworteld. «Maar onze studie suggereert dat de stijging van gelijke kansen in een maatschappij de manier hoe we naar het andere geslacht kijken toch kan veranderen,» aldus Zetner. «Mannen moeten zich dus niet alleen meer over hun bankrekening zorgen maken, maar ook over hoe ze voor de dag komen."
Rika Ponnet, die het relatiebureau Duet leidt, is niet verrast door de resultaten. «In mijn praktijk merk ik dat de criteria die mannen en vrouwen hanteren voor een potentiële partner, steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Vrouwen kijken meer dan vroeger naar het uiterlijk, mannen stellen dan weer eisen voor het opleidingsniveau van een vrouw. De klassieke patronen werken natuurlijk ook nog steeds door, maar er is een duidelijke evolutie aan de gang. Een intelligente vrouw die ook maatschappelijk een rol speelt, is nu een aantrekkelijke vrouw. Mannen vragen me niet dat hun toekomstige partner goed kan koken. Omgekeerd: als je het vandaag als koppel tweeverdieners met kinderen goed wil doen, is een vrouw meer gebaat met een man die niet de hele tijd met zijn carrière bezig is. De manier hoe een samenleving georganiseerd wordt, heeft wel degelijk invloed op onze partnerkeuze.»