Houd meer rekening met je partner als je wil dat je relatie werkt

13 februari 2015

De twijfel of je partner wel de ware is, zien wel vaker rond de periode van Valentijn. Wanneer het minder goed gaat in een relatie merken mensen het al snel. “Ze denken terug aan de tijd waarin ze dicht bij elkaar waren en beginnen zich sneller te ergeren aan het gedrag van hun partner,” vertelt relatiebemiddelaar Rika Ponnet van Duet Relatiebemiddeling. Artikel van Dorinda Jeurissen voor Het Belang van Limburg.

 

Als een koppel uit elkaar groeit, is er een grotere afwezigheid van verbondenheid. Koppels krijgen steeds meer conflicten en de bom barst bij de minste futiliteiten. Ponnet: "Sokken laten rondslingeren of de afwas laten staan, is vaak al voldoende om in een ruzie te belanden." Het ligt dan niet aan die sokken of die afwas, maar er zit veel meer achter. Ponnet: "Partners kijken naar elkaars gedrag en houden minder rekening met wat er gevoelsmatig bij komt kijken. Ze gaan ervan uit dat ze van elkaar weten wat ze bedoelen en maken de zaken erger dan ze zijn. Ze zouden beter nagaan waarom ze zich zo ergeren."


Zelfreflectie
Praten is dan ook de beste oplossing om meer ruzies te voorkomen. Ponnet: "Stel je kwetsbaar op en communiceer voldoende met elkaar. Een relatie gaat over ‘ik en een ander individu' en je kunt nu eenmaal niet altijd weten wat er in iemands hoofd omgaat. De fouten van een ander sporen we snel op, maar wat we zelf fout doen willen we niet altijd inzien. Zelfreflectie is naast communiceren heel belangrijk als je wil dat je relatie blijft werken. Door je eigen fouten en ergernissen na te gaan worden, vermijd je in de toekomst meer conflicten. Mindere periodes zijn heel normaal in een relatie. Het is net dan dat je er extra moeite moet in steken. Je terugtrekken en denken dat er niks meer aan te doen is, is een veelgemaakte fout. Een minder periode betekent niet meteen het einde van je relatie."
Je kunt er ook een derde bij betrekken. Ponnet: "Daarmee wil ik niet meteen zeggen dat je naar een relatietherapeut moet gaan. Vrienden of kennissen kunnen je soms ook een stap vooruit helpen. Als niets nog helpt om ruzies te vermijden en de vlam terug op te wakkeren, kan je je er misschien beter bij neerleggen dat je partner toch niet de ware is."