Waarom kibbelen mijn partner en ik steeds over hetzelfde?
03 juni 2019
'De Expert' is een videoformat van dS waarin wekelijks één centrale, menselijke vraag beantwoord wordt door een expert terzake.
16 maart 2019 Internet Magazine
We swipen door het liefdesleven. Internetdaten en datingsites bieden een overvloed aan mogelijkheden, maar soms zien we door de bomen het bos niet meer. Rika Ponnet geeft tips en uitleg vanuit haar jarenlange ervaring als relatiebemiddelaar. Zij is seksuologe van opleiding en inmiddels het bekenste gezicht van het relatiebureau Duet, dat ze in 1995 mee oprichte. Door haar expertise is ze een veelgevraagde relatiedeskundige in diverse media. Artikel van Evelien Vandenbussche voor deMens.nu
Wat zijn de plus- en minpunten van online daten?
Er zijn mogelijkheden voor alle verlangens en veel mensen maken er gebruik van. Het keuzeaanbod is zo groot en soms ziet men niet meer klaar.
Niet iedereen is van plan om een relatie te hebben of is vrij. Mensen hebben verschillende redenen om op Tinder te zitten. Uit onderzoek bleek dat één derde op Tinder zit zonder de intentie te hebben om ooit met iemand af te spreken. Het is een vorm van aandacht, bevestiging krijgen of nieuwsgierigheid.
Nadeel is dat de vele systemen angst bij de mensen teweeg brengen door de verschillende motieven. Men valt terug op strategieën die niet bevorderend zijn en gaat ‘checklistdaten", zoekt profielen die voldoen aan de verwachtingen. Het proces wordt gerationaliseerd, wat niet goed is.
Is er een ideale termijn om elkaar te ontmoeten?
Men moet zich er zelf goed bij voelen en de omstandigheden moeten zich er toe lenen. Weken uitstellen hoeft niet en kan leiden tot foute verwachtingen en teleurstelling.
Is het beter van selectief te zijn in het afspreken of kan men beter zoveel mogelijk afspreken?
Te is nooit goed, men mag selecteren, zonder te overdrijven. Dé ideale partner bestaat eigenlijk niet, er zullen altijd criteria zijn waaraan iemand niet voldoet. Men kan met verschillende mensen afspreken, maar met veel tegelijkertijd kan zorgen voor date-moeheid.
Waarom is persoonlijke ontmoeting is steeds moeilijker geworden?
Met ouder worden verdwijnt de spontaniteit een stukje, men is meer vanuit het hoofd bezig. Velen blijven bij hun vertrouwd groepje staan of zitten bij vrienden en familie thuis. Alleenstaanden laden zich op aan andere contacten dan mensen in een relatie, toch moet men proberen proactief te zijn en eens een aantal mensen aanspreken de men nog niet kent, dit kan een versterkt gevoel geven.
Welke voordelen biedt uw relatiebureau?
Bij Duet zien en spreken we iedereen, zo kunnen we een persoonlijke inschatting maken en mensen op een traject te zetten, mensen opener leren zijn, uit de comfortzone te komen en hun scenario verbreden. Onze cliënten staan er voor open en zijn daar bewust mee bezig. Onze context is veilig, men heeft dezelfde verwachtingen en intenties en wil op termijn een vaste relatie. Duet is minder tijdrovend, de voorselectie is al gebeurd en het contact begint anders.
De groep singles wordt steeds uitgebreider, hebt u daar zelf een evolutie in gemerkt?
De "versingeling" is een maatschappelijke tendens, zeker in de steden. Mensen gaan vaker uit elkaar, tijdens alle levensfasen en er zijn veel alleenstaande ouderen.. De diversiteit neemt toen en de grootste groep wil wel een relatie.
De laatste twintig jaar is de visie op alleenstaanden immens veranderd. Vroeger was single gelijk aan eenzaam en alleen, ‘er scheelde iets mee". Nu kent iedereen wel iemand die alleen is, maar de druk om in een relatie te zitten is heel groot, net als kinderen hebben. Het koppel, een gezin is nog steeds de norm. Uiteindelijk wil iedereen graag een partner vinden, waar men alles kan mee beleven. Vaak als men die vindt, legt men alle verwachtingen bij die persoon, wat een zware opdracht is en druk zet op een relatie.
Waarom zijn zelfs mensen die een relatie hebben soms aanwezig op datingsites? Kan men hier spreken van misbruik?
Het is een gemakkelijke route om binnen een relatie bevestiging en aandacht te krijgen, maar één die inbreekt in relaties en er een bedreiging voor is. Contacten met exen of facebook zijn geen goed idee, zeker als de nieuwe partner het er moeilijk mee heeft. Dergelijke contacten zijn aanvallen op de relatie, het is beter om zich daar van af te sluiten.
Worden duurzame relaties zeldzamer?
Duurzaamheid kent vandaag een andere invulling, het is niet meer huwen op je vijfentwintigste en samenblijven tot je tachtigste. Mensen zijn zeker nog in staat om duurzame relaties te hebben, maar zitten minder vast aan de constructie van het huwelijk.
Vroeger was men meer gebonden aan elkaar en verplicht om samen te blijven. Je bleef gehuwd omdat het een zekerheid was, al voelde je je niet meer goed als individu. Er worden nu meer individuele keuzes gemaakt. Constructies zijn gewijzigd, relaties op zich niet. Het is altijd een evenwicht zoeken tussen het ik en het wij-verhaal.
Hoe zal online contact leggen in de toekomst evolueren?
Het consumeergedrag bij online daten doet vaak pijn, maar we mogen onszelf en de ander niet zien als een consumeerbaar goed. Het grootste deel bedoelt het goed, niet iedereen maakt er bandwerk van. Het probleem is ‘angst", het gebrek aan overgave en lef om over de muur te stappen, maar als men niks onderneemt, gebeurt er niks. Het leven is niet alleen controle en zekerheid, maar springen, durven gaan. Vertrouwen in jezelf en in de ander is essentieel.