Speelse partner is meest aantrekkelijk

05 april 2015

Niet de omtrek van borstkas, billen of portemonnee is doorslaggevend in de zoektocht naar een partner. Echt aantrekkelijk zijn mannen en vrouwen die speels zijn en humor hebben, bevestigt nu ook de wetenschap. Artikel van Sofie Vanlommel voor De Morgen.

 

Aan de Universiteit van Zürich zijn 320 volwassen proefpersonen tussen 18 en 44 bevraagd over wat zij belangrijk vinden in een relatie (zes op de tien van de bevraagden hadden een partner). 'Speels zijn' als in: plezier kunnen maken en samen lachen, werd zowel door mannen als door vrouwen hoog gewaardeerd. Karaktertrekken die hoog scoorden bij potentiële partners zijn vriendelijkheid, intelligentie, humor en plezier. "Het lijkt er op dat deze karaktertrekken een belangrijke rol spelen bij de partnerkeuze", zegt Rene T. Proyer, coauteur van het onderzoek. "Het wordt in elk geval belangrijker geacht dan het diploma, de genen of de religie van de partner." De verklaring zou evolutionair zijn: mensen die vrolijk en optimistisch in het leven staan, zouden beter en creatiever moeten kunnen omgaan met tegenslagen en moelijke periodes.

Een zekere 'joie de vivre'
Seksuologe en relatieconsulent Rika Ponnet beaamt: dates worden positief of negatief geëvalueerd aan de hand van de 'levenslust' van de ander. "Bij het evalueren van een afspraakje dat minder goed verlopen is, vertellen mensen vaak dat hun date nog sterk met het verleden bezig was, de focus steeds legde op negatieve zaken of de hele avond lang bloedernstig was. Dat is een val waar mensen in kunnen trappen die minder goede ervaringen hebben met relaties, op den duur bekijk je alles vanuit een negatief perspectief. Bij leuke dates gaat het vaker over de energie van de partner en de levenslust die iemand uitstraalt." "Natuurlijk speelt uiterlijk een rol, maar het is niet noodzakelijk doorslaggevend. Ook rijpere vrouwen, die het iets moeilijker hebben om een nieuwe partner te vinden, kunnen nog een meisjesachtige onbevangenheid hebben. Die wordt steevast erg positief geëvalueerd. Mensen denken vaak dat het misloopt om hun uiterlijk of omdat ze niet het juiste maatje hebben, dingen die soms moeilijk te veranderen zijn." Zelf vertaalt ze 'speelsheid' liever naar joie de vivre: "Je hoeft zeker niet de beste moppentapper te zijn om succes te hebben op de relatiemarkt. Wat je wel zelf in de hand hebt, is het plezier en de levenslust die je uitstraalt."