Het einde van de Latin lovers

13 september 2012

De economische crisis eist een nieuw slachtoffer: de zogenaamde latin lovers. Door financiële problemen hebben de passionele Spanjaarden en Italianen minder zin in seks. Dat blijkt uit de grote seksenquête van farmareus Pfizer. Isolde Van Den Eynde van Het Laatste Nieuws zoekt meer duiding bij Bo Coolsaet en Rika Ponnet.

 

Vrouwen die tijdens hun vakantie in een zuiders buitenland hoopten op een seksueel hoogstandje, zullen dus van een kale reis terugkeren. «Het is niet omdat Zuiderse mannen werkloos zijn en dus veel tijd hebben, dat ze zin hebben in seks», zegt relatiedeskundige Bo Coolsaet. «Mannen met geldproblemen denken vooral aan oplossingen om hun benarde financiële situatie op te lossen. Hun seksuele fantasieën zijn van bijkomend belang.»


Een derde (34%) van de Spanjaarden en 21% van de Italianen zeggen dat het slechte economische klimaat hun verlangen of vermogen om een bevredigend seksleven te hebben, beïnvloedt. Ter vergelijking: in België (8%), Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (9%) zijn die cijfers beduidend lager. Wie vandaag een vakantie boekt naar het Zuiden in de hoop versierd te worden door de macho latino, komt dus bedrogen uit. De Latin lover is moe, gestresst en kampt met een laag libido. «Spanje en Italië hebben enorm hoge werkloosheidscijfers. Vele mannen zitten er zonder werk...De toekomst ziet er somber uit. En een man met financiële problemen, denkt als hij opstaat niet aan seks», vertelt professor Bo Coolsaet. «Hij heeft er gewoon geen zin in, want hij maakt zich zorgen over de toekomst. Hij zoekt vooral naar oplossingen om zijn geldproblemen op te lossen. Vaak moet hij leningen afbetalen, familieleden onderhouden ... Mannen met financiële kopzorgen gaan wél meer masturberen. Zo halen ze de druk van de ketel en kunnen ze ontspannen. Een vrouw behagen vraagt net te veel inspanning en zorgt zelfs voor nog meer stress. Zeker als je leest dat 70 procent zich zorgen maakt over het krijgen van een goede erectie.»


Ook relatietherapeute Rika Ponnet bevestigt dit. «In landen als Italië, Spanje en Griekenland kampen steeds meer mannen met een depressie door de crisis. Het is zo klaar als een klontje: depressieve mensen hebben geen zin in seks.»
Nochtans heeft de mediterrane man een uitmuntende reputatie tussen de lakens. In 2009 bleek uit een onderzoek van Onepoll bij meer dan 15.000 vrouwen wereldwijd dat Spanjaarden, Brazilianen en Italianen de beste bedpartners zijn. Een onderzoek van Head&Shoulders bij 9371 Europese mannen in 2010 bevestigt het cliché dat het Zuiderse manvolk passioneler is: ze denken vaker dan andere nationaliteiten heimelijk aan seks. Travel's Digest public publiceerde dit jaar nog een lijstje van steden waar je de mooiste mannen ter wereld kan spotten: 5 ervan bevinden zich in het Zuiden. En ook de masterproef van de Leuvense studente Toerisme Nathalie Strezlecki toont aan dat vrouwen een Zuiderse charmeur verkiezen boven een softe Vlaming.


«Flirten maakt deel uit van de Zuiderse samenleving», aldus Rika Ponnet. «Het is eigen aan hun man-vrouw cultuur. Ze leven er sowieso passioneler dan in het Noorden: ze dansen hartstochtelijk, kussen meer ...Fysiek contact zit ingebakken in de cultuur. Verleiden is een spel voor hen, ze voeren bijna een toneeltje op. Bovendien zien ze het veroveren van een knappe vrouw vaak als een wedstrijd met andere mannen. Daarom zijn ze zo goed in flirten. Ze voelen goed aan hoe ze een vrouw moeten aanpakken en maken werk van de jacht. Uiteraard vraagt dat een serieuze inspanning van de man. En in tijden van crisis heeft hij wel wat anders aan zijn hoofd dan zijn beste verleidingstrucs boven te halen om een buitenlandse vrouw in bed te krijgen.»


«Het einde van de Latin lover is geen ramp», zegt professor Coolsaet nog. «Vrouwen moet geen 1000 kilometer reizen om een passionele nacht te beleven. Je vindt hier ook charmante heren die goed werk leveren in bed. Ze moeten enkel hun verleidingstechnieken wat bijschaven.»