Legt de maatschappij te veel druk op vrijgezellen?

02 maart 2015

Sinds de parlementaire vraag van Bart Somers (Open Vld) weten we dat het vrijgezellenleven niet gemakkelijk is op juridisch en economisch gebied. Maar hoe kijkt de samenleving naar singles? Beschouwen we een lief hebben te veel als een must? Jasper Van Loy (veto) vraagt het aan Rika Ponnet en Paul Enzlin.

 

Rika Ponnet, relatietherapeute
"Ik weet dat het niet weerspiegeld wordt op het politieke vlak, maar we zijn nog nooit zo vrij geweest in onze relationele keuzes. Wie beweert dat vrijgezellen vandaag onder druk staan, kan best eens met zijn grootouders spreken. Zij stonden toen ze jong waren onder druk om één partner te kiezen en daar hun hele leven bij te blijven."
"Vandaag staat de meerderheid van de mensen in een bepaalde periode van hun leven alleen en ze proberen die periode op een goede manier in te vullen. Ik werk veel met singles die naar eigen zeggen een goed leven leiden, maar ook mensen die verlangen naar een relatie. Vaak wilt die laatste groep zich meer geborgen voelen en zoekt ze naar rust."
"We verheerlijken het onafhankelijke leven, maar in praktijk zie ik vaak gevallen van isolement en vereenzaming. Het idee van de happy single wordt uitvergroot. Net zoals mensen in een relatie kennen vrijgezellen goede en minder goede momenten."
"Het dominante beeld blijft nu eenmaal dat van een relatie, omdat wij relationele wezens zijn. Relaties zijn voor ons een overlevingsmechanisme. Alles wat we kunnen delen met iemand anders is positief."

Paul Enzlin, seksuoloog
"De huidige wetgeving, die mensen met een relatie in het voordeel stelt, heeft als premisse dat een relatie hebben te verkiezen is boven een vrijgezellenbestaan. De druk die vrijgezellen voelen om een lief te vinden, is volgens mij eerder van psychologische dan van maatschappelijke aard."
"Mensen die kiezen voor een vrijgezellenleven en daar geen problemen mee hebben, hebben er geen probleem mee als mensen naar hun liefdesleven vragen. Die leggen dat gewoon naast zich neer. Vrijgezellen die het erg vinden dat ze vrijgezel zijn, ervaren die vragen als lastig."
"Je kunt het vergelijken met mensen die geen of nog geen kinderen hebben. Als ze naar kinderen verlangen, is het lastig wanneer men hen constant vraagt waarom ze nog geen kinderen hebben."

Lezersreacties
Stijn De Decker (via Facebook): "(...) Ik denk dat de situatie tegenover vroeger eigenlijk veel 'verbeterd' is. Vroeger was getrouwd zijn en kinderen hebben op de leeftijd van 24 véél meer voorkomend dan nu. Ik heb eigenlijk het gevoel dat, in de unief-jaren, er net meer 'R.E.S.P.E.C.T.' is voor singles die losbandig zijn en erop los feesten. En in latere jaren is er, tegenover vroeger, ook veel meer respect voor scheidingen en single moms/dads. (...)"
Quinten Evens (@EvensQuinten) (via Twitter): "Kerkhof zal wel vol relaties liggen, @JappeVLoy (auteur van de Splinter, red.) slaat de bal mis dat Leuvense vrijgezellenpool geen bewuste keuze is #playerforlife"