“Mijn kritische schoonmoeder doet me opzien tegen de feesten”

22 december 2019

“Zoals elk jaar zie ik enorm op tegen de feesten. Ik heb een goede relatie, maar dan zijn er altijd spanningen en zelfs ruzies. Mijn schoonouders komen op kerstavond eten en dan maakt mijn schoonmoeder altijd opmerkingen. De te koude soep, de foute kerstboom, de kreeft die ze elders beter vond. Mijn man komt niet voor mij op en dat maakt me boos. Hoe kan ik het dit jaar anders aanpakken?”

Column voor Het Nieuwsblad

Rika Ponnet:

 

Eindejaar is de periode bij uitstek waarin verwachtingen clashen met een taaie realiteit. Het besef dat het zo weer voorbij is, helpt. Toch kan deze periode ook een leerrijke oefening zijn in het goed omgaan met die verwachtingen. De centrale vraag is: wat verwacht ik, wat verwachten anderen en in welke mate kan ik die twee op elkaar afstemmen? In jouw verhaal is het duidelijk dat je de manier waarop je kerst vormgeeft beoordeelt door de bril van je schoonmoeder. Alvast in deze relatie gedraag je je als een pleaser, iemand die ten koste van zichzelf anderen tevreden wil houden. Mogelijk gedraag je je ook zo in andere relaties. Op korte termijn lijkt streven naar goedkeuring een goede insteek. Op langere termijn levert het alleen nadelen op. Je gaat kerst niet alleen zien als een stresserende periode, je raakt ook gefrustreerd, wat je afreageert op je partner.

Aan de basis van je pleasend gedrag ligt angst. Angst om niet te voldoen. Niet de gewenste schoondochter te zijn. Durf die angst te erkennen en toe te laten. Je zult merken dat het ongemakkelijke gevoel dat dat meebrengt niet meer is dan dat: een ongemakkelijk gevoel. Visualiseer het ergste wat je kan overkomen: de afkeuring van iemand die je nooit de goedkeuring waarnaar je verlangt zal geven. Durf dit roer om te gooien door kerst, eventueel samen met je partner, te herdenken. Ga uit van wat voor jou een fijn kerstfeest is en pak het op die manier aan. Dingen die we doen vanuit en voor onszelf geven ons kracht, een goed gevoel en vooral het vermogen om de ongenoegens van anderen te dragen en te relativeren. Naar alle waarschijnlijkheid zul je zo weer in staat zijn te genieten van de mensen die wel graag op je feest zijn, zul je zelf meer te genieten zijn én daardoor ook met je partner wegblijven uit de frustratiezone. Kerst gaat niet over ‘moeten’, maar over een poging om liefdevol te connecteren met wie met ons geconnecteerd wil zijn.