Datingmythe: Het uiterlijk doet er niet toe, echte schoonheid zit vanbinnen

04 oktober 2019

'Het zit vanbinnen' zingt Clouseau, en dat klinkt mooi als boodschap, maar strookt spijtig genoeg niet met de realiteit. De impact van ons uiterlijk op onze kansen in het leven kan moeilijk overschat worden. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is verpletterend. Analyse van deze hardnekkige relatiemythe.
 

Zo krijgen mooie kleuters meer aandacht van hun juf dan hun minder aantrekkelijke klasgenootjes, worden aantrekkelijke mannen en vrouwen sneller aangeworven én hebben ze van bij aanvang een hoger loon dan hun minder aantrekkelijke soortgenoten met dezelfde competenties. Op datingsites wordt het meest gelogen over uiterlijk: vrouwen over hun gewicht, mannen over hun lengte. En ook over het aantal jaren op de teller wordt niet altijd de waarheid gesproken. Jeugd staat nu eenmaal voor aantrekkelijkheid en dus voor een hogere marktwaarde.
Afgewezen worden op het uiterlijk is voor datende singles dagelijkse kost. Een app als Tinder gaat alleen daarover: een snelle beoordeling op basis van een foto. Wat dit doet met het zelfbeeld van singles, is moeilijk in te schatten, al merk ik het vaak als mensen net iets te lang gebruik hebben gemaakt van datingsites of app's. Ze schermen zichzelf af, hebben een hard schild rondom zich opgebouwd en worden, omdat ze zelf al zo vaak op hun uiterlijk werden verworpen, zelf erg verwerpend.

De lijst met redenen waarom men 'het niet ziet zitten' is soms eindeloos. Uiteraard zet een dergelijke houding niet zoveel zoden aan de dijk: aantrekking is belangrijk, want ooit wil je met die man of vrouw ook in bed belanden, maar die zit in veel meer dan in centimeters, brede schouders, lange benen of een wuivende haardos.

Lichaamstaal, hoe mensen in hun totaliteit bij ons binnenkomen, bepaalt aantrekking, wat we zien op een foto, is daar absoluut een reductie van. Durven afspreken, los van een verpletterende foto-indruk is dus belangrijk. Mochten foto's trouwens zo een schitterend selectiemiddel zijn, een app als Tinder had toch al alle singles onze wereld uitgeholpen.

Uiteraard kan ik ook niet de boodschap brengen, zoals Clouseau, dat het er allemaal niet toe doet. Uiterlijk speelt een rol. Wie zijn looks meeheeft, heeft andere kansen dan bij wie dit niet het geval is. Jezelf daarin aanvaarden is een eerste belangrijke stap en vooral, iets doen met de troeven die we allemaal hebben, een volgende. Daar komt kleding en voorkomen om de hoek kijken.
Wat we dragen, vertelt veel over de manier waarop we naar onszelf kijken, hoe we ons voelen en de boodschappen die we daarover, vaak onbewust, uitzenden.Op zijn best kiezen mensen voor kleding die hen een goed gevoel bezorgt én hun uiterlijke troeven in de verf zet. Of we het nu willen of niet, leuk vinden of niet: de kleding maken zeker voor een stuk de man/vrouw, het oog wil ook wat en een mooie verpakking helpt bij het tot stand komen van een eerste contact.