The 10 year itch?
24 april 2019
Lieven Vandenhaute (Nieuwe feiten / radio1) heeft een gesprek met Rika Ponnet. Onderwerp: Niet de '7 year itch', maar de '10 year itch' doet al eens relaties stranden.
16 maart 2019 Internet Magazine
Wie samenleeft met een partner of gezin, moet vaak extra moeite doen om de werk-privébalans in evenwicht te houden. Leent de ene job zich hiertoe beter dan de andere? Bestaat er eigenlijk zoiets als de perfect jobmatch tussen partners? Anneleen De Leyn van vacature.com zocht het antwoord bij relatiedeskundige Rika Ponnet.
Ze zijn er natuurlijk, de beroepen die we het vaakst vernoemen als het gaat over moeilijke werkuren en regelmaat. Nachtwerkers, wie onregelmatige uren heeft zoals in de horeca of media, of wie veel uren moet kloppen omdat hij/zij eindverantwoordelijkheid heeft, hebben het vast extra lastig om op een evenwichtige manier samen te leven met een partner of gezin. Een koppel waarin beiden van maandag tot vrijdag van nine to five werken zoals bij de overheid of in het onderwijs, mag dan weer beide handjes kussen. Maar is het wel zo simpel?
Eeuwig streven naar evenwicht
Relatiedeskundige Rika Ponnet: "Er bestaat niet zoiets als de perfecte jobcombinatie binnen een relatie. Een evenwicht tussen werk en privé, wat trouwens een eeuwig streven is, hangt van veel factoren af. Van hoe je er beiden in slaagt jullie jobs op elkaar af te stemmen bijvoorbeeld. Dat is voor iedereen anders, daar bestaat geen maatstaf voor. Zelfs partners met heel niet-complementaire jobs, kunnen perfect gelukkig zijn in hun relatie. Ik kom soms koppels tegen waarbij zij ‘s nachts werkt en hij overdag. Sommigen zien dat als een voordeel: zo kunnen ze altijd zélf voor de kinderen zorgen. Ook de status en de verloning van een veeleisende job spelen een rol. Denk maar aan partners van CEO"s of van wie een vrij beroep heeft. Zij kunnen vaak makkelijker een deel van hun eigen (werk)leven opofferen, omdat ze dit gecompenseerd zien door aanzien en een aantrekkelijk leven zonder financiële zorgen. We spreken eigenlijk maar van een onevenwicht van zodra een van de partners de afwezigheid van de ander als een probleem ervaart. Vaak komt dit pas op cruciale momenten in ons leven naar boven, bijvoorbeeld wanneer de zorg voor kinderen erbij komt. Dan pas zie je de mate waarin partners compromissen willen sluiten."
Neem (lang genoeg) tijd voor elkaar
Ook al heb je beiden een drukke job, probeer dan toch tijd te maken voor elkaar in de momenten waarop je niet aan het werk bent.
Ponnet: "Mijn advies is dan: maak ook écht tijd voor elkaar. Schakel die smartphone uit en leg de focus volledig op je partner, gezin, kinderen. Zorg ook dat je lang genoeg tijd doorbrengt met elkaar. Het is maar door een langere tijd samen te zijn en dingen te delen, dat er een gevoel van verbondenheid kan ontstaan. Dat merk je bijvoorbeeld als je als koppel of gezin op reis gaat, dan komt dat gevoel van verbondenheid sterk naar boven. Dat maakt lange afstandsrelaties minder evident, net als relaties waarbij een van de partners soms een paar maanden weg is voor het werk. Je moet je na een lange periode van afwezigheid telkens opnieuw op elkaar afstemmen en dat kan op termijn in de kleren kruipen."
Een nette werk-levenhygiëne
Steeds meer lopen het werk en privéleven door elkaar. Dat heeft zo z"n neveneffecten. Ponnet: "We moeten ons meer en meer bewust worden van een goede werk-levenhygiëne. We beseffen soms niet hoeveel tijd we doorbrengen met op ons scherm te kijken. Stel jezelf de vraag wanneer je het ding aan de kant legt of uitschakelt. Als je dat niet doet en constant chat en online gaat, breng je onbewust stress in je omgeving. Smartphonegebruik heeft soms een grotere impact dan we vermoeden. Wie hierin een basishygiëne aan de dag legt, zal de kwaliteit van z"n privéleven omhoog krikken."
5 tips van Rika Ponnet voor een goede werk-levenhygiëne:
1. Presteer alleen overuren wanneer het echt nodig is. Wie structureel te veel werkt, geeft impliciet de boodschap liever tijd op het werk dan thuis te spenderen.
2. Maak écht tijd voor elkaar en focus je op je partner, gezin of kinderen.
3. Breng langere tijd door met elkaar. Quality time kan je niet programmeren, het ontstaat pas wanneer je voldoende tijd samen doorbrengt. Pas dan ontstaat er verbondenheid.
4. Leg een basishygiëne aan de dag i.v.m. online gaan en beschikbaar zijn voor de buitenwereld in je privétijd.
5. Relativeer moeilijke periodes waarin het evenwicht soms ver zoeken is, bijvoorbeeld in de fase waarop je (kleine) kinderen hebt. Maar grijp ook tijdig in als je voelt dat je echt uit elkaar aan het groeien bent.