“This is it?” vraagt het tot tranen toe bewogen koppel op de tekening van Christina De Witte zich af. Het antwoord is ja, staat vervolgens te lezen in het begeleidende bericht. Het jonge paar heeft kennelijk besloten om een punt achter hun relatie te zetten. Op een hoogtepunt, klinkt het. Maar is dat wel een goed idee, als de liefde nog niet is bekoeld? Eline VandeGehuchte van Het Nieuwsblad vroeg het aan relatie-experte Rika Ponnet.
De 21-jarige Christina De Witte krijgt wereldwijd lof voor haar grappige en o-zo herkenbare illustraties. Maar de meest recente tekening die de Mechelse de wereld instuurde, valt extra op. Daarbij staat te lezen dat zij en haar vriend besluiten hun relatie na zes jaar te beëindigen. Minder komisch, wél herkenbaar. Alhoewel: er is geen sprake van geruzie, de twee zien elkaar nog steeds graag. "We willen stoppen op een hoogtepunt." Maar is dat wel een goed idee, als de liefde nog niet is bekoeld? Wij vroegen het aan relatie-experte Rika Ponnet.
"This is it?" vraagt het tot tranen toe bewogen koppel op de tekening van Christina De Witte zich af. Het antwoord is ja, staat vervolgens te lezen in het begeleidende bericht. Het jonge paar heeft kennelijk besloten om een punt achter hun relatie te zetten. Op een hoogtepunt, klinkt het. "Om enkel maar goede herinneringen te hebben aan elkaar." Van geruzie of geroep is dus geen sprake. Meer zelfs: er is ruimte en ook hoop om elkaar later terug te vinden.
Maar is het een moedige beslissing of eerder zonde om iets weg te gooien waar net zovelen naar op zoek zijn? Ook bij radiozender MNM deed Christina haar verhaal, waarna een discussie ontstond op sociale media. Wij vroegen het aan Rika Ponnet. De relatiecoach heeft haar eigen relatiebemiddelingbureau en komt dagelijks in contact met koppels die het samenzijn wél nog een kans willen geven. Haar mening is duidelijk: "Als het de bedoeling is om elkaar later terug te vinden, in betere omstandigheden, is dit geen goed idee. Afstand maakt liefde nooit beter."
Andere ambities
De jonge cartooniste uit Mechelen legt via een Instagrampost uit dat het tijd is voor een nieuwe verhaallijn in haar leven. En ook in dat van de jongen waarmee ze sinds haar vijftiende mee samen was. "Zes jaar van mijn leven mocht ik groeien en verkennen aan jouw zijde. Het waren eerlijk gezegd de beste jaren van m"n leven. Ik had nooit gedacht dat ik zo hard van iemand kon houden. Gisteren hebben we besloten om ‘ons" even op pauze te zetten."
Volgens Christina is de liefde niet voorbij. Maar net daar knelt het schoentje: als je elkaar zo graag ziet, waarom dan een einde maken aan de relatie? Het is gewoon tijd om elk een eigen weg te gaan en andere horizonten te verkennen, klinkt het. "Even op onszelf te focussen en onze grenzen verkennen. De tijd nemen om even te doen wat we echt zélf willen doen." Kortom: de twee hebben momenteel niet hetzelfde leven voor ogen, en dat zorgt zelfs in de beste relaties voor wrijving.
Moeilijke evenwichtsoefening
Ook tijdens het interview in jongerenprogramma ‘Generation M" op MNM gaat het over de grenzen die je elkaar al dan niet bewust oplegt binnen een relatie. Volgens experte Rika Ponnet ligt net daar het probleem. "Ik herken hier duidelijk het idee dat je pas voor elkaar gemaakt bent als geen van beiden grenzen of beperkingen voelt", zegt ze. "Maar in de realiteit kost het wel degelijk veel moeite om een relatie langdurig in stand te houden."
Toch blijkt het emotionele relaas van Christina een eigentijds verhaal te zijn. De relatie is waardevol, maar net niet waardevol genoeg om de drang naar vrijheid te beknotten. "Hoewel ik vermoed dat hier één sturende partij is en de andere volgt omdat die simpelweg geen andere keuze heeft, komt het wel degelijk vaak voor dat de relatie onder druk staat door een drang naar individualisme", legt Ponnet uit. "Het is vandaag dan ook een moeilijke evenwichtsoefening om eigen verlangens te combineren met de wensen van de andere."
#FOMO
Dat het moeilijk is om de juiste balans te vinden, ligt volgens de relatiecoach niet per se aan onszelf: "Het is vandaag nu eenmaal een pak minder gemakkelijk dan pakweg vijftig jaar geleden. We krijgen al met de paplepel mee dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat we mogen en soms zelfs moeten leven volgens het principe: ‘the sky is the limit"."
En inderdaad: verschillende hobby"s uittesten, studeren of werken in het buitenland, verre reizen maken, meerdere keren veranderen van job, ... Het kan en mag. "En dat is leuk, maar het zet onze relaties ook meer onder druk. Zeker jongeren krijgen te maken met die beklemmende fomo, de ‘fear of missing out". Het doet ze vaker nadenken over wat ze al dan niet missen in hun eigen leven."
Gelukkiger samen
Of we het ontplooien van eigen talenten of interesses dan beter op een laag pitje zetten, als we onze relatie de beste slaagkansen te geven? "Dat niet per se", zegt Ponnet. "Maar het is wel belangrijk om te weten dat het nastreven van individuele verlangens niet dé sleutel tot het eeuwige geluk is. Uit alle onderzoek blijkt namelijk dat we op lange termijn het gelukkigste zijn als we die dingen kunnen delen met iemand. Als je die niet met elkaar kunt delen, kan het inderdaad botsen."
Maar of de relatie dan later, op een ander moment in het leven, wél zal lukken, betwijfelt ze. Al is dat wel wat Christina hoopt: "Ik wil nog altijd trouwen met je, een huis en puppy"s kopen, maar vandaag kan ik die persoon niet zijn voor jou. Laten we eerst op ontdekking gaan en zelf groeien, om elkaar later terug te vinden. Dubbel zo sterk als dat we nu waren."
"Uit het oog, uit het hart", klinkt het stellig bij Ponnet. "Het heeft geen zin om een relatiebreuk romantischer te doen lijken dan dat het is. Liefde wordt niet beter door afstand. Afstand wekt vervreemding in de hand. Elke relatie heeft voeding nodig. Als je stopt met alles te delen met elkaar, verdwijnt uiteindelijk ook het liefdesaspect."
Op de vraag of we onze relaties vandaag niet te snel afschrijven, is geen eenduidig antwoord te vinden. Maar er is wél positief nieuws: "Het is misschien minder taboe om een relatie stop te zetten, maar langs de andere kant is er een groter bewustzijn over de impact van een relatiebreuk. Net daarom kiezen mensen ervoor om vandaag steeds vaker om eraan te werken, in plaats van gewoon maar ‘de rit uit te zitten". Ze willen wel degelijk dat hun relatie slaagt en hebben er veel voor over."