Wetenschappelijke studie bewijst: de beste minnaar is een ‘boekhouder’

16 maart 2019

Goed nieuws voor de mannelijke lezer: eindelijk weten we wat vrouwen willen in bed. Geen passionele, heetgebakerde donjuan die hen te pas en te onpas tegen de muur plakt. Neen. De beste minnaars blijken nauwgezette, consciën­tieuze en georganiseerde types. Een boekhouder dus. Artikel van Bert Heyvaert voor Het Nieuwsblad

Dat blijkt toch uit een Duits onderzoek bij duizend heterokoppels met een lange relatie. Het onderzoek, aan de universiteit van Bochum, ­onderzocht hoe het seksleven zich verhoudt tot persoonlijkheidskenmerken. Met andere woorden: zijn introverte of extraverte mensen het meest tevreden over hun seksleven? En welke soort partners soigneren hun geliefde het best?

Lange vs. korte termijn
Wel. De vrouwen die zeer tevreden zijn, blijken partners te hebben die zeer consciën­tieus zijn. Nauwgezet, gewetensvol, georganiseerd. Niet direct Antonio Banderas dus. "Dat verbaast me niet", zegt relatie-experte Rika Ponnet. "Het type van de passionele rockster denkt vooral aan eigen succes. Voldoet hij daarmee aan de behoeftes van zijn vrouw? Misschien op korte termijn. Maar niet op lange termijn."

Goede communicatie
Oké, kunnen we inkomen. Maar toch: de boekhouder? Die wint het volgens het onderzoek zelfs van de aangename, gezellige vent. "We zien hier vooral het effect van goede communicatie", zegt seksuoloog Wim Slabbinck. "In onze maatschappij heerst de mythe dat goeie seks spontaan moet zijn. Klopt niet. In het begin van een relatie is dat misschien zo. Maar op termijn is seks iets wat je ­onderhoudt. Waarin je best tot afspraken komt. Een man voelt bovendien vaak makkelijker seksuele energie aan, terwijl een vrouw over het ­algemeen liever voorbereid is. Als je gaat fietsen, weet je vrouw ook graag wanneer je weer thuiskomt."

Pakken we er dan maar de kalender bij? Om een "meeting" in te plannen op donderdag, van negen tot tien? "Voor heel wat koppels werkt dat", zegt Slabbinck. "Behalve als het als een verplichting aanvoelt. Maar mannen die tegen hun vrouw zeggen: wanneer maken we tijd voor onszelf? Of: gaan we nog eens een weekendje weg?, die hebben vaak succes."

Smachten naar voorspelbaarheid
Volgens Ponnet toont het onderzoek nog iets anders aan: dat het gras aan de overkant vaak groener lijkt dan het is. "Koppels in lange relaties kijken soms jaloers naar het casual seksleven van singles. Maar uit onderzoek ­weten we dat dat meestal niet zo bevredigend is. Seks tussen koppels die lang samen zijn, bevat veel meer: vertrouwen, emotionele afstemming, rust en veiligheid,... Voorspelbaarheid klinkt saai, maar net daar smachten veel mensen naar. Zeker in deze tijden van ongekende vrijheid. Dan is het leuk te weten dat het vrijdag frietjesdag is."