Jarenlang samen en nog steeds een liefdevolle relatie. Hoe doe je dat?

12 oktober 2012

Relatiedeskundige Rika Ponnet ontmoet in haar praktijk vaak koppels bij wie het vuur na jaren uit hun relatie is verdwenen. Rika Ponnet: "Zeker na je vijftigste onstaat er een andere dynamiek binnen de relatie. Er wordt minder gewerkt, de partner is vaker thuis, er zijn soms gezondheidsproblemen... Daardoor ontstaat er ook een soort van machtsstrijd. Wie bepaalt voortaan wat? En wat mag je binnen deze nieuwe dynamiek van de ander verwachten? Heel vaak loopt dat goed, maar jammer genoeg soms ook minder vlot. Hoe voorkom je dat je jarenlange relatie niet in sleur, verveling en ergernis vervalt? Rika Ponnet geeft acht gouden tips!

 

1. Blijf met elkaar praten
"Praten blijft het middel bij uitstek om ongenoegens te ventileren en jezelf uit te leggen. Hoe voel ik me? Waar heb ik nood aan? Wat zijn mijn verwachtingen? Hoe kunnen we die op elkaar afstemmen?"


2. Beschouw elkaar niet als een evidentie
"Ben je lang samen, dan ga je ervan uit dat je weet wat de ander denkt en voelt. En toch kan denken in de plaats van de ander elke interactie doden. Ze zal wel weer geen zin hebben, hij zal me toch niet begrijpen... Dit komt de relatie niet ten goede. De ander vragen hoe hij de dingen ziet of voelt daarentegen, kan een oogopener zijn. Mensen evolueren namelijk."


3. Blijf respect hebben voor elkaars rol in de relatie.
"Misschien vind je het erg dat hij geen keukenprins is of dat zij liever thuis blijft in plaats van te reizen. Probeer respect te hebben voor datgene waar de ander goed in is en bijdraagt aan het functioneren van de relatie. En maak geen rekening. ‘Ik doe dit, dus moet zij dat doen' zal de relatie alleen maar moeilijker maken."


4. Leg niet al je eieren in de relatiemand
"Ga er niet blindelings vanuit dat al je verlangens door je partner kunnen ingevuld worden. Jij wil graag China bezoeken en hij niet? Bespreek dit, zoek een leuke groepsreis of een vriendin met wie je die reis wel kan maken. Misschien niet hetzelfde als samen met je partner maar toch een behoorlijke ‘tweede'."


5. Blijf de positieve ervaringen delen
"Wie alleen bezig is met de dagelijkse dingen en praktische kant van het leven, vervalt al snel in een saaie routine. Zoek dingen die je samen leuk vindt! Gedeelde plezierervaringen versterken de relatieband."


6. Maak tijd voor elkaar
"Op latere leeftijd hebben we vaak nog minder tijd voor elkaar dan tijdens de periode waarin de kinderen nog klein en thuis zijn. Ook omdat je pas dan wordt gevraagd om mee te zorgen voor de ouders of de kleinkinderen. Zoek daarin een weg die voor beiden goed aanvoelt. De agenda op dat vlak bewaken, is erg belangrijk."


7. Besef dat zeuren niet helpt
"Oudere koppels hebben de neiging om anderen te corrigeren. Meestal is frustratie omwille van dingen die ze zelf hebben gewild maar nooit gekregen de basis van deze veranderende communicatiestijl. Pas hiermee op. Verzuring leidt tot steeds minder verbondenheid, zowel met je partner als met de buitenwereld." 


8. Weet dat seks belangrijk blijft
"Het gaat niet om de frequentie, standjes of technieken, maar wel om intimiteit en de manier waarop koppels dit beleven. Want ook al heeft seks geen grote plaats meer in de relatie, toch kan er nog sprake zijn van intimiteit. Elkaar aanraken, een knuffel, dicht bij elkaar liggen in bed... Dergelijke gebaren kunnen ook de seksuele relatie een nieuw elan geven."