Kan een pauze je relatie redden?

18 januari 2017

Dat koppels al langer dan vandaag een rustpauze inlassen om hun relatie te redden, weet ook relatiedeskundige en seksuologe Rika Ponnet. Of het werkt of niet, hangt af van relatie tot relatie en van koppel tot koppel. Barbara De Coninck van Flair sprak met Rika Ponnet.

 

Wanneer nemen koppels een rustpauze?
Rika Ponnet: "Vaak gebeurt het in een opwelling, als je relatie in een crisis zit. Neem nu dat een van de twee partners erachter komt dat de ander hem of haar heeft bedrogen. Dan is er sprake van een vertrouwensbreuk en kunnen de emoties hoog oplaaien. Zulke conflicten kunnen heel beschadigend zijn, zeker omdat je op zo'n moment vaak dingen zegt waar je later toch spijt van krijgt. Een periode van 'cooling down' kan heilzaam zijn. Als de gemoederen weer bedaard zijn, is er ruimte voor een gesprek. Van op een afstandje zie je misschien opnieuw wat je partner je los van dat conflict allemaal te bieden heeft. Dan zie je ook dat een koppel de draad weer kan oppikken.

Wanneer is zo'n break van elkaar géén goed idee?
Rika Ponnet:
 "In mijn praktijk zie ik dat sommige koppels zo'n pauze als ultieme redmiddel beschouwen. Het gaat al langer niet goed tussen hen, ze weten niet of ze samen willen blijven... en dan lijkt het hen aangewezen om afstand te nemen, om te zien of ze elkaar missen. Helaas zien we dat zo'n tijdelijke breuk in veel gevallen definitief wordt. Als er al een gebrek is aan verbinding tussen de partners, kun je dat van op afstand immers moeilijk herstellen. Je zou verbaasd zijn hoe snel je uit elkaar groeit als je je dagelijkse leven niet met elkaar deelt. Ga je tijdelijk ergens anders wonen, dan kan er echt een kloof ontstaan. In zulke gevallen gaat het van kwaad naar erger en drijft zo'n pauze mensen nog meer uit elkaar. Vaak zie je ook dat de vraag om een pauze van één kant komt. De andere partner stemt ermee in, omdat die hoopt dat het toch nog tot een verzoening komt. Helaas ontstaat er zo een onevenwicht. En geloof me: als het gevoel weg is, komt dat slechts zelden terug als je elkaar niet ziet.

Raad je aan om tijdens zo'n pauze contact te hebben?
Rika Ponnet:
 "Toch wel, net omdat je anders heel snel de connectie met elkaar verliest. Let wel, je hoeft geen tien berichtjes per dag te sturen, dat helpt ook niet. Maar het gezegde is vaak waar: uit het oog, uit het hart. Het lijkt misschien niet zo, maar je kunt echt snel wennen aan een leven zonder de ander, dat kan dan een pijnlijke vaststelling zijn. Hou je elkaar toch op de hoogte van wat er in je leven omgaat, dan zal je minder snel uit elkaar groeien.

Hoe kun je voorkomen dat het zo ver komt?
Rika Ponnet:
 "Je kunt op tijd en stond een positieve pauze inlassen. Je ziet meer en meer dat mensen in een relatie bijvoorbeeld apart op vakantie gaan. Een fietsvakantie met de vrienden, een girls only-citytrip... het kan ideaal zijn om je eigen batterijen op te laden en om ook je relatie te versterken. Het is een fijn gevoel om te weten dat je partner je zo'n reisje gunt en je ook genoeg vertrouwt om je te laten vertrekken. Dan ervaren de meeste koppels wél dat ze elkaar missen en zijn ze des te blijer om elkaar nadien terug te zien. Zo geef je een nieuwe impuls aan je relatie.

Wat raad je koppels aan die eraan denken zo'n pauze in te lassen?
Rika Ponnet:
 "Denk er goed over na wat je met de break wilt bereiken. Zit je op een moment van crisis, dan lijkt het me zeker geen slecht idee om even afstand te nemen. Ik zeg niet dat dat altijd lukt, hé - soms is de vertrouwensbreuk té groot - maar in het geval van een hevige ruzie of plots conflict is zo'n pauze het proberen waard. In andere gevallen lijkt het me wenselijker om toch over je relatie-issues te praten. Jullie problemen zijn samen tot stand gekomen, dan kun je ze dus ook beter samen oplossen.