'Mijn man is ouder dan mijn vader'

28 oktober 2017

Op ware liefde staat geen leeftijd. Maar wat als de man van je leven ouder blijkt te zijn dan je eigen vader? Isaura en Joke vielen jaren geleden voor een veel oudere man en weten dat het kan werken! Artikel van Jill De Bont voor Flair. Ze vraagt ook aan Rika Ponnet wat de mogelijke valkuilen zijn in een relatie met een groot leeftijdsverschil.

 

De echtgenoot van Isaura (30) is 28 jaar ouder
‘Ik verdiende een centje bij in de horeca, toen Dirk met zijn vriendin iets kwam drinken bij ons in de zaak. Zelf zat ik op dat ogenblik ook in een relatie, ons eerste contact bleef beperkt tot een vriendelijke alstublieft en dank je wel. Niet veel later ben ik met die bijjob gestopt. Maar toen ik daarna de draad weer oppikte, kreeg ik Dirk plots als nieuwe collega. Tijdens mijn afwezigheid was zijn relatie op de klippen gelopen en was ook hij beginnen te werken in de zaak. En zo kruisten onze wegen elkaar opnieuw. Al van op de eerste dag viel het me op wat voor een leuke collega hij was. We amuseerden ons enorm en ondervonden al snel dat we heel wat interesses deelden. Ik was ondertussen ook al een tijdje opnieuw vrijgezel. Toen Dirk me meevroeg naar een optreden in de buurt, ging ik daar meteen op in. Eén optreden werden er al snel twee, het duurde niet lang voor we naast collega"s ook goede vrienden werden die ook na de werkuren graag optrokken met elkaar. Maar toch is er nog ruim twee jaar overgegaan voor we een koppel werden. Het grote leeftijdsverschil tussen Dirk en mij heeft me heel lang doen twijfelen over een relatie met hem. Al van jongs af aan viel ik op oudere mannen. Maar 28 jaar verschil was toch wel héél erg veel. Dirk verraste me regelmatig met een bloemetje of romantisch etentje, maar ik hield de boot af."

Inzicht aan zee
‘Vier maanden lang heb ik gevochten tegen mijn gevoelens. Maar uiteindelijk zat ik zodanig met mezelf in de knoop, dat het zo niet verder kon. Ik nam een dag verlof en trok in mij eentje naar zee. Een hele dag lang heb ik voor mezelf alles op een rijtje gezet en daarna hakte ik de knoop door. Wat iedereen ook zei of dacht, ik wilde er gewoon voor gaan! Diezelfde avond nog heb ik Dirk een bericht gestuurd met de vraag of we elkaar konden zien. De dag erna ben ik naar hem gereden en sindsdien nooit meer weggegaan.

Toen ik eenmaal in mijn hoofd de klik had gemaakt om volop voor Dirk te gaan, liep alles als vanzelf tussen ons. Ook bij onze eerste keer samen tussen de lakens, was van het leeftijdsverschil tussen ons niks te merken. Ik weet niet hoe ik mijn voorkeur voor oudere mannen moet verklaren. Op de een of andere manier voel ik me bij hen meer op mijn gemak dan tussen leeftijdsgenoten. Jonge kerels vind ik al snel onvolwassen. Mijn ouders wisten al langer dat ik op oudere mannen val. Toen ik de eerste keer met een ouder lief naar huis kwam, hadden ze het daar heel moeilijk mee. Vooral mijn mama maakte zich zorgen over mijn toekomst. Ook al hadden mijn ouders zich er ondertussen bij neergelegd dat de kans klein was dat ze een jonge schoonzoon zouden krijgen, toch heb ik Dirk nog met een klein hartje voor de eerste keer aan hen voorgesteld. Vooral voor de reactie van mijn vader was ik erg nerveus. Tenslotte is Dirk nog vijf jaar ouder dan hij. Maar tot mijn grote opluchting hebben ze Dirk, toen ze merkten wat een goede man hij is, meteen met open armen ontvangen."

Gebroken gezin
‘Buitenstaanders staarden ons wel eens na wanneer we als dolverliefd, pril koppel, hand in hand over staat liepen. Maar daar trok ik me weinig van aan. Als ik het opmerkte, pakte ik Dirk eerder nog eens extra stevig vast en kuste ik hem voor al wie het zien wilde. In mijn naaste omgeving heeft iedereen heel positief op onze liefde gereageerd. En ook de familie van Dirk nam het nieuws van zijn nieuwe relatie goed op. Alleen Dirks twee kinderen uit zijn eerste huwelijk konden het niet verkroppen dat pa opnieuw aan kinderen zou willen beginnen. Ze hebben daarom alle contact met hem verbroken, een beslissing waar Dirk tot op de dag van vandaag nog altijd onder lijdt.

Dirk wist dat ik graag wilde trouwen en dat een kindje een absolute vereiste was voor mij. En daar heeft hij nooit een probleem van gemaakt. Ondertussen zijn we drie jaar gelukkig samen, waarvan twee jaar getrouwd. We hebben samen een zoontje van dertien maanden oud en denken aan een tweede kindje. Toen ons zoontje Learco geboren was, werd duidelijk dat hij lijdt aan het syndroom van Down. Dat was een zware klap. Dirk zocht de schuld meteen bij zichzelf, maar de artsen hebben ons verzekerd dat zijn leeftijd hier absoluut geen invloed op heeft gehad.

Er is de voorbije drie jaar enorm veel gebeurd. We hebben een lange weg afgelegd die niet altijd over rozen liep. Maar onze liefde voor elkaar heeft elke hindernis overwonnen. Dirk en ik vormen een supersterk team. In ons dagelijks leven ondervind ik zelden of nooit dat hij zoveel ouder is dan ik."

Doodsbang om hem te verliezen
‘Bij Dirk kan ik volledig mezelf zijn en dat vind ik zo belangrijk. We zijn heel graag bij elkaar, maar geven elkaar daarnaast ook de ruimte om elk ons eigen ding te doen. Maar natuurlijk kunnen we niet om de realiteit heen. Dirk gaat naar de zestig toe. Learco heeft een oudere papa, die hem niet zo lang zal zien opgroeien als andere vaders. Vooral de schrik om Dirk te moeten verliezen, houdt mij enorm bezig. Daar mag ik niet te lang bij stilstaan, want dan slaat de angst me om het hart. Maar Dirks gevorderde leeftijd heeft ook zijn voordelen. Doordat hij ondertussen met prepensioen is kunnen gaan, kan Dirk volop voor ons zoontje zorgen. En ik hoef "s avonds, na mijn werk, enkel mijn voetjes onder tafel te schuiven want ons eten staat klaar.

Of ik Dirk als veertiger nog altijd aantrekkelijk zal vinden, ook al is hij dan al de zeventig voorbij? Daar sta ik gewoon niet bij stil. Echte liefde gaat zoveel verder dan seks en uiterlijk alleen. Dirk is de liefde van mijn leven, de vader van mijn kinderen, mijn alles. Voor hem wil ik tot het uiterste gaan."


Joke (33) viel voor een 27 jaar ouder man
‘Johnny en ik werken allebei in de psychiatrie. Hij als verpleger, ik als zorgkundige. Om een open vacature tijdelijk in te vullen, werd ik overgeplaatst naar zijn afdeling en werden we voor twee maanden collega"s. Van liefde op het eerste gezicht was geen sprake. We waren tenslotte collega"s en liefde op de werkvloer is niet evident, dus bekeek ik Johnny niet als een mogelijke liefdespartner. Johnny zat ook nog in eindfase van zijn vorige relatie. En uiteraard zette het leeftijdsverschil van 27 jaar in eerste instantie onbewust een rem op mijn gevoelens. Maar toch voelden Johnny en ik ons al van in het begin heel erg ons gemak bij elkaar. Na het werk werd er met een aantal collega"s al eens afgesproken om samen nog wat te gaan drinken, en dan raakten we steevast met elkaar in gesprek. Johnny is heel mondig. Net als ik, heeft ook hij een heel droge vorm van humor, we vertoeven allebei in hetzelfde werkwereldje en verstaan elkaar perfect. Zowel op als naast de werkvloer klikte het prima tussen ons. Maar meer dan vrienden waren we in eerste instantie niet."

Knipperlichtrelatie
‘Tot er op een dag een afscheidsfeestje werd georganiseerd voor een collega die de afdeling verliet. Daar sloeg de vonk over en zette Johnny uiteindelijk de eerste stap. Er kwam een eerste kus en daarna ging het snel. Een beetje té snel in mijn ogen. We belandden al snel in een knipperlichtrelatie. De ene dag was onze liefde onoverwinnelijk groot, de andere dag vroeg ik me af of het wel gezond was om een relatie in stand te houden met een man die ouder is dan mijn eigen vader. De eerste reacties uit mijn omgeving waren ook niet meteen laaiend enthousiast. Vanaf de eerste dag werd ik gewaarschuwd. Dat ik toch maar moest uitkijken dat ik niet zomaar het groene blaadje werd waar die oude bok op aasde. En op een dag zou ik wel tot het besef komen dat ik gewoon op zoek was gegaan naar een tweede vaderfiguur. Maar ook al heb ik met hem al een aantal jaar geen contact meer, ik heb wel degelijk een vader en hoefde daarvoor dus geen vervanging te zoeken. Een aantal familieleden hebben me gewoon laten vallen vanwege mijn relatie. En toch had ik met het leeftijdsverschil, en wat de buitenwereld daarvan vond, minder problemen dan Johnny.

Vechten tegen mijn gevoelens heb ik nooit gedaan. Johnny worstelde daar wel mee. Hij heeft een dochter van 26 uit een vorige relatie en maakte zich vooral zorgen om wat zij ervan vond. Zij was tot dan toe altijd papa"s prinses geweest en heeft even moeten wennen aan de nieuwe situatie. Het eerste jaar van onze relatie hebben we samen onder één dak gewoond en dat was niet altijd evident. Maar we hebben elkaar daarin gevonden. Ik was alleen bang voor de reactie van mijn moeder. En die had het er in het begin ook moeilijk mee. Het verontrustte haar enorm dat ik later misschien vrij snel alleen zal komen te staan. En de droom om oma te worden, zag ze plots smelten als sneeuw voor de zon. Dácht ze..."

Soulmate: check!
‘Enkele weken na onze eerste kus werden we een koppel, en na een halfjaar gingen we samenwonen. Bij het begin van onze relatie kreeg Johnny regelmatig te horen dat hij in een midlifecrisis was beland. Maar dat weerlegde hij steevast met het antwoord dat hij aan zijn tweede jeugd was begonnen. Dat ik seks had met een oudere man, daar heb ik nooit bij stilgestaan. Alles liep zo vlotjes tussen de lakens dat ik ervan overtuigd ben dat Johnny"s gevorderde leeftijd misschien eerder een voordeel was. Hij wilde zich niet meer absoluut bewijzen, zoals veel jonge mannen dat vaak doen.

Vandaag zijn Johnny en ik negen jaar een koppel en kregen we samen drie kinderen. Af en toe stormt het in onze relatie, maar waar stormt het niet eens? Ik weet dat ik niet de makkelijkste ben om mee samen te leven, maar met Johnny werkt dat perfect. Ik vind hem ook een heel aantrekkelijke man en heb echt een soulmate in hem gevonden. Tussen de lakens mag ik me nog altijd heel gelukkig prijzen. Dat Johnny zoveel ouder is dan ik, daar merk ik niks van.

Eén keer kreeg Johnny de vraag of hij met zijn kleinkinderen op pad was, maar onze kinderen zelf staan er voorlopig nog niet bij stil dat hun papa ouder is dan de doorsnee vaders van hun klasgenootjes. Johnny vindt dat lastig, maar ik heb daar geen moeite mee. En toch probeer ik de realiteit voor mezelf ook niet te verbloemen. Mijn vader is 59, Johnny is er al 60 geworden. Binnen een vijftal jaar kan hij met pensioen en hoef ik me geen zorgen meer te maken over hoe ik mijn agenda in elkaar gepuzzeld ga krijgen om alle schoolvakanties te kunnen overbruggen en thuis te zijn tijdens de examens. Maar aan de andere kant besef ik dat de kans dat mijn kinderen op hun veertigste nog een vader hebben, heel klein is."

We leven vandaag!
‘Natuurlijk vraag ik me bij een meningsverschil met Johnny weleens af of ik met een leeftijdsgenoot in dezelfde discussie beland zou zijn, en hoe mijn leven er uitgezien zou hebben als ik een gezin had gesticht met een man die zo oud is als ik. Maar ik probeer daar ook niet te veel bij stil te staan. We leven tenslotte vandaag. Ook al vragen sommige beslissingen soms extra tijd. Kunnen en willen we nog een huis kopen, wetende dat Johnny zijn inkomen binnen vijf jaar een pak lager zal zijn? Zal hij nog een schuldsaldoverzekering kunnen afsluiten? Vragen die ons stuk voor stuk met de neus op de feiten drukken.

Bij de fysieke aftakeling van Johnny sta ik wel stil. Die is nu eenmaal onvermijdelijk. Ik moedig hem daarom nu ook veel meer aan om naar een dokter te stappen als hij ergens klachten krijgt. Maar echt bang ben ik daar niet voor, ik werk in de juiste sector en weet welke zorgmogelijkheden er vandaag allemaal bestaan. Binnen tien jaar is Johnny 70 en ben ik er 43. Of ik dan nog voldoende bij hem aan mijn trekken zal komen en hem ook nog fysiek aantrekkelijk zal vinden, dat vind ik niet zo belangrijk. Misschien ben ik op dat vlak nog van de oude stempel, maar ware liefde overstijgt dat allemaal voor mij. Me echt zorgen maken over de toekomst, doe ik niet. Wat komt, zal komen. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk het beste te maken van elke dag en samen met ons gezin zoveel mogelijk mooie herinneringen te creëren voor ons allemaal."

Wat zijn de mogelijke valkuilen in een relatie met een groot leeftijdsverschil?
Relatiedeskundige Rika Ponnet: "Uit onderzoek is gebleken dat een groot leeftijdsverschil een van de factoren is die een impact kan hebben op de duurzaamheid van een relatie. Maar om daarom nu te stellen dat zulke relaties geen kans op slagen hebben, slaat natuurlijk nergens op. Of een relatie succesvol blijft of niet, is veel complexer dan de leeftijd van beide partners. Vooral het uiterlijke verschil tussen de twee kan weleens moeilijkheden opleveren voor de buitenwereld. Vergissingen zoals de man die wordt aangesproken als de opa van de kinderen, terwijl hij de vader is, zijn dingen die kunnen gebeuren. Het is nu eenmaal niet standaard dat mensen een relatie aanknopen met een partner die de leeftijd heeft van zijn of haar ouders. Een relatie blijft altijd een balans, waarbij heel veel aspecten ervoor zorgen dat die balans in evenwicht blijft. Een echte troef is een groot leeftijdsverschil nooit. Een aantal aspecten zoals levenswijsheid, rust en ervaring kunnen positief gekaderd worden. Als jij twintig bent en je man is vijftig, werkt dat perfect, maar nog eens twintig jaar verder is het vaak een heel ander verhaal."


Levensfases op elkaar afstemmen
‘Het is een hele uitdaging om twee verschillende levensfases op elkaar afgestemd te krijgen. Als de ene partner al met pensioen gaat en de andere nog lang moet werken, steken de eerste problemen vaak de kop op. Er zal op een bepaald ogenblik ook een verschil in vitaliteit optreden, wat bij de oudere partner wel eens tot jaloersheid, achterdocht of bezitterigheid kan leiden tegenover de jongere partner. En wanneer een koppel met een groot leeftijdsverschil samen kinderen krijgt, komen die onvermijdelijk in een kwetsbaardere situatie terecht. Maar het kán uiteraard dat koppels met een groot leeftijdsverschil gewoon aangetrokken worden tot elkaar, zonder dat er sprake hoeft te zijn van het op zoek gaan naar een tweede vaderfiguur, of het willen optreden als mentor. Ook een financiële motivatie hoeft niet altijd aan de basis te liggen van dergelijke relaties, al is dat vaak wel het geval. 
Als mensen met een groot leeftijdsverschil op een authentieke manier van elkaar houden, mag die liefde natuurlijk eerlijk en openlijk geuit worden. Maar blijf je wel bewust van de negatieve aspecten. En consulteer, zeker als er kinderen in het spel zijn, best ook eens een notaris, zodat er ook op juridisch vlak regelingen getroffen kunnen worden die je beschermen in de toekomt."