Goed voor élke relatie: de digitale detox

16 maart 2019

Vraag aan de vier koppels welke opdracht ze élk koppel in Vlaanderen kunnen aanbevelen en je krijgt hetzelfde antwoord: de digitale detox. Eén week lang geen smartphones, tablets of tv, toch niet in elkaars aanwezigheid. Tom De Leur van Het Nieuwsblad vroeg de mening van Rika Ponnet.

Zo'n week zonder schermen doet wonderen voor een relatie. Relatie-experte Rika Ponnet: "Ik denk niet dat vaak op je smartphone zitten een relatieprobleem veroorzaakt, het is meer een vlucht voor een probleem.
 
Vroeger werd in relaties ook gevlucht, in een hobby, naar vrienden, naar het kluskot. Chatten of Facebooken is veel gemakkelijker én je bent altijd met de relaties van een ander bezig. In dat opzicht is televisie onschuldiger. Zelfs stabiele koppels beseffen vaak niet hoe tijdrovend al die schermen zijn en hoeveel aandacht ze opeisen.
 
Op vakantie kijken mensen vaak minder tv en zitten minder op hun smartphone. Ze worden rustig, er is tijd en ruimte om met zichzelf en anderen bezig te zijn.
 
Ik zeg niet dat iedereen Facebook en tv moet bannen, want dat heeft ook iets wereldvreemds. Maar niet bereikbaar zijn wordt wel een nieuwe luxe én een belangrijke opdracht in de opvoeding, ook voor de ouders.
 
Onderzoek leert dat we drie uur per dag op schermen zitten. Dat maakt dat we vaak hier zitten, en toch ergens anders zijn."