De regels van de kunst

25 april 2023

“Elke relatie, of het nu een monogame, polyamoureuze of een latrelatie is, heeft afspraken. En het bijzondere daaraan is: elke afspraak die een koppel onderling maakt, is valabel. De ene regel is niet beter dan de andere, als het werkt voor het koppel in kwestie. Ik heb bijvoorbeeld vriendinnen die zeggen: mijn man en ik hebben een goed, sterk huwelijk. Onze afspraak is: als hij me bedriegt, wil ik het niet weten. Vindt iedereen dat een goede regel? Zeker niet, maar als dat voor hen werkt, hoeven wij niet te oordelen.”

Feeling

Regels door de jaren heen

“Wat ik in mijn praktijk zie, is dat er een grote evolutie is in relaties als het over regels gaat. De geschreven en ongeschreven regels van een paar generaties terug zijn vandaag voor veel koppels niet meer van toepassing. Vroeger waren er al veel verwachtingen vanuit de maatschappij: de man was de kostwinner, de vrouw zorgde voor het huishouden. Die rolverdeling bepaalde voor een stuk al welke afspraken er binnen een relatie golden, hoewel daar natuurlijk altijd afwijkingen op waren. Vandaag is dat veel complexer. We zijn van een rollenpatroon naar een overlegpatroon gegaan. Geschreven regels veranderen in onderhandelde afspraken. En wat ik vooral merk, is dat er veel veronderstellingen zijn rond die afspraken. Als je niet praat over de regels die gelden binnen jouw relatie kunnen er veel misverstanden binnensluipen.”

Communicatie is key

“Veel jonge koppels denken dat ze kleine frustraties later wel zullen kunnen rechtzetten. Is je partner heel traditioneel opgevoed en voel je dat jij die verwachtingen niet wilt inlossen? Spreek er dan zo snel mogelijk over. Wat de eerste drie maanden binnen je relatie vastgelegd wordt, is zeer moeilijk te veranderen. Na enkele maanden is het een gewoonte en van gewoontes raakt een mens niet zo gemakkelijk af. Durf vroeg genoeg een standpunt in te nemen, durf te zeggen: wat zijn onze verwachtingen? Als je bepaalde zaken niet durft uit te spreken is het niet slecht om je af te vragen hoe dat komt. Ik zie het bijvoorbeeld vaak bij koppels waarvan de ene partner een kinderwens heeft, maar daarover niet durft te praten. Er is een grote onveiligheid rond dat onderwerp, want daarover afspraken maken betekent ook dat het een breekpunt zou kunnen zijn. Hoe emotioneel veiliger je relatie is, hoe meer afspraken je kunt maken, net omdat elke wens bespreekbaar is.”

Regels aanpassen, kan dat?

“Hoe moeilijk het ook is om de afspraken binnen je relatie aan te passen, het kan. Maar ook alleen door goede communicatie. Onlangs was er een koppel in mijn praktijk waar de vrouw na een zware kankerbehandeling al jaren geen intimiteit meer wilde. De man gaf aan dat hij daar wel nog nood aan had en ze hebben samen besloten dat hij die behoefte mocht bevredigen bij een andere vrouw. Dat is een radicale aanpassing van de regels die ze al jaren hadden en dat waren delicate gesprekken, maar ze waren allebei tevreden met de uitkomst. En daar gaat het uiteindelijk om: dat de regels binnen jouw relatie werken voor de mensen waar het om gaat, namelijk jij en je partner.”