Of je het toch niet nog eens kan proberen? Dat je het wel snel opgeeft? En dat jullie het zo slecht niet hadden? Iedereen heeft een oordeel klaar als jij en je vriend uit elkaar gaan, maar is dat terecht? En waarom gaan er vandaag meer koppels uit elkaar dan vroeger? Barbara De Coninck van Flair vraagt het aan Rika Ponnet.
Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet: "Je zal mij nooit horen zeggen dat een koppel te snel uit elkaar gaat. Dat klinkt mij veel te moraliserend. Het is echt geen kwestie van opgeven, hoor. Als het oudere mensen zijn die zulke commentaar leveren, moeten zij beseffen dat ze dit eigenlijk mee hebben gecreëerd. De ouders van de huidige dertigers hebben altijd heel veel aandacht gegeven, dat kon ook, omdat de gezinnen minder kinderen tellen dan die van de vorige generatie. Daardoor zijn die ook veel meer op zichzelf gericht. Hebben ze het gevoel dat ze zich te veel moeten aanpassen of dat ze zichzelf verliezen in hun relatie, dan vinden ze het beter om eruit te stappen. Eigenlijk is het unfair van ouders om het hun kinderen kwalijk te nemen dat ze andere keuzes maken: zij hebben hen daartoe opgevoed. Geloof me: het vergt ook moed om een relatie te beëindigen. Misschien speelt er bij de oudere generatie zelfs wat jaloezie: zij durven er wél uit te stappen als ze niet gelukkig zijn."
"Er hoeven zeker geen spectaculaire dingen te gebeuren voor dertigers de beslissing nemen om uit elkaar te gaan, vaak is het inderdaad een kwestie van uit elkaar gegroeid te zijn. Helaas zie je dat dat vaak voorkomt na de geboorte van een eerste kindje. Tevoren moest je met niemand rekening houden: je kon veel samen, maar ook veel apart doen. Als dat verandert, moet je zien dat je elkaar niet uit het oog verliest. Het is zó belangrijk om de connectie met je partner te blijven voeden. Hoe je dat doet? Door gemeenschappelijke doelen of projecten op te zetten, bijvoorbeeld. Maar het zit ook in heel kleine dingen. We worden tegenwoordig zo afgeleid door alle schermen om ons heen, dat we soms gewoon vergeten met onze partner bezig te zijn. Laat de tv, computer of smartphone even voor wat ze zijn, en geef elkaar elke dag eens exclusieve aandacht. Al is het maar een kort moment, het helpt. Neem nu het avondeten: dat is een ideaal moment om eens echt met je partner te praten. Probeer te weten waar je partner mee bezig is, luister naar waar hij of zij mee zit. Je moet bij elkaar terechtkunnen."
"Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Als je verliefd bent, kun je je niet voorstellen dat je er ooit moeite voor zal moeten doen, maar dat gevoel blijft niet duren. Het is een beetje zoals sporten of muziek spelen: je moet oefenen om beter te worden. Dat geldt ook voor je relatie. Het goede nieuws is wel: als je het vaak doet, gaat het ook meer en meer vanzelf. Intimiteit is vaak een van de eerste dingen die verdwijnt als een relatie niet goed zit. Daarom geef ik als relatiebemiddelaar nooit echt seksuele tips, alles begint immers bij jullie gevoel voor elkaar. Het is toch logisch dat je geen zin hebt in seks als jullie je als vreemden gedragen? Zorg je voor een emotionele band, dan volgt de seksuele verbondenheid wel. En soms lukt het écht niet. Dan doe je wat jij denkt dat juist is. Een lichte of makkelijke beslissing is het nooit, emoties kunnen hoog oplaaien. Maar waar je ook voor kiest: probeer het steeds te doen met respect voor de ander."