De inschrijvingen voor het tweede seizoen van Blind getrouwd lopen massaal binnen. Liever een gearrangeerd huwelijk, denken 1.300 Vlamingen, dan zelf een goeie partner zoeken. 'In het slechtste geval keer ik terug naar Tinder.' Artikel van Sara Vandekerckhove voor De Morgen.
Als vaders hun dochter naar Marokko sturen voor een gearrangeerd huwelijk, wordt er moord en brand geschreeuwd. Moet in India een 19-jarig meisje verplicht trouwen met een oude vent uit dezelfde kaste, dan staat dat in een mensenrechtenrapport. En hier schrijven honderden Vlamingen zich vrijwillig in voor een televisieprogramma waarin ze moeten trouwen met een wildvreemde. Hoogst eigenaardig, zeker nu er nauwelijks nog belemmeringen zijn bij het kiezen van een partner. Vroeger had de familie het voor het zeggen, of de kerk. Of werd er door praktische overwegingen vooral binnen de eigen dorpskern gezocht. Nu kan een luttele swipe naar rechts of links het verschil betekenen tussen 'vrijgezel' of 'getrouwd'. Toch laten zeker 1.300 Vlamingen het liever over aan het leger experts van het VTM-programma Blind getrouwd. Liever laten ze die seksuologen en psychologen op basis van rationele argumenten beslissen wie hun partner moet worden, dan dat ze zelf bepalen wie hun significant other wordt. "Ik zou het wel fijn vinden om daar de vent van mijn leven tegen te komen", zegt Miek van Dijck (26). Wekenlang heeft ze het programma trouw gevolgd en nu stelt ze zichzelf kandidaat. "Ik ben vooral benieuwd of het ook voor mij kan werken. Normaal ben ik nogal een controlefreak, maar hier moet je noodgedwongen alle controle afgeven. Misschien is dat voor mij wel de manier." Het idee dat de experts misschien met een totaal ander type komen aankloppen, vindt ze vooral verfrissend. "Als je nog nooit iets geproefd hebt, weet je niet of je het lekker zal vinden. Trouwens, in zo'n format ben je wel verplicht om ervoor te gaan. Eenmaal getrouwd ga je er niet na vijf dagen de brui aan geven."
Bewuste keuze maken
Dat het eerste seizoen een echt koppel heeft opgeleverd, draagt uiteraard ook bij aan het succes. Iedereen heeft gezien hoe Stijn en Nuria van een houterig bruidspaar - 'Wat een seut!' - transformeerden in een dolverliefd koppel - 'Zo melig!'. Meteen het beste bewijs dat het kan werken, zo'n gearrangeerd huwelijk. Bovendien was het allemaal wel netjes en respectvol in beeld gebracht. Geert mag dan niet zo tevreden zijn over hoe hij op tv overkwam, niemand kan ontkennen dat Blind getrouwd op geen enkel moment deed denken aan het voyeurisme van pakweg Temptation Island. Al zijn er volgens relatietherapeute en seksuologe Rika Ponnet nog andere redenen waarom Vlaanderen storm loopt voor Blind getrouwd. Geen keuzestress meer, bijvoorbeeld. "Een relatie moet heel erg vervullend zijn", zegt ze. "Het is een bron van zelfrealisatie geworden, waardoor we krampachtiger en angstiger zijn. En kiezen we verkeerd, dan ligt de verantwoordelijkheid volledig bij onszelf." Terwijl we net heel hard op zoek zijn naar zekerheden. Dat een team topexperts voor jou op zoek gaat naar de ideale levenspartner, lijkt bijna een garantie op succes. "Terwijl dit programma zeker niet bewijst dat de wetenschap een goeie match oplevert", benadrukt Ponnet. "Met 'één op drie' kun je dit bezwaarlijk een groot succes noemen. Wetenschap verklaart niet alles. Het gaat ook over de ontvankelijkheid van mensen, de rijpheid om zich open te stellen en het feit dat er een gevoelsverhaal moet komen. Je kunt mensen wel samenzetten op basis van rationele argumenten, op een bepaald moment zullen ze toch voor elkaar moeten vallen. Anders werkt het niet. En zoiets kun je nooit voorspellen." Ook bij het onderdeel wedding at first sight heeft Ponnet haar twijfels. "Dat zou ervoor moeten zorgen dat de deelnemers meer inspanningen leveren om de relatie te doen slagen. Maar als je dan ziet met welk gemak twee van de drie koppels de scheiding hebben aangevraagd, dan stel ik mij daar toch vragen bij. Trouwen dient volgens mij niet om te kijken of mensen bij elkaar passen. Het is bewust kiezen om met die ander je leven uit te bouwen, omdat je samen een toekomst ziet." Miek van Dijck ziet minder problemen bij het 'blind trouwen'. "Ik hecht niet zoveel belang aan die titel. Ooit wil ik weleens in een wit kleed rondlopen, maar het is geen prioriteit. En scheiden? Tjah, dat is gewoon een ander vakje invullen op je belastingbrief. Ook daar zie ik niet echt een groot probleem. Ik heb hier meer bij te winnen dan te verliezen. En in het slechtste geval keer ik terug naar Tinder."