“Een ex kan je niet uit je leven schrappen”

02 april 2019

Kinderen of niet, je ex is meer dan een afgesloten hoofdstuk, zegt Rika Ponnet. Hij of zij heeft mee bepaald hoe jezelf geworden bent. En dus draag je hem of haar automatisch voor een stuk mee. En dus kan je niet plots doen of die ex er nooit geweest is. Het is een hechte band die niet zomaar verdwijnt en dus altijd een rol zal blijven spelen.

En dat leidt -begrijpelijkerwijze- soms tot irritatie of jaloezie. Je nieuwe partner kan zich bang of bedreigd voelen. Wat de impact is hangt ook af van zijn of haar persoonlijkheid. Onzekere mensen of met een lager zelfwaarde gevoel hebben er meer last van. En soms wordt ook de aandacht voor de kinderen uit de vorige relatie, ervaren als een stuk aandacht die de nieuwe partner niet krijgt.

Hoe ga je er dan mee om? Verwijder je alle foto's waar je ex op staat uit het huis? Beperk je het contact? Belangrijk is dat je erover praat met je nieuwe partner, vindt Rika Ponnet. En elkaars motieven en eventuele irritaties begrijpt en erkent. Het heeft weinig zin om eenzijdig ingrepen te eisen of dingen toe te geven. Dat wreekt zich achteraf en zorgt voor een onevenwicht in de verdere relatie.

Bij mensen die ten alle prijzen hun ex een prominente plaats in hun leven willen geven, kan je je ook vragen stellen, zegt Rika Ponnet. "Is het dan wel een afgesloten hoofdstuk? Sommige mensen slagen er niet in om los te laten. Dat bijvoorbeeld een ex jaren nadien nog altijd een huissleutel heeft, en die onbeperkt kan binnenvallen en in de kasten snuffelen, is wellicht toch niet zo gezond. Je moet je nieuwe partner ook de kans geven om letterlijk en figuurlijk wat ‘ruimte in te nemen'."