De taboes van nu: ons loon

27 mei 2017

79% van de Belgen vertelt niet hoeveel ze verdienen. We zouden zelfs nog eerder uit bed klappen. Ook binnen relaties kan geld een beladen onderwerp zijn. Artikel van Diny Thomas voor Libelle.

Rika Ponnet: "Geld is misschien wel een groter taboe dan seks in een relatie. Slechts 4 op de 10 koppels maken duidelijke financiële afspraken. 20% weet niet hoeveel de ander op z'n spaarrekening heeft staan en nog eens 20% weet niet eens hoeveel z'n partner nu juist verdient.

Het zegt veel over een relatie als een koppel helemaal niet kan praten over geld. Geld is en blijft nu eenmaal een emotioneel onderwerp. Voor de een betekent het vrijheid, voor de ander zekerheid. En als je met twee bent, betekent het dat je dat voor een stuk uit handen geeft. Maar je mag het thema als koppel niet uit de weg gaan. Het zegt veel over iemands waarden en normen.

Zorgt het voor problemen in jullie relatie? Zoek dan naar de oorzaak. Vraag jezelf af waarom je partner niet wil praten over zijn loon. Vaak ligt het verleden aan de basis van het probleem. Heeft hij een ex die ging lopen met al zijn centen? Heeft hij thuis niets anders gekend dan armoede? Dan is het logisch dat hij zichzelf wil beschermen door te zwijgen over zijn 'bezit'."