De ultieme relatietest: samen op reis

27 mei 2017

Ontspannen. Dat is de prioriteit op reis bij 54 procent van de Belgen. Maar de andere helft wil net het tegenovergestelde, zo blijkt uit onderzoek: een actieve vakantie. “Door die tegenstelling hebben veel koppels intense ruzies op vakantie”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. “Hoe je daarmee omgaat, is vaak symbolisch voor je relatie.”

 

U kent het wel, dat type. De irritante planner. Vakantiegids in de aanslag, agenda ernaast, en invullen maar. Zwembad? Geen tijd voor. Er staan zeventien Romaanse kerken in de buurt.

Daarnaast is er het andere type. De buitensporige luierik. "Gaan eten? Ver-moe-iend! We liggen hier nog maar zes uur op een handdoek." Die luieriken zijn in de meerderheid: 54 procent in België. In Brazilië loopt hun aandeel zelfs op tot 71 procent, blijkt uit het internationale onderzoek van GfK. En bij veertigers bereikt de luiheid een absoluut hoogtepunt.

"Die twee types zijn heel uitgesproken", zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Ze stemmen overeen met onze dualistische houding rond vrije tijd. Wat is dat, vrije tijd? Voor de één is het compleet afgesneden worden van het drukke leven. Voor de ander is het net een kans om van alles te doen wat normaal niet lukt." Hoe we vrije tijd invullen, wordt vaak al op jonge leeftijd bepaald. Als je ouders nooit aan het zwembad lagen, snap je het nut er niet van. Als zij dat net vaak deden, leer je ervan te genieten.

Niet alles samen doen 
"Net daarom maken koppels vaak knallende ruzie op vakantie", zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. "We hebben er vaak hoge verwachtingen van: Het goeie leven, nú gaan we het er eens van pakken zie. Maar als de ander datgoede levenanders invult, voelt dat als een afwijzing, als iets wat ingaat tegen onze identiteit en ons waardenkader. Zeker door een partner, en op zo'n langverwacht moment als een vakantie, zorgt dat voor frustraties."

Wat is de oplossing? "Vooral niet verlangen dat je partner wordt zoals jij", zegt Ponnet. "Het is net de essentie van een relatie: leren leven met de verschillen. Als je vent een rots wil beklimmen: laat hem doen. Als je vrouw een heel boek wil uitlezen: laat haar gerust. Het is een idee-fixe dat we op vakantie alles samen moeten doen. Elkaar wat vrijheid laten is perfect. Dan zal je partner op de gezamenlijke momenten ook aangenamer zijn. En wordt de vakantie een ideaal voedingsmoment voor je relatie."

Is vakantie dan de ultieme relatietest? Voor de koppels met duidelijk verschillende visies wel, zegt Ponnet. "Het is vooral interessant om te zien hoe dat evolueert. Dat is vaak symbolisch voor een relatie. Blijven die twisten terugkeren? Dan wijst dat vaak op onderhuidse spanningen. Vind je gaandeweg een evenwicht? Dan toont het dat een koppel hechter wordt."

Nicolas en Evelien (‘Blind Getrouwd'): "De sleutel? Om beurten kiezen"
Ruziemakers, vrees niet: zelfs Nicolas en Evelien, het droomkoppel uit Blind Getrouwd (VTM), hebben verschillende visies op vakantie. "Ik ben de actieve, die altijd in de bergen en natuur wil zitten. Nicolas houdt meer van steden en cultuur", zegt Evelien. "Op de reis van Blind Getrouwd was dat even aftasten, maar we hebben snel beslist dat we om beurten zouden kiezen. Bijvoorbeeld: in de voormiddag naar een vulkaan, in de namiddag naar een stadje. Dat wérkte. Het is ook leuk voor jezelf:, zo ontdek je nieuwe dingen. En we gunnen elkaar onze eigenheid, waardoor er weinig strubbelingen zijn. In het gewone leven doen we dat nu ook, met hetzelfde resultaat. Vroeger was ik in de verste verte niet geïnteresseerd in gamen, door Nicolas ontdekte ik dat het best een boeiende wereld is."