Wat als zij een hoger diploma heeft dan hij?

02 april 2019

"Single vrouwen die hoogopgeleid zijn hebben het moeilijk om een partner van hetzelfde opleidingsniveau vinden" zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet in Nieuwe Feiten. Voor het merendeel is dat nochtans wel het verlangen, maar men hangt er niet meer aan vast zoals vorige generaties.

"Tegenwoordig reduceren jonge mensen ‘de andere" niet meer tot een economische identiteit" zegt Ponnet. Vroeger was dat wel zo, en dat was ook logisch: er waren vooral relaties met een kostwinnersmodel, waarbij de vrouw financieel afhankelijk was van haar man. Vandaag zien we meer en meer een overlegmodel in relaties, waarbij we het niet meer zo belangrijk vinden wie nu voor wat zorgt in een relatie.

Maar kan een advocate wel over haar werk praten met een bouwvakker? "Dat vindt niet iedereen zo belangrijk" zegt Ponnet. En zelfs als je allebei een hoog diploma hebt, is dat niet altijd een garantie. Denk maar aan koppels waarbij de ene industrieel ingenieur is en de andere advocaat. Misschien hebben zij elkaar ook niet zoveel over het werk te vertellen?

En wat dan met gespreksonderwerpen zoals literatuur en kunst? "Dat alleen maar mensen met een diploma interesse hebben in die domeinen is een cliché" zegt Ponnet "Het maakt ook niet altijd de essentie van een relatie uit."

"Naar mijn ervaring is het zo dat het vooral op een emotioneel niveau goed moet zitten tussen mensen. Daar moet men een vorm van evenwicht en gelijkwaardigheid ervaren."

En wil een doorsnee bouwvakker zelf wel een advocate of een directrice als partner? "Een aantal onder hen zal zich daar niet goed bij voelen" zegt Ponnet. Toch draait het niet zozeer om diploma"s en inkomens in een relatie, wel over het gevoel van zelfwaarde dat mensen hebben. Zo kent Ponnet een garagist en een advocate die een koppel zijn. "Maar hij is een heel handige man die zich heel goed voelt, en zij respecteert hem ook bijzonder. Zo zie je dat dat een heel mooie combinatie kan zijn. Hij staat naast haar, niet onder haar."

"Ik vind dit een positieve trend", besluit Ponnet.

"Het is heel lang voor vrouwen zo geweest dat het economische een hoofdmotief voor een relatie was. Nu ligt het accent veel meer op de persoonlijkheid van de andere."