Man wordt depressief als vrouw meer verdient

10 januari 2014

'Vlaamse mannen hebben het er moeilijk mee als hun vrouw carrière maakt, zeker als ze meer verdient.' Dat blijkt uit onderzoek van professor Bracke van de Gentse universiteit. Annelies Roose van Metro heeft een gesprek met professor Bracke en Rika Ponnet die de resultaten nuanceert.

 

Vlaamse mannen hebben het er moeilijk mee als hun vrouw carrière maakt, zeker als ze meer verdient. Dat blijkt uit onderzoek van de Gentse universiteit. Seksuologe Rika Ponnet stelt het probleem vooral bij de oudere generaties vast. «De jongste generatie twintigers vindt het belangrijk dat vrouwen een goede opleiding hebben.»
Mannen kunnen het nog altijd niet verkroppen als hun vrouw meer verdient en een betere en meer uitdagende job heeft, zo blijkt uit het onderzoek. Ze vertonen meer depressieve klachten als hun vrouw voltijds gaat werken, dan wanneer ze de enige kostwinner van het gezin zijn. Maar zelfs wanneer hun echtenote deeltijds werkt, blijkt dat stress en slapeloosheid te veroorzaken. Professor Piet Bracke en onderzoeker Rozemarijn Deruddere van de vakgroep Sociologie van de UGent baseerden zich op interviews van 1.054 heteroseksuele koppels tussen 18 en 65 uit 2001. «Als hun partner een betere en meer uitdagende job heeft, voelen mannen zich gekrenkt in hun mannelijkheid», legt Bracke uit. De Gentse professor was naar eigen zeggen verrast door de resultaten. «We hadden het onderzoek gedaan om aan te tonen dat we langzamerhand op weg zijn naar een geslachtsegale samenleving. Maar we vinden resultaten die stellen dat we daar inderdaad nog niet zijn.»
Seksuologe Rika Ponnet is het daar niet volledig mee eens. Het onderzoek dateert uit 2001 en houdt volgens haar dus geen rekening met de jongste generaties. Dat is net de groep waar zich een belangrijke evolutie aan het voltrekken is. «De jongste generatie twintigers vindt het steeds belangrijker dat vrouwen een goede opleiding hebben. Meer zelfs, een succesvolle carrière maakt een vrouw voor velen net aantrekkelijker.» Rika PonnetToch ontkent Ponnet niet dat een groep mannen het frustrerend vindt dat hun vrouw het beter doet op professioneel vlak. Ze stelt het nog steeds dagelijks vast in haar praktijk, vooral bij dertigers en veertigers, die op dat moment volop hun carrière aan het uitbouwen zijn. «Bij de ene lukt dat beter bij de andere, waardoor een machtsstrijd kan ontstaat. Maar de echte reden waarom mannen zich slecht voelen, is omdat het niet goed gaat in hun relatie. Niet omdat hun vrouw meer verdient.»