4 op 10 papa's willen dat vrouw deeltijds werkt

27 oktober 2014

Vier op de tien werkende mannen met kinderen zou graag hebben dat hun vrouw deeltijds gaat werken. Maar minder dan de helft durft dat ook effectief voor te stellen. «Dat is nog het ergste: koppels durven daar geen open gesprek over voeren.» Artikel van Sven Spoormakers voor Het Laatste Nieuws.

 

Mannen verwachten nog altijd van hun vrouw dat zìj een stap terugzet in haar carrière, al durven ze dat niet altijd aankaarten. Dat is de meest opvallende conclusie van een groot onderzoek naar de balans tussen werk en leven dat verzekeraar Axa Assistance liet uitvoeren. Hoewel 39% van de mannen met kinderen graag zou zien dat hun vrouw deeltijds gaat werken, heeft slechts 18% dat voorstel het afgelopen jaar thuis ook op tafel gelegd. Het klassieke rollenpatroon - de man richt zich op de carrière, de vrouw op de kinderen - blijkt dus in onze 21ste eeuwse samenleving nog niet helemaal uitgeroeid. «Blijkbaar hebben mannen sterk het gevoel dat de combinatie tussen werk en het leven thuis niet optimaal verloopt. Maar in plaats van zichzelf in vraag te stellen, kijken nog heel veel mannen naar hun vrouw en willen ze dat zij meer tijd aan het huishouden en de zorg voor de kinderen kan besteden. Nochtans blijkt uit alle onderzoeken naar de tijdsbesteding van vrouwen dat net zìj zich overbevraagd voelen, gestresseerd door al die taken in huis en vinden dat ze daardoor aan kwaliteit op het samenzijn met hun partner inboeten», zegt relatietherapeute Rika Ponnet.


Uit het onderzoek van Axa blijkt ook dat amper 9% van de vrouwen van hun man verlangt dat hij deeltijds zou gaan werken. Maar opvallend: 6% van de vrouwen heeft hun man wel gevraagd minder te gaan werken. Ponnet: «Mannen beseffen dat hun vrouw gestudeerd heeft en veel voldoening uit haar job haalt, waardoor ze het misschien not-done vinden om hun vrouw te vragen haar carrière op een laag pitje te zetten. Ze denken dat, als ze hun wens zullen uitspreken, dat hun vrouw boos zal worden en de aanzet voor een conflict in de relatie kan worden. Of ze durven het niet voor te stellen, omdat ze de boomerang terug in hun gezicht te krijgen. Dat hun vrouw van hén meer inzet en betrokkenheid in het huishouden en de zorg voor de kinderen zal eisen. Maar wat ik het ergste vind: bij veel koppels ligt het blijkbaar zeer moeilijk om daarover een open gesprek te voeren.»


Het hoeft ook niet te verbazen dat er verhoudingsgewijs véél meer vrouwen dan mannen deeltijds werken: amper 6,4% van de mannen met kinderen werkt deeltijds, tegenover 45% van de vrouwen. Maar ze bestaan. Twee jaar al werkt Koen Roels, meester in het zesde leerjaar in een school in Leuven, al deeltijds. Een man die thuisblijft, ook al is het in zijn geval maar één dag in de week, om mee voor de kinderen en het huishouden te zorgen: het blijft een grote uitzondering: amper 6,4% van de mannen met kinderen werkt deeltijds. Het was een gezamelijke beslissing, zegt hij. Maar wel eentje die ingegeven was door de noodzaak om het evenwicht tussen werken en de zorg voor het huishouden te herstellen.

«Ik wou meer tijd om mijn vrouw te helpen. Anneliese werkt ook voltijds in het onderwijs, maar ze nam wel grotendeels de zorg voor het huishouden en onze zonen Jef (7) en Lewie (4) op zich. Nu vlieg ik 's maandags eens met de stofzuiger rond en neem het stof af. Ik doe ook de grote wekelijkse boodschappen, zonder de lange rijen aan de kassa op zaterdagvoormiddag. Bovendien vinden mijn vrouw en kinderen het leuk als ze maandagavond thuiskomen en ze zien papa druk bezig in de keuken, terwijl de aperitiefhapjes staan te wachten. Het fijnste is dat we in het weekend meer tijd hebben voor ons gezin, want een groot deel van de klussen kan een dag wachten - zoals de grote wekelijkse boodschappen, dus. Ik hoor ook van mijn collega's dat ze in het weekend ook verbeterwerk hebben en lessen voorbereiden, terwijl ik dat ook op maandag doe. Er blijft zelfs tijd genoeg over puur voor mezelf - om 's ochtends wat te gaan joggen, of om naar de opgenomen voetbalverslagen in 'Stadion' te kijken (lacht). Ik verdien natuurlijk wat minder, maar dankzij de premies voor ouderschapsverlof valt dat verschil met een voltijds loon goed mee. Maar dat weegt niet op tegen de gestegen levenskwaliteit, dankzij die ene extra vrije dag.»