Je eerste liefde

03 februari 2012

Snijdt de eerste keer altijd het diepst? Klopt het dat je je eerste liefde nooit vergeet? En zou die relatie ook bepalend zijn voor je toekomstig liefdesgeluk, zoals Nederlands onderzoek aangeeft? Evenveel antwoorden als er mensen zijn. Tina De Gendt van Psychologies Magazine vroeg aan Rika Ponnet om enige deskundige duiding.

 

Er is altijd een eerste. Sommigen wachten er nog op, bij anderen ligt die ver achter hun en de lucky ones delen er jaren later nog steeds tafel en bed mee. ‘Of het nu goed of slecht afloopt, de eerste ervaring van wederzijdse liefde is ontegensprekelijk een van de belangrijkste momenten in de persoonlijke ontwikkeling', klinkt het bij relatie-experte Rika Ponnet. ‘Het heeft niet alleen een impact op je relationeel leven maar ook op je ontplooiing als man of vrouw.'
Wie er nog aan moet beginnen denkt dus het best twee keer na over zijn eerste keuze. Uit een studie aan de universiteit van Nijmegen blijkt dat de eerste relatie in grote mate ons toekomstig liefdes- en levensgeluk bepaalt.‘Het verloop van de eerste liefde voorspelt vaak veel over het latere relationeel patroon, maar dat patroon ontstaat meestal al vroeger, bij de ouders of in de vroege kindertijd', nuanceert Ponnet. De eerste relatie kan dan ook gelezen worden als een blauwdruk van wat zal volgen.
 
Proefversie of kalverliefde, voor zij die er midden in zitten is die eerste liefde er niet minder krachtig om. Een nieuwe wereld gaat open en alles rondom smelt weg. Maar ook die storm bedaart en voor de meeste koppels betekent dat meteen het einde van hun eerste liefde. Slechts weinigen slagen er immers in om hun eerste relatie een eeuwigheid te laten duren. En dat is maar goed ook, vindt Rika Ponnet. ‘Relatie-ervaring is immers een belangrijke bron van zelfkennis en jezelf ontplooien doe je het best op jezelf. Het zijn uitzonderingen die erin slagen om zichzelf verder te ontwikkelen binnen één en dezelfde relatie.' Na de eerste komt de tweede en later misschien nog een derde, vierde en vijfde. Maar de naïeve puurheid van die eerste relatie vinden we nooit meer terug.

Onderzoekers van de universiteit van Essex stellen daarom dat we onze eerste liefde het best zo snel mogelijk vergeten, omdat het ons beeld van relaties te sterk idealiseert. Advies dat bij heel wat mensen in dovemansoren valt, zo bleek in Nederland, waar een derde van de leden van de reüniesite Schoolbank.nl toegaf opnieuw contact te zoeken met het hun jeugdliefde.
 
‘Nostalgie naar je eerste liefde heeft meestal minder te maken met het verlangen naar die persoon als wel met het verlangen naar jezelf als jongere.' Rika Ponnet'Wie gefrustreerd is over zijn eigen leven grijpt vaak terug naar het moment waarop hij nog zijn volle potentieel had. Dat is meestal rond de tijd waarin we onze eerste liefde beleven. Die relatie is dan een soort spiegel waarin alle volgende worden bekeken', aldus Ponnet.
 
Of we er nu hartstochtelijk naar verlangen of ze net proberen te vergeten, de eerste liefde blijft bijzonder. Misschien niet om weer op te zoeken en dan - zoals in Hollywoodfilms - lang en gelukkig verder te leven, maar goed genoeg om er af en toe nostalgisch van te worden.