Er meerdere relaties op na houden met medeweten van alle partijen. Het is een levensstijl die heel wat vragen oproept bij de buitenwereld.
Psychologies Magazine - Tekst: Nathalie Willems
Denkt u dat polyamorie een nieuwe samenlevingsvorm is voor de toekomst?
Rika: Ik zie in mijn praktijk veel mensen die uit een driehoeksrelatie komen en stel daaruit vast dat het zeer weinig mensen is gegeven om zich blijvend evenwichtig te voelen in dergelijke relaties. Beeld je al eens in dat deze mensen kinderen hebben. Ik heb heel veel mensen gezien waarvan de ouders de vrije liefde predikten in de jaren β60. Zij ervaarden die meervoudige relaties van hun ouders als zijnde zeer verwarrend. In hun eigen relationele leven gaan zij dan ook vooral op zoek naar duidelijkheid. Er zijn gevallen waar beide partijen even sterk staan maar meestal dringt de ene persoon aan waardoor de andere een compromis dient te sluiten. Polyamorie lijkt me weinig kans van slagen te hebben voor de meerderheid van de mensen, gezien de relationele cultuur van waaruit wij komen.
Ziet u polyamorie dan als een veredelde vorm van vreemdgaan?
Rika: Ik denk dat dat voor een aantal mensen zeker het geval is. Vergeet niet dat we al heel lang leven volgens de principes van exclusiviteit en trouw. Ik vrees dat polyamorie daar niet bij aansluit. Liefde zonder afgunst of jaloezie? Het zou prachtig zijn, maar het is een utopie. Ik denk dat polyamorie voor het merendeel van de mensen een excuus is om hun keuzes makkelijker aanvaardbaar te maken, en een vorm van consumentisme. In plaats dat men werkt aan een relatie die niet op alle vlakken goed zit, gaat men op zoek naar iets om die tekortkoming te compenseren. Polyamoristen zoeken een antwoord buiten de relatie.
Wat is de tip die u aan mensen zou meegeven die iets missen in hun relatie?
Rika: Stop met je verwachtingen zo hoog te leggen. Er zijn geen voorschriften over wat een goede relatie is. Gebruik je vrienden en familieleden om andere deelaspecten van jezelf te realiseren. Dat hoeft niet allemaal aanwezig zijn in die ene droompartner die toch niet bestaat. Polyamoristen zien de begrenzing van een relatie als een beperking, terwijl ik dagelijks in mijn praktijk zie dat dit net de rijkdom kan zijn van een relatie. Begrenzing brengt duidelijkheid met zich mee en stimuleert de creativiteit om oplossingen te zoeken binnen de eigen relatie.