Wat vertelt je partnerkeuze over jou?

05 september 2012

Als jij op echte mannen valt, maakt dat dan van jou een echte vrouw? En als jij liever kiest voor de ideale schoonzoon, kies je dan tegelijk ook voor veilig en saai? Het type man waar jij op valt, vertelt veel over jezelf. Maar wat dan? Nele Reymen van Flair legt aan Rika Ponnet 6 types van mannen voor.

 

Type 1: de ideale schoonzoon
- Hij draagt keurige hemdjes die kreukvrij in zijn broek steken, die broek komt nooit tot op de grond en zal bij het bukken zelfs geen centimetertje van zijn bilspleet vrijgeven. Als het moet, zal hij ook een das dragen. Zelfs op een doordeweekse dag.
- Hij is attent. Hij herinnert jou eraan dat je moeder jarig is en dat jullie daarom volgende week verwacht worden voor een etentje bij jouw ouders. Tijdens dat etentje zal hij meermaals zeggen hoe lekker alles is, en na het eten zal hij zelfs voorstellen om te helpen met de afwas.
- Hij heeft geen verleden. Filmpjes op Facebook waarin hij 's nachts zonder kleren rondloopt met een halfvolle fles drank in zijn handen? Onbestaand. Boze exen die hem dood willen omdat hij hen bedrogen heeft met drie vrouwen tegelijkertijd? Niet te vinden.

Wat zegt dit type over jou volgens de deskundige?
- Jij wil zelf graag een gezin met kinderen en je droomt van een zomerfeest in de tuin, waar alle mensen die je graag ziet samen aan tafel zitten terwijl de kinderen in de achtergrond spelen.
- Er goed uitzien is belangrijk voor jou, en je verwacht dat ook van anderen. Hun mening telt en je wordt graag gewaardeerd voor het feit dat je de dingen doet zoals het hoort.
- Jouw waarden en normen zijn klassiek en stabiliteit is voor jou onmisbaar, net zoals degelijkheid en vertrouwen.
- Als je beslissingen neemt, denk je daar lang over na. Ook als het op de liefde aankomt, want liefde is voor jou belangrijker dan verliefdheid.
 
Type 2: de player
- Hij heeft meer exen dan jij vingers en tenen hebt. Alleen zijn is iets dat hij niet kent, omdat hij altijd van de ene relatie naar de andere flirt gestapt is.
- Vrouwen veroveren is voor hem altijd al een soort hobby geweest, en ook van jou wil hij graag zijn hobby maken. Het flirten op zich is vaak namelijk belangrijker dan het resultaat van zijn geflirt.
- Hij zegt altijd de juiste dingen op de juiste momenten, en zal nooit een mailtje of sms'je sturen zonder er een subtiele dubbele bodem in te steken. Door zijn kunde charmeert hij alle vrouwen die op zijn weg komen. Zelfs diegenen die eigenlijk allergisch zijn aan dit type man.

Wat zegt dit type over jou volgens de deskundige?
- Jij denkt en hoopt dat je die speelvogel kan veranderen in een trouwe partner. Eigenlijk wil je de ideale schoonzoon van hem maken, hoewel je daar niet op valt omdat je dat te saai vindt.
- Voor jou is een relatie een soort uitdaging. Jij wil vechten voor liefde en trouw, en je wil het verdienen. Als je er geen moeite voor gedaan hebt, heeft het geen waarde.
- Jij houdt van hartstocht en van de ups en downs die bij een relatie horen. Die passie is voor jou een deel van een relatie, en die passie wil je ook alleen maar ervaren bij een man die eerder gevaarlijk is dan dat hij trouw is.
- Jouw zelfbeeld is soms laag, en door samen te zijn met een populaire man zoals een player wil je dat zelfbeeld opkrikken.
 
Type 3: de creatieveling
- Hij koopt geen cadeaus, hij maakt cadeaus. Een gedicht, een zelf gecomponeerd riedeltje op zijn gitaar of een tekening in houtskool: hij kan het allemaal. En in plaats van een duur parfum te kopen, schenkt hij zijn creaties met plezier aan jou.
- Soms heeft hij een reality check nodig. Hij is een tikje zweverig en kan te pas en te onpas wegdromen over een leven in een atelier naast een olijfboom en in de stralende zon.
- Hij heeft zijn hart verloren aan zijn passie, en dat trekt vrouwen aan. En dat schept hoge verwachtingen. Want als hij zoveel aandacht heeft voor zijn kunst, moet hij dat ook voor zijn grote liefde overhebben. Toch komt vaak die passie en niet de vrouw in zijn leven op de eerste plaats.

Wat zegt dit type over jou volgens de deskundige?
- Jij wil iets betekenen in het leven van je partner. Je wil zijn muze, steun en toeverlaat zijn.
- Terwijl jij aan de zijlijn staat, ben je er wel van overtuigd dat jouw partner al zijn successen bereikt omdat jij er altijd voor hem bent. Tegelijk maak je ook veel dingen mee, omdat je op een of andere manier meewerkt aan zijn carrière.
- Jouw partner kan en mag zwak zijn als hij bij jou is. Je draagt zorg voor hem en neemt zo een beetje een moederrol op je.
- Als koppel wil jij vooral een boeiend leven leiden, en kinderen hoeven daar misschien zelfs niet bij.
- Jij komt niet altijd op de eerste plaats, maar op cruciale momenten heeft hij je nodig. En dat is voor jou het meest waardevolle.
 
Type 4: de echte vent
- Hij toont graag dat hij een man is en geen werk is hem te zwaar. Hij versleept kasten en dozen met zijn eigen handen en gooit jou moeiteloos over zijn schouder.
- Zijn uiterlijk houdt hem niet bezig. Hij trimt zijn borsthaar niet, heeft continu een five 'o clock shadow en gebruikt alleen parfum als jij zegt dat het moet. En dan nog.
- Huilen doet hij niet, wat wil zeggen dat hij geen enkele van zijn andere emoties niet snel zal tonen. Als jij dat wel doet, zal hij zich daar overigens een beetje ongemakkelijk bij voelen.
 
Wat zegt dit type over jou volgens de deskundige?
- Betrouwbaarheid is voor jou belangrijker dan emotionele diepgang. Zelf hou je immers ook niet al te veel van emotionaliteit. Jij houdt je bezig met de hoofdzaak, niet met de details.
- Bij jullie worden er niet zomaar problemen gemaakt, en als die er toch komen lossen jullie dat dan wel op. ‘Moeilijk doen' of ‘piekeren' gebeurt bij jullie niet of nooit en als je eens over vrouwendingen wil praten, ga je gewoon naar je vriendinnen.
- In een relatie met dit type zal je gemakkelijk voor kinderen kiezen, en in het gezin zullen jullie elk een rol spelen. Jij moedert, en hij speelt met de kinderen terwijl hij vooral voor de grote, mannelijke dingen zorgt.
- Jij koopt zijn kleding en moet hem af en toe duidelijk maken dat hij properder moet zijn. Maar dat zie je simpelweg ook als jouw taak.
 
Type 5: de romanticus
- Hij heeft oog voor detail. Hij zet kaarsjes naast het bed en heeft massageolie in het nachtkastje staan. Hij gaat samen met jou in bad, zeept je rug in en kust je in je nek terwijl hij lieve woordjes in je oor fluistert.
- Hij is een gevoelsmens, wat betekent dat hij moeiteloos kan praten over zijn emoties. Ook als jou iets van het hart moet, zal je dus niet tegen een muur hoeven te praten.
- Een weekendje Parijs of een avondje dineren in een romantisch restaurant, hij zal alles doen om jou te verrassen en je het gevoel te geven dat jij speciaal bent. Dat wat jullie hebben speciaal is.

Wat zegt dit type over jou volgens de deskundige?
- De prins op het witte paard is voor jou niet iets uit sprookjes, maar een man die echt bestaat.
- Jij hebt veel nood aan de nabijheid van iemand. Je wil je afstemmen op je partner en daarbij is communicatie en diepgang erg belangrijk.
- Jouw huis is met veel zorg ingericht en jullie zetten zich samen met hart en ziel in voor jullie gezin.
- Jij maakt je snel zorgen over je partner, over zijn gezondheid bijvoorbeeld. Je piekert veel en dat gaat pas over als jouw partner je geruststelt.
- In een relatie doen jullie veel dingen samen en leven volgens het principe ‘samen uit, samen thuis.'
- Jullie relatie is het belangrijkste, alles daarrond is eigenlijk ondergeschikt aan wat jullie hebben.
 
Type 6: het stille water met de diepe gronden

- Zet hem in een groep mannen, en hij zal op het eerste zich niet hard opvallen. Maar haal hem uit de massa, en hij zal uit zijn schulp kruipen.
- In discussies zal hij zich niet snel mengen. Hij luistert, hij wacht af, en als hij vindt dat de tijd daar rijp voor is, zal hij ingrijpen en zijn standpunt verdedigen.
- Hij maakt niet snel problemen van iets. Je gat zal niet te dik zijn in die rok en het is oké als jullie vandaag aardappelen en morgen pasta eten. Zelfs als jij dat last-minute allemaal wil omdraaien, is dat ook goed.

Wat zegt dit type over jou volgens de deskundige?

- Jij wil niet met je partner showen, maar je wil wel dat hij er is voor jou en dat je hem kan vertrouwen.
- Jouw partner is rustig, en dat is iets wat jou ook rust brengt.
- Jij krijgt een sterk gevoel van zekerheid en betrouwbaarheid bij hem. Want hij kiest bewust voor de dingen die hij doet, dus hij heeft ook bewust voor jou gekozen.
- Jij kan altijd terecht bij hem voor raad en hulp, ook al is hij geen praatjesmaker. Maar zo heb je het graag.
- Jij kan ervan genieten om samen in stilte de krant of een boek te lezen, en daar geniet hij ook van. Hij kan soms in gedachten verzonken zijn, maar dat vind jij niet erg.

Jij bent dit, dus ik ben dat?
In hoeverre bepaalt onze partnerkeuze dan echt wie we zijn? Deskundige Rika Ponnet:

Onze partnerkeuze zegt alles over wie we zijn. Die keuze gebeurt namelijk vanuit onze nood aan nabijheid, bevestiging, intimiteit en verbondenheid. Al zijn die noden voor iedereen anders. Iets wat voor de ene comfortabel aanvoelt, kan voor de andere slecht aanvoelen. Het is daarom belangrijk dat de keuze goed gemaakt wordt, zodat jij er gelukkig van wordt en je er een veilig gevoel bij krijgt. Het is evident dat niet iedereen altijd de juiste keuzes maakt. Bij zo een ‘foute' keuze loopt je relatie waarschijnlijk iedere keer vast. Als dat het geval is, moet je je partnerkeuze in vraag durven te stellen. Als je zelf inzicht hebt in het hoe en waarom van je keuzes, zal je een volgende keer dichter blijven bij wat je echt wil.