Passen jullie bij elkaar?

15 november 2012

Natuurlijk vind jij dat je een geweldige vriend hebt en dat jullie een tof koppel zijn. Anders zouden jullie toch niet samen zijn, zeker? Maar passen jullie ook echt bij elkaar? Sarah D'Haese van Flair stelde 4 vragen aan Rika Ponnet.

 

Blijven koppels die uiterlijk op elkaar gelijken en dus goed bij elkaar passen langer samen?
Rika: "Het is fijn als jullie uiterlijk goed bij elkaar passen, maar naarmate de jaren vorderen is hoe jullie eruitzien niet bepalend voor het al dan niet slagen van een relatie. Belangrijker is dat jullie hetzelfde denken over bijvoorbeeld kinderen krijgen. Hoe jullie je leven willen inrichten - bijvoorbeeld veel of weinig reizen - is ook een belangrijke graadmeter. Zijn jullie verwachtingen van de toekomst quasi dezelfde? Ja? Prima, want da's eigenlijk dé belangrijkste factor die bepaalt of jullie samenblijven of niet."

Moet je als koppel streven naar een compromis als je het niet eens bent over iets?
Rika: "Over (menings)verschillen wordt ruziegemaakt. Dat is nu eenmaal zo, dat doet iedereen. Opvallend is dat mensen die zich veilig voelen bij elkaar en elkaar helemaal vertrouwen, sneller tot een compromis komen. Bij koppels die ruzie blijven maken over steeds dezelfde dingen - bijvoorbeeld 'Nu heeft hij de vuilniszak wéér niet buitengezet!' - is er een onderliggend gevoel dat niet klopt. Gaat het werkelijk over die vuilniszak? Of ligt de oorzaak van je frustratie dieper dan dat? Krijg je misschien te weinig aandacht van je partner? Of vind je dat hij zich niet genoeg engageert in jullie relatie? De persoon die het meest klaagt, voelt niet genoeg nabijheid in de relatie en wil iets veranderen. Conclusie: denk eens goed na over wat je wel of niet wilt, zeg het tegen je partner en doe er iets aan."

Moet je altijd zeggen wat je écht denkt in een relatie?
Rika: "Dat is zeker belangrijk. Je leert het vaak pas na jaren, 'goed' praten met elkaar. Door dat regelmatig te doen, leer je om te gaan met de manier waarop de ander zich uit. Je begint dan ook te beseffen dat een fikse ruzie niet meteen het einde van je relatie hoeft te zijn. Tijdens discussies communiceer je best zo authentiek mogelijk over jezelf. Zeg wat je écht voelt. Heb je meer ruimte nodig? Wil je meer affectie? Vind je dat je partner jou meer tegemoet moet komen? Spreek uit waar je niet tevreden over bent. Zorg ervoor dat je je partner de kans geeft om jou zo goed mogelijk te leren kennen. Als je niet zegt wat je dwarszit of bezighoudt, kan hij het niet weten en ook niks aan zijn gedrag veranderen." 

Welke factoren zijn belangrijk om in te schatten of een relatie toekomstperspectief heeft?
Rika: "Om te zien of een relatie toekomstperspectief heeft, kan je je volgende zeven vragen stellen:
1. Communiceren jullie goed met elkaar? Kunnen jullie zeggen wat jullie écht denken?
2. Kunnen jullie dingen uitpraten? Zijn jullie in staat om ruzies bij te leggen? Sluiten jullie compromissen?
3. Zijn jullie een steun voor elkaar?
4. Hebben jullie gemeenschappelijke dromen of projecten?
5. Zien jullie je relatie als een onverbrekelijk iets? Of denken jullie soms 'mocht ik samen zijn met die, dan...'.
6. Hebben jullie een bevredigend seksleven? Kunnen jullie er ook over praten?
7. Hebben jullie gelijklopende meningen over kinderen, geld, de verdeling van huishoudelijke taken, jullie sociaal leven, ... ?
Vanuit stevig onderzoek blijkt dat die zeven elementen bepalend zijn voor de duurzaamheid van een relatie."